Promena Ustava

Anketa o promeni UstavaKomitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, u periodu februar – decembar 2013. sprovodi projekat Promena Ustava onlajn i oflajn koji je finansijski podržan od Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy - NED).
Cilj projekta je stvarenje uslova za promenu Ustava, koja bi vodila većoj usklađenosti Ustava sa standardima ljudskih prava i sloboda, međunarodnog prava i demokratije, uključivanje što većeg broja zainteresovanih strana u debatu o promeni ustava i uspostavljanje zajedničke platforme civilnog društva i formulisanje prioritetnih oblasti u cilju promene Ustava i otklanjanja mana uočenih u dosadašnjim analizama i u ustavnoj praksi. Projekat je nastavak debate o potrebi promene Ustava Srbije koje je Jukom već pokrenuo 2011. godine u okviru projekta „Ustavne promene za demokratsku Srbiju u Evropskoj uniji”, koji je takođe bio podržan od strane NED.

Promena Ustava online i offlineYUCOM je pokrenuo web sajt www.mojustav.rs, koji sadrži tekst Ustava, stručne komentare, primere prakse Ustavnog suda, kratku istoriju ustavnosti Srbije i tekstove svih starih ustava Srbije, video priloge, publikacije i članke iz medija koji se odnose na Ustav i promene Ustava. Posetioci i posetiteljke sajta mogu ostaviti komentar na svaki član Ustava.

Projekat 'Promena Ustava online i offline' podržan od NED-a (National Endowment for Democracy) a cilj je stvarenje uslova za promenu Ustava, koja bi vodila većoj usklađenosti Ustava sa standardima ljudskih prava i sloboda, međunarodnog prava i demokratije.

Predviđeno je da ovaj cilj bude ostvaren kroz:
- dobijanje podrške putem savremenih tehnologija i društvenih mreža;
- određivanje glavnih propusta u Ustavu koji se tiču ljudskih prava i sloboda i demokratije u odnosu na međunarodne standarde;
- jačanje argumentacije OCD prilikom zalaganja za promene Ustava;
- uspostavljanje saradnje i dobijanje podrške od Vlade i političkih partija u cilju pomenutih izmena.

www.facebook.com/MojUstav

twitter.com/MojUstavLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020