Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje: MUP-a mora biti bezbedna po gradjaneKomitet pravnika za ljudska prava, pozdravljajući poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za predaju oružja, istovremeno izražava zabrinutost zbog načina na koji je organizovana akcija MUP-a.

Da podsetimo, MUP je pozvao građane, na osnovu novog Zakona o oružju i municiji, da, počev od 4. marta 2015. godine, u naredna tri meseca predaju sve vrste oružja i municije u najbližim policijskim upravama na teritoriji Srbije. Kako predaju vrše lica koja nemaju dozvolu za oružje i, po pravilu, nisu obučena za rukovanje oružjem i municijom, među kojima su i eksplozivna sredstva, njihovim prenosom do policijskih stanica ugrožavaju se životi i fizički integritet građana i pripadnika policije koji su u neposrednoj blizini.

Apelujemo da se ova akcija, u situacijama koje predstavljaju bezbednosni rizik za građane, sprovede na način koji ne ugrožava fizički integritet građana, donošenjem jasnog pravilnika i procedura koji uređuju pitanja rizičnog prenosa (između ostalog, pozivanjem obučenih pripadnika policije da preuzmu oružje od građana a ne pozivanjem građana da sami donose oružje i municiju za čije rukovanje nisu obučeni).

Posebno napominjemo da je saopštenje inicarano prijavama savesnih pripadnika MUP-a koji su izrazili zabrinutost po sigurnost građana.

Saopštenje - Izmena Zakona o socijalnoj zaštiti ne može da promeni Ustav i ratifikovane standarde ljudskih prava (13.02.2015.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Autonomni ženski centar i Regionalni centar za manjine skreću pažnju na zabrinjavajuću najavu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da će novim izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti uvesti obavezan društvenokoristan rad za radno sposobne korisnike i korisnice novčane socijalne pomoći. Najavljeni predlog u suprotnosti je sa Ustavom i ratifikovanim međunarodnim standardima ljudskih prava koji obavezuju Republiku Srbiju a predložena izmena Zakona ne može promeniti ovu činjenicu...

Apel Skupštini Srbije - smeniti ministre koji ruše vladavinu prava (30.01.2015.)Kuća ljudskih prava i demokratije, organizacije civilnog društva, građanke i građani, zahtevaju od skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina.

Četiri ministra već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije...

Neprimerena izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića - Saopštenje (28.01.2015)Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pri kraju izjave koju je 27. januara preneo Tanjug, osuđujući zločine nad Jevrejima tokom drugog svetskog rata, pokušao je da pojasni motive fašista za napade na Jevreje sledećim rečima: “Zašto baš oni? Možda je opasna posebnost te manjine bila u tome što je ona bila previše zastupljena u prestižnim profesijama, posebno u oblasti umetnosti, finansija i nauke”, rekao je Nikolić.

Potrebna deinstitucionalizacija umesto daljeg osnaživanja ustanova socijalne zaštite (28.01.2015)Iako je najava dugoročnog plana Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a u vezi sa osnaživanjem ustanova socijalne zaštite (rezidencijalnih institucija) za samoodrživost, već bila razlog reakcija organizacija civilnog sektora i drugih relevantnih subjekata, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) ovom prilikom ističu zabrinutost povodom ove najave. Podsećanja radi, ministar Vulin izjavio je, prilikom donacije ustanovi „Male pčelice“, da je dugoročni plan Ministarstva da se ustanove ovog tipa učine ekonomski samoodrživim, putem „radne aktivacije“ rezidenata...

Ministarstvo odbrane i VBA ruše pravni poredak u Srbiji - Saopštenje za medijeKuća ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Kuća) zahteva od Vlade Republike Srbije i svih nadležnih organa da prestanu sa praksom kršenja zakona i urušavanja institucija i da obezbede demokratsku i civilnu kontrolu svih službi bezbednosti, uključujući i vojne.

Zaštitnik građana podneo je krivičnu prijavu protiv pripadnika vojno bezbednosne agencije koji su učestvovali u incidentu na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu. Zaštitnik je saopštio i veoma uznemiravajuće podatke da je VBA vršila neovlašćenu istragu, oduzimala snimke i na kraju protivzakonito onemogućila Zaštitnika da radi svoj posao.

Informer i Telegraf povredili Kodeks novinara (14.01.2015)Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je da su dnevni list Informer i portal Telegraf povredili Kodeks novinara Srbije jer su Albance nazivali „Šiptari“.

Tokom oktobra 2014. godine Informer i Telegraf objavili su niz tekstova u kojima su Albanci pogrdno nazivani „Šiptari“. Tim povodom, Praxis je zajedno sa još 13 nevladinih organizacija podneo žalbu Savetu za štampu, navodeći da je takav način izveštavanja nedospustiv i da pogrdno i kolokvijalno nazivanje određene grupe u medijima nije u skladu sa еtičkim stаndаrdom prоfеsiоnаlnоg pоstupаnjа nоvinаrа.

Saopštenje - Zahtevamo reakciju države zbog izjava o državnom udaru (19.12.2014.)Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju nezadovoljstvo zbog izostanka adekvatne reakcije države na izjave predstavnika Treće Srbije o pripremi državnog udara i napada na strane državljane, a za šta su optužili aktivistu Srđu Popovića, nevladine organizacije i medije.

Ukazujemo da pasivan stav države može da ima veoma negativne posledice, te da se ovakve zapaljive izjave ne mogu i ne smeju podvoditi pod slobodu izražavanja.

Krivična prijava koju je Srđa Popović podneo protiv predstavnika Treće Srbije ne sme se ignorisati, a vreme koje je proteklo od njenog podnošenja, do danas, pokazuje da tužilaštvo nije preduzelo ništa kako bi se utvrdila pozadina ovakvih izjava...

Udruženja građana traže krivičnu i političku odgovornost zbog zloupotrebe u sprovođenju konkursa o dodeli sredstava (19.12.2014.)Udruženja građana podnela su krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnom javnom tužilaštvu zbog brojnih zloupotreba koje su se dogodile prilikom spornog Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a na koje je javnost upozorena ranije u decembru ove godine. Takođe, Vladi Republike Srbije predat je i zahtev za preispitivanjem političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, pod okriljem čijeg ministarstva je raspisan, a kasnije i poništen ovaj konkurs.

Udruženja građana predvođena Građanskim inicijativama, Komitetom pravnika za ljudska prava - YUCOM, Centrom za razvoj neprofitnog sektora, Centrom za praktičnu politiku, Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji su početkom decembra najavila ove poteze, a do sada je zahtev za smenu ministra Vulina i utvrđivanje krivične i političke odgovornosti za neregularnosti konkursa podržalo oko 150 udruženja građana. Među zahtevima se nalazi i apel za ponavljanjem konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanjem imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata...

Izgubljena godina za ljudska pravaPovodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Kuća ljudskih prava i demokratije upozorava nadležne i javnost da je poštovanje ljudskih prava u Srbiji u pojedinim oblastima na izuzetno niskom nivou. Pored već tradicionalno teškog položaja marginalizovanih i manjinskih grupa, u 2014. godini suočeni smo sa sve većim ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava poput slobode govora i slobode udruživanja.

Dnevni list "Blic" tekstovima o Goranu Jevtiću prekršio Kodeks novinara Srbije - Saopštenje (03.12.2014.)Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila da je dnevni list "Blic" tekstovima o Goranu Jevtiću prekršio Kodeks novinara Srbije

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM primio je danas odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu kojom je utvrđeno da je dnevni list "Blic" u tekstovima "Glumac Goran Jevtić mi obljubio sina", "Policija saslušala Gorana Jevtića" i "Dečak ispričao tužiocu šta mu je uradio glumac" od 22., 23. i 24. oktobra ove godine prekršio tačku 3. Odeljka IV – Odgovornost novinara prema kojoj je novinar dužan da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Dnevni list "Blic" dužan je da najkasnije u trećem narednom broju od dana dostavljanja odluke objavi odluku Komisije.

Udruženja građana traže razrešenje ministra Aleksandra Vulina (03.12.2014.)Udruženja građana traže razrešenje ministra Aleksandra Vulina

U četvrtak, 4. 12. 2014. godine u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4) sa početkom u 12 časova, biće održana konferencija za medije, povodom zahteva udruženja građana za razrešenjem ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina, ponavljanje konkursa i utvrđivanje krivične odgovornosti.

Zahtevi su posledica neregularnog konkursa za finansiranje programa u oblasti unapređenja sistema socijalne zaštite. Na konferenciji za medije će biti predstavljeni nalazi o neregularnosti konkursa i analizirane odluke ministra o prenameni sredstava i ukidanju konkursa.

Žrtvama ratnih silovanja nije mesto u vicevima (02.12.2014.)Voditelj Prve srpske televizije Ivan Ivanović je u emisiji koja je emitovana 30. novembra 2014. godine ismevao žrtve silovanja počinjenih tokom i u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini (BiH) i na taj način grubo uvredio hiljade žrtava ovog zločina u BiH. Organizacije za ljudska prava zahtevaju od Prve srpske televizije i Ivana Ivanovića da se javno izvini žrtvama silovanja tokom rata u BiH i da u znak pijeteta prema ovim žrtvama u terminu emisije prikažu film Grbavica, koji govori o sudbini silovanih žena u BiH.

Voditelj emisije Veče sa Ivanom Ivanovićemje u delu emisije predviđenom za viceve (8:25 min) rekao: "Od 1995. godine porastao je broj Bosanki koje rađaju decu pre 15. godine. I posle kažu da 'plavi šlemovi' tamo ništa nisu radili".

Ivanovićev "vic" na morbidan i uvredljiv način reinterpretira jednu od najstravičnijih epizoda rata u BiH, prikazujući masovna silovanja devojčica i žena kao šaljivu epizodu angažovanja međunarodnih mirovnih snaga u BiH, uz istovremeno grubo zanemarivanje niza sudski utvrđenih činjenica o žrtvama i razmerama ratnih silovanja žena u BiH.

Organizacije za ljudska prava ukazuju da eventualna Ivanovićeva aluzija na navode o silovanju Bošnjakinja u jednom od srpskih logora tokom rata, od strane pripadnika mirovnih snaga UN koji do sada nisu procesuirani, predstavlja posebnu uvredu za žrtve silovanja kojima je pravda do danas ostala uskraćena.

Povratak na rad posle 7 godina – efikasno pravosuđe? (21.11.2014.)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM obaveštava javnost da je Vrhovni kasacioni sud konačno presudio i okončao višegodišnju borbu Olivera Vrcelja zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu.

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija Vide Petrović Škero, i članova veća sudija Jelene Borovac i Božidara Vujičića, na sednici održanoj 17.07.2014. godine odlučujući o reviziji tužioca Olivera Vrcelja, koga je zastupao YUCOM, protiv NIP Kompanije "Novosti", doneo je presudu kojom je preinačio presude Apelacionog suda u Beogradu i Prvog osnovnog suda u Beogradu i usvojio tužbeni zahtev tužioca i poništio Rešenje o otkazu ugovora o radu iz 2007. godine koje je doneo tadašnji direktor Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić. Istom ovom presudom obavezuje se Kompanija "Novosti" da tužioca Olivera Vrcelja vrati na rad.

Osuda nasilničkog ponašanja u gradskom prevozu u Beogradu - Saopštenje(13.11.2014)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM najoštrije osuđuje nasilničko ponašanje S.Đ, angažovanog na brojanju putnika u javnom prevozu, prema starijem sugrađaninu koji je 12.11.2014. godine pokušao da uđe u tramvaj na liniji broj 2 u Beogradu. Česte scene nasilničkog ponašanja kojima prisustvujemo na ulicama Beograda, u javnom prevozu i na sličnim mestima iznova nas podsećaju da je potrebno još mnogo raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja u našem društvu.

Inicijativa za ocenu ustavnosti Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći (04.11.2014.)Komitet pravnika za ljudska prava, Autonomni ženski centar i Regionalni centar za manjine podneli su Ustavnom sudu Republike Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći.

Pojedini članovi ove Uredbe u suprotnosti su sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Medjunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i odredbama Revidirane evropske socijalne povelje.

OKRUGLI STO PUTEVI I STRANPUTICE PRAVNE DRŽAVE U SRBIJI: PODELA VLASTIVREME | 27. OKTOBAR 2014, OD 17.00 DO 19.00 ČASOVA
MESTO |FAKULTET ZA EVROPSKE PRAVNO-POLITIČKE STUDIJE

Fondacija Konrad Adenauer (KAS), u saradnji sa Fakultetom za evropske pravno-političke studije (FEPPS) iz Novog Sada i uz podršku YUCOM-a, Komiteta pravnika za ljudska prava, organizuje u okviru serijala pravno-političkog dijaloga „Putevi i stranputice pravne države u Srbiji“ u

ponedeljak, 27. oktobra 2014, od 17h do 19h
na Fakultetu za evropske pravno-političke studije, FEPPS, Novi Sad
skup na temu:
„USTAVNO PITANJE“U procesu demokratizacije srpskog društva i njegovog prilagođavanja standardima Evropske unije,mnoge oblasti i teme stalni su predmet akademske, praktične, političke, medijske i drugih sličnih analiza i polemika. Postoje, ipak, tri oblasti od velikog značaja za utemeljivanje osnovnih principa pravne države u srpskom društvu, a koje se marginalno i sporadično tretiraju u javnom diskursu.

Saopštenje povodom stupanja na snagu Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći(24.10.2014)Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Autonomni ženski centar i Regionalni centar za manjine izražavaju duboku zabrinutost donošenjem i početkom primene Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koju je donela Vlada Republike Srbije. Smatramo da Uredba ne rešava pitanja socijalne isključenosti najsiromašnijih i najugroženijih građana i građanki Republike Srbije a pojedina rešenja sadržana u njoj su nezakonita i neustavna.


Obaveza države da preduzme mere za aktiviranje korisnika novčane socijalne pomoći kako bi se izbegla njihova socijalna isključenost nije sporna i vredi je pozdraviti. Ipak, pojedina rešenja sadržana u Uredbi suprotna su dostignutom nivou ljudskih prava kao i ustavnim garancijama koje jemče slobodan izbor rada i pravo građana i porodica kojima je neophodna društvena pomoć na socijalnu zaštitu, čije se pružanje zasniva na načelima socijalne pravde, humanizma i poštovanja ljudskog dostojanstva. Rešenja sadržana u Uredbi suportna su i odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Neophodna hitna normalizacija stanja u pravosuđu(17.10.2014)Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da mesec dana nakon početka štrajka advokata Ministarstvo pravde nije uspelo da nađe rešenje kako bi se otklonila nemerljiva šteta naneta našem društvu i ostvario pristup pravdi za sve građane. Posebno uznemiravaju nedavna saopštenja Ministarstva koja dovode do zabune kod građana u pogledu prekida štrajka advokata, ispunjavanja njihovih zahteva i normalizacije stanja u pravosuđu Srbije.

Jačanje pravosuđa u borbi protiv korupcijeJačanje pravosuđa u borbi protiv korupcije

Saopštenje: Otvoreno pismo ministru Ljajiću(23.07.2014)Ovo saopštenje izdajemo povodom pisma koje je Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM uputio ministru Rasimu Ljajiću 23. jula 2014. godine, a na koje nikada nismo dobili odgovor. Radi se o zaštiti građanina Republike Srbije, doktora Predraga Božovića, koji navodi da je ministar Ljajić o njemu izneo neistinite tvrdnje na skupštinskom zasedanju od 9. juna 2014. godine. YUCOM-u je u tu svrhu, kao dokaz, priložena i dokumentacija od strane dr Božovića. Pismo ministru smo uputili sa najboljom namerom, verujući da se radi o nesporazumu, ili omašci, a pošto do danas nismo dobili nikakav odgovor isto pismo prosleđujemo javnosti i još jednom molimo ministra da na njega odgovori i spreči uvećanje štete koju jedan građanin Srbije trpi zbog navoda koje je ministar izneo za skupštinskom govornicom.

Saopštenje - Predmet Počuča sutra pred sudijom (22.07.2014.)U sredu, 23. jula 2014. godine, pred Višim sudom u Beogradu biće održan pretres u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, povodom poziva na linč aktivistkinja udruženja "Žene u crnom".

Komitet pravnika za ljudska prava podržava pravovremenu reakciju nadležnih organa i podseća javnost da ovaj incident nije usamljen, da su aktivisti organizacija često na meti neistomišljenika i da je dosadašnja politika nekažnjivosti otvorila prostor za ovako ekstremna delovanja, usmerena protiv svih pojedinaca i organizacija koji se svojim radom zalažu za toleranciju i promociju ljudskih prava.

Kao zastupnici organizacije "Žene u crnom", očekujemo da pravosuđe izmeni dosadašnju praksu nekažnjivosti u slučajevima širenja mržnje i napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava i sprovede fer i pravično suđenje.

Saopštenje: Pritvor u Srbiji – nejednaka praksa (16.07.2014.)Povodom odluke o ukidanju pritvora koje je Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda u Valjevu donelo 12. jula 2014. godine, dužni smo da skrenemo pažnju na niz činenica. Ovakvom odlukom ukinut je pritvor određen na period do 30 dana četvorici osumnjičenih za brutalni napad na aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom prilikom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici 1995. Osumnjičeni, kojima je ukinut pritvor, osumnjičeni su za krivično delo napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti, kao i za krivično delo nasilničko ponašanje.

YUCOM, kao organizacija koja u okviru Nacionalnog preventivnog mehanizma prati stanje u pritvoru, primećuje nejednaku praksu koja odvaja ovaj slučaj i druge slučajeve u kojima se pritvor koristi u izuzetno dugom periodu i time vise odgovara kazni, a ne meri obezbeđenja.

Protest zbog netransparentnog zakonodavnog procesa (15.07.2014.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM upućuje protest Narodnoj skupštini Republike Srbije i Vladi Republike Srbije povodom prakse donošenja zakona u hitnom postupku, bez javne rasprave. Od svog konstituisanja u aprilu 2014. godine, Narodna skupština je donela 41 Zakon i svi zakoni su doneti u hitnom postupku, bez održavanja adekvatne, pravovremene javne rasprave. Ovakvim radom najvišeg zakonodavnog organa ozbiljno se krši načelo građanske demokratije proklamovano Ustavom Republike Srbije, kao i čitav niz propisa koji regulišu rad Narodne skupštine Srbije...

Saopštenje: Apel Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredineKomitetu pravnika za ljudska prava – YUCOM dana 11. 06. 2014. godine obratili su se građani iz područja koje je bilo nedavno zahvaćeno poplavama u Obrenovcu. Prema navodima ovih građana, naselje Braća Jugović (čitava ulica Braće Jugović i deo ulice Svetog Save) preplavljeni su fekalnim vodama koje su tri dana ispumpavane iz glavne crpne stanice, kako bi se ista osposobila za rad.
Ovaj dopis podnosimo na osnovu fotografija koje su nam stanovnici poplavljenog naselja dostavili i njihovih usmenih navoda. Fotografije sa lica mesta nalaze se u prilogu ovog dopisa.

Dopis Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine (12.06.2014.)Komitetu pravnika za ljudska prava – YUCOM za pomoć su se obratili građani iz Obrenovca koji je polovinom maja bio teško pogođen poplavama. Stanovnici naselja Braća Jugović imaju problem sa fekalnim vodama koje su ispumpavane kako bi se osposobila glavna crpna stanica. Na osnovu navoda građana i fotografija koje su dostavili kao dokaz YUCOM je poslao dopis Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ovim putem želimo da podsetimo nadležne organe na član 5. Zakona o zaštiti životne sredine, koji glasi: ,,U ostvarivanju sistema zaštite životne sredine Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, pravna i fizička lica odgovorna su za svaku aktivnost kojom menjaju ili mogu promeniti stanje i uslove u životnoj sredini, odnosno za nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, u skladu sa zakonom.”

S obzirom na to da su građani Obrenovca višestruko ugroženi nakon elementarne nepogode koja je pogodila njihov grad, očekujemo da inspekcijske službe hitno reaguju i utvrde da li postoji i u kojoj meri kontaminiranost zemljišta u ulicama Braće Jugović i Svetog Save u Obrenovcu, da se hitno prekine svaka praksa daljeg zagađivanja zemljišta fekalnim vodama i proceni eventualna šteta koja je tom prilikom nastala.

Svesni smo da tokom prirodne katastrofe, poput ove koja je zadesila Srbiju, reakcija mora biti brza i efikasna, ali ujedno želimo da ukažemo da se mora voditi računa i o posledicama po životnu sredinu sa kojima će dugoročno morati da žive građani Obrenovca i drugih opština.

Saopštenje povodom poziva na linč Žena u crnom (28.03.2014.)Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju poziv na linč od strane potparola protivterorističke jedinice MUP-a, Radomira Počuče, protiv Žena u crnom.

Žene u crnom su obeležavale Dan sećanja povodom svih ljudskih gubitaka tokom NATO bombardovanja SRJ, ali i podsećajući na zločine srpskih snaga bezbednosti pre i tokom bombardovanja.

Ovo je samo jedan u nizu napada kojima su Žene u crnom bile izložene, ovim putem podsećamo i na događaj kada su, pre tri godine bile i fizički napadnute, a njihove prostorije demolirane. Počinioci su do danas ostali nepoznati, kako javnosti, tako i nadležnim organima.

Posebno zabrinjava to što je poziv na linč došao od strane predstavnika zvaničnog organa MUP-a, u čijoj je primarnoj nadležnosti zaštita i bezbednost svih građana koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, kao i to što se nadležni organ čiji je Počuča poslenik još nije zvanično oglasio povodom ovog istupa.

Organizacije civilnog društva podržavaju podnošenje krivične prijave od strane Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM. Krivična prijava biće podneta danas...

Ocena stanja u pravosuđuPoštovani/a,

Ni nakon 40 dana od početka primene novih zakona kojima se preuređuju nadležnosti i nova mreža sudova, Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM, na osnovu pravne pomoći koju pruža građanima već petnaest godina, ocenjuje da je reforma pravosuđa izvršena samo formalno, bez adekvatnih priprema i realne procene i da je stanje u sudovima alarmantno.

Saopštenje povodom presude u slučaju fizičkog napada u Novom Sadu (14.11.2013.)Pred Višim sudom u Novom Sadu 13.11.2013. godine javno je izrečena presuda optuženom S.S, kojom je oglašen krivim za izvršenje krivičnih dela Nasilničko ponašanje i Ubistvo u pokušaju.

Prvostepeni sud uvažio je zahteve Višeg javnog tužilaštva i okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina – šest godina za pokušaj ubistva i jednu za nasilničko ponašanje.

Podsećamo, napad je izvršen u junu 2012. godine u autobusu javnog gradskog prevoza u Novom Sadu, kada je okrivljeni najpre pesnicama, a potom i nožem napao oštećene - dvojicu braće, misleći da mu se jedan od njih „nabacuje“. Tom prilikom su jednom od oštećenih nanete teške telesne povrede.

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, koji u ovom postupku zastupa oštećene ocenjuje reakciju nadležnih organa kao blagovremenu, a izrečenu kaznu srazmernom učinjenom delu...

Saopštenje nevladinih organizacija povodom rasističkih incidenata u Zemun polju (09.11.2013.)Sramota je da na dan Borbe protiv fašizma na delu teritorije grada Beograda stanovnici danima žive u strahu zbog fašističkih povika koji se mogu čuti na protestima u Zemun polju. Organizacije civilnog društva traže od nadležnih državnih organa, a posebno od gradskih i opštinskih vlasti da hitno reaguju povodom rasističkih incidenata jer će u suprotnom snositi teret odgovornosti za nasilje koje ovih dana eskalira u naselju Kamendin u Zemun polju, Opština Zemun...

Saopštenje: Slučaj Pfajfer (01.11.2013.)Prvi postupak pokrenut po stupanju na snagu Zakona o zabrani diskriminacije koji se skoro petu godinu vodi radi zaštite od diskriminacije i zlostavljanja na radu pilota nemačke nacionalnosti Aleksandra Pfajera od strane Air Serbia (dojučerašnjeg Jat Airways), 31. oktobra ponovo je odložen od strane Višeg suda u Beogradu usled nepoštovanja obaveza ove kompanije da pred sudom uredno prijavi promenu svojih podataka, uz nalog suda da punomoćnici dostave punomoćja potpisana od strane novog direktora kompanije koje je još u septembru imenovala Vlada Republike Srbije...

DRŽAVA MORA DA OBEZBEDI PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA I OKUPLJANJAKoalicija za ravnopravnost KORAK pozdravlja održavanje Povorke ponosa, koja je najavljena za 20. oktobar u Podgorici i poziva crnogorske institucije da pruže potrebnu podršku kako bi ovaj događaj bio siguran za sve njegove učesnike/ce.

Nacionalna konferencija - Izgradnja sistema informisanja, savetovanja i aktivne pomoći građanima -12-13.09.2013Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM Vas poziva na nacionalnu konferenciju “Izgradnja sistema informisanja, savetovanja i aktivne pomoći građanima” koja će se održati u hotelu Moskva, 12-13. septembra 2013. godine. Nacionalna konferencija se održava u okviru projekta “Trostruko A za građane – pristup informacijama, savetima i aktivnoj pomoći- Triple A” koji finansira Evropska komisija.

Otvoreno pismo Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU (25.06.2013.)Organizacije za zaštitu ljudskih prava otvorenim pismom podstiču Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da se Srbiji odredi datum otvaranja pristupnih pregovora u što kraćem roku.
Ovaj čin Evropske unije bio bi jasan znak da je Srbija spremna da otvori oblasti u kojima će svako poboljšanje da znači i direktno poboljšanje života građana.

Vrednosti koje Evropska unija donosi, naročito u poglavljima 23 i 24 koja će da se otvori na samom početku pregovora, u potpunosti će Srbiju da udalji od politike sukoba, netolerancije i nestabilnosti.

Takođe, to će biti jasan pokazatelj da energija uložena u promene koje su započete 5. oktobra 2000. godine nije zaboravljena, da se svaki napredak i spremnost za pregovore ceni. Pitanja koja je Srbija uspešno rešavala, od saradnje sa Haškim tribunalom, pa do najnovijih pomaka u odnosima u regionu govore nam da postoji spremnost za započinjanje višegodišnjeg prilagođavanja propisima EU, ali što je mnogo važnije, da postoji spremnost za usaglašavanje sa vrednostima koje EU donosi.

Otvaranje pristupnih pregovora nije i ne treba da bude podrška bilo kojoj Vladi, već podrška građanima Srbije da izgrade svoju zemlju kao, stabilnu, modernu i spremnu da odgovori na sve izazove sa kojima se suočava.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
- Građanske inicijative
- Beogradski centar za ljudska prava
- Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
- Helsinški odbor za ljudska prava
- Centar za praktičnu politiku

Pismo potpisuju i:

- Centar za Evroatlantske studije – CEAS
- Centar za ljudska prava-Niš
- Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
- Udruženje “Korak napred” iz Kruševca
- Gej strejt alijansa
- Argus – Civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina
- SOS telefon
- PROTECTA Niš
- Centar za razvoj neprofitnog sektora
- Žene u crnom
- Centar za kulturnu dekontaminaciju
- Centar za samostalni život OSI

Postupci za utvrđivanje očinstva i dalje povređuju prava detetaUstavni sud Republike Srbije je, povodom ustavne žalbe maloletne E.N. i G.N, koje je zastupao Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, u aprilu 2013. godine, u roku od 3 meseca doneo odluku kojom je utvrđeno da su u postupku utvrđivanja očinstva, povređena prava deteta i to pravo da sazna svoje poreklo i pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

Sam postupak utvrđivanja očinstva trajao je gotovo 11 godina, najviše iz razloga jer je otac deteta izbegavao prijeme sudskih poziva, a njegova porodica odbijala da svedoči. Iako je dva puta sud određivao veštačenje DNK analize krvi, otac deteta se nije pojavljivao u ustanovi određenoj za veštačenje. To je uticalo da dete bude u stanju produžene neizvesnosti u vezi sa svojim poreklom.

Neujednačena primena odredaba Zakona o okupljanju građanaKomitet pravnika za ljudska prava – YUCOM upozorava na neujednačenu primenu odredaba Zakona o okupljanju gradjana. Naime, protiv pristalice Liberalno-demokratske partije, profesora Pešića, pokrenut je prekršajni postupak zbog toga što je 27. februara 2013. godine, delio letke ispred Narodnog pozorišta u Nišu, zajedno sa svojim istomišljenicima, kako bi upozorili da je novac za predstavu Konstantin trošen netransparentno

Kuca ljudskih prava - Otvoreno pismo Zagorki Dolovac, Republickom javnom tuziocuZbog ucestalih pretnji predstavnicima organizacija civilnog drustva, medijima, institucijama i pojedincima koji se zalazu za postovanje ljudskih prava i vladavinu prava i nepreduzimanja nikakvih koraka od strane tuzilastva, organizacije koje cine Kucu ljudskih prava obratile su se otvorenim pismom Republičkom javnom tuziocu, Zagorki Dolovac.

I onako slab pravni sistem Srbije jos vise se urusava, uz cutanje velikog broja aktera, nazalost i tuzilastva. Pojedinci i organizacije potpisnice ovog pisma ocekuju da se pokrene niz postupaka protiv onih koji svakodnevno urusavaju pravni sistem ili da, u suprotnom, gospodja Dolovac podnese ostavku na funkciju koju obavlja

Preuzmite pismo sa kompletnim sadržajem

Poziv na izložbu i proslavu - 15 godina YUCOM-aPoštovani,

Komitet pravnika za ljudska prava Vas poziva na otvaranje izložbe

UMETNIK JE PRISUTAN

koju u četvrtak 27. decembra 2012. godine u 18. časova organizuje Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM povodom 15 godina od osnivanja YUCOMa.

Saopstenje o diskriminatorskoj praksi PIO fonda (18.12.2012)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM skreće pažnju na diskriminatorsku praksu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje - PIO fonda koja se sprovodi u Srbiji, a uz podršku banaka.

YUCOM-u su se obratili stariji sugrađani kojima su od organa PIO fonda bez ikakvog upozorenja obustavljene isplate penzija uz obrazloženje na šalteru PIO fonda u Nemanjinoj ulici da više od šest meseci nisu podizali sredstva sa svojih računa u bankama.

Svečano otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratijePostovani,

Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije Vas poziva na Svečano otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije.

Na otvaranju će biti prezentovan Izveštaj o radu nove Vlade u oblasti ljudskih prava i vladavine prava.

Nakon prezentacije izveštaja, biće organizovana šetnja „Parada ljudskih prava“ do Vlade Srbije, kada će izveštaj biti zvanično predat Vladi.

Sloboda izražavanja je potvrdjena pred sudom (03.12.2012)Poštovani/e,

Komitetu pravnika za ljudska prava dostavljena je 3. decembra odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je odbijena privatna tužba koju je zbog uvrede organizacija „Dveri“ podnela protiv Borke Pavićević, direktorke Centra za kulturnu dekontaminaciju, krajem 2009. godine.

RTS, Topčider, Leskovac - pravo porodica na pravdu i istinu (MC, 29.11.2012)Predstavnici nevladinih organizacija i pravni zastupnici porodica radnika RTS poginulih u bombardovanju 1999. godine, ubijenih gardista u Topčideru i stradalih vojnika u Leskovcu, apelovali su danas na insajdere i sve koji znaju nešto o tim slučajevima da ih objave, kako bi se konačno otkrili odgovorni i zaustavio talas nerasvetljenih smrti u Srbiji...

Izvor
Video
Izveštaj sa konferencije

RTS, Topčider, Leskovac - pravo porodica na pravdu i istinuRTS, Topčider, Leskovac - pravo porodica na pravdu i istinu

Porodice stradalih radnika RTS-a, gardista u Topčideru i vojnika u Leskovcu već čitavu deceniju traže pravdu i istinu o sudbini svojih najmilijih. Dugi sudski procesi, kontradiktorna tumačenja događaja i zatvorenost pojedinih institucija otežavaju pristup pravdi i krše osnovna ljudska prava porodica stradalih.

Organizatori okrugog stola predstaviće trenutno stanje, dokle su došli navedeni predmeti u sudskim postupcima, koje su glavne prepreke i šta se može dalje učiniti u utvrđivanju istine.

29.11.2012. | Vreme: 10:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala

UTVRĐENA ODGOVORNOST KLINIČKOG CENTRA SRBIJE (21.11.2012)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM primio je juče presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je utvrđena odgovornost Kliničkog centra Srbije za štetu učinjenu prema bivšem pacijentu, Zekić Dragiši. U postupku pokrenutom 2006. godine, tužioca su zastupale advokatice YUCOM-a.

Presudom je potvrđeno da je usled davanja pogrešne dijagnoze tužiocu došlo do pogoršanja njegovog opšteg zdravstvenog stanja, naročito psihičkog, s obzirom da je godinama živeo u uverenju da boluje od virusa HIV.

Tribina "Slucaj Petakov ili zatvor za uvredu", ponedeljak 19.11. u 18hTribina

– SLUČAJ PETAKOV ILI ZATVOR ZA UVREDU –

Učestvuju:
Milan Antonijević, direktor YUCOM-a
Ranko Končar, istoričar
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a
Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV-a

Mesto i vreme:

Medija centar Vojvodine/Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad
Ponedeljak, 19. novembar 2012, sa početkom u 18,00 časova

Molba za pomilovanje Zorana Petakova (09.11.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su danas predsedniku Republike, gospodinu Tomislavu Nikoliću, molbu za pomilovanje Zorana Petakova, koji se nalazi na odsluženju stodnevnog "kućnog pritvora" zbog krivičnog dela uvrede.

U molbi za pomilovanje istakli smo da se u ovom slučaju radi o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, kao i da ono nema veliku društvenu opasnost...

Zločin iz mržnje u radnom tekstu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (15.10.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravljaju odluku Ministarstva pravde i državne uprave da u radnu verziju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), koja je data na uvid javnosti, uvrsti i član 54a koji se odnosi na uvođenje instituta zločina iz mržnje kao otežavajuće okolnosti, a koji glasi:
„Ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, takvo postupanje će sud ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako to ovim zakonikom nije propisano kao obeležje krivičnog dela.“

Podsećamo da su YUCOM i GSA početkom februara ove godine uputili Inicijativu za dopunu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika šefovima svih poslaničkih grupa iz prethodnog saziva Narodne Skupštine, Ministarstvu pravde i drugim državnim institucijama u formi konkretnog predloga za dopunu KZ.

Cilj te inicijative bilo je uvođenje instituta zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Republike Srbije, čime bi država poslala jasnu poruku da se krivična dela koja za motiv imaju mržnju prema građanima Srbije zbog njihovih ličnih svojstava, bez obzira da li pripadaju manjinskim ili većinskim grupama, neće tolerisati već će se oštrije sankcionisati. To bi za posledicu imalo smanjenje, ali i prevenciju nasilja čime bi bila zaustavljena tzv. spirala nasilja od čega bi korist imali svi građani i građanke Srbije...

NEODGOVORNE I UVREDLJIVE PORUKE PREDSEDNIKA SRBIJE ( 11.10.2012)Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ponovnim negiranjem utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici, po drugi put od stupanja na dužnost predsednika poslao uvredljivu poruku žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Saopštenje povodom 10. oktobra - Dana protiv smrtne kazne (09.10.2012)Saopštenje povodom 10. oktobra - Dana protiv smrtne kazne

utorak, 09 oktobar 2012 14:33 |

| Potpisnici ovog saopštenja povodom evropskog i svetskog dana protiv smrtne kazne izražavaju uverenje da ona u Srbiji nikada neće biti ponovo uvedena i da država Srbija nikad više neće pogubiti nijedno ljudsko biće.

Petakov u kućnom pritvoru (08.10.2012.)Zoran Petakov, osuđen zbog uvrede episkopa bačkog Irineja u emisiji "Klopka" BK TV 2005. godine, danas u 13:19 započeo je izdržavanje kazne zatvora u kućnim uslovima.

Podsećamo, on je najpre bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora. Sam postupak je obilovao nestručnim i subjektivnim postupanjem sudije, a rečenice izgovarane tokom izricanja presude da je svojim nastupom na BK TV Petakov "uvredio i sudiju, kao kršteno lice" ući će u anale pravosuđa Srbije.

Usvajanjem zahteva, koji su advokati YUCOM-a nadležnom sudu uputili u maju ove godine, odobreno je da se ova kazna izvrši bez napuštanja prostorija u kojima osuđeni stanuje, odnosno u kućnom pritvoru.

Međutim, kako je usled proteka vremena nastupila apsolutna zastarelost izvršenja krivične sankcije, a u skladu sa pozitivnim krivičnim zakonodavstvom Republike Srbije, YUCOM je danas uputio zahtev nadležnima da se obustavi dalje izvršenje navedene kazne.

Apelujemo na Ministarstvo pravde da u kratkom roku obnovi inicijativu za izmenu krivičnog zakonodavstva i time u potpunosti dekriminalizuje uvredu i klevetu, kako se ovakvi postupci ne bi i ubuduće vodili i kako bi se građanima u potpunosti garantovala sloboda mišljenja i izražavanja, kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Ponovljena upotreba sile prema građanima - SaopštenjeKomitet pravnika za ljudska prava oštro osuđuje jučerašnji događaj u kome su dvojica komunalnih policajaca na smederevskom putu, kod skretanja za naselje Kaluđericu, izveli iz autobusa putnika koji nije imao kartu, priterali ga uz ogradu, stavljajući mu ruke iza leđa i pokušavajući da mu na silu stave lisice. Snimak ovog incidenta pojavio se na Youtube-u

Link

Otvoreno pismo Kuće ljudskih prava i demokratije povodom Parade ponosa (02.10.2012.)Kuća ljudskih prava traži od Vlade Srbije i vlada EU zemalja da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji. Vlada Srbije mora da osigura poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja za lezbejke, gej, biseksualne i transdžender (LGBT) aktiviste i da uloži sve napore da se beogradska Parada ponosa 2012. godine održi bez nasilja.

Građani i organizatori Parade ponosa moraju biti podržani sledećim koracima Vlade:
- Prevencija nasilja protiv LGBT grupa;
- Borba protiv nekažljivosti onih koji imaju nameru da vrše nasilje nad građanjima Srbije koji koriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja;
- Slanje jasnih poruka javnosti od strane najviših funkcionera vlasti o važnosti poštovanja ljudskih prava svih građana Srbije, a naročito prava diskriminisanih i marginalizovanih grupa;
- Usvajanje konkretnih mera i sprovođenje aktivnosti za zaštitu prava LGBT osoba uz usvajanje Strategije protiv diskriminacije kroz saradnju sa svim relevantnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i promociju prava LGBT populacije.

Negativno iskustvo sa prošlogodišnjom zabranom Parade ponosa u poslednjem trenutku pokazalo je da prethodna Vlada Srbije nije poštovala domaće zakone i međunarodne standarde vezane za slobodu okupljanja. Ponovna zabrana Parade bila bi dokaz da ni nova Vlada ne namerava da ljudska prava posmatra kao temeljnu vrednost društva, a zaštitu marginalizovanih grupa kao jedan od svojih prioriteta...

YUCOM povodom preterane upotrebe sile prema građanima (24.09.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM oštro osuđuje preteranu upotrebu sile prema građanima u više odvojenih slučajeva tokom proteklih dana, a koji za vinovnike ima predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i komunalne policije.

Podsećamo da je u nedelju 16. septembra 2012. godine policija privela Maju Atanasijević i da je tokom pritvora, u policijskoj stanici Zemun protiv nje uprotrebljena sila. Tada je Maja Atanasijević dobila više udaraca u predelu glave. Osim što je bila fizički maltretirana, sve vreme zadržavanja bila joj je uskraćena hrana i osnovni higijenski uslovi. Dva dana kasnije, 18. septembra u jutarnjim časovima komunalna policija pretukla je putnika gradskog prevoza koji je odbio da napusti autobus, jer nije kupio kartu.

YUCOM zahteva hitnu reakciju nadležnih i identifikovanje lica koja su učestvovala u ovim incidentima. Ovakvo postupanje organa javne vlasti pokazuje da je neophodna edukacija onih koji imaju mogućnost da primenjuju silu, kako bi se sprečilo narušavanje poverenja u državne organe. Takođe, adekvatna reakcija javnosti i medija je neophodna, ali prioritet svima bi trebalo da bude osnaživanje građana da prijave svaku povredu ljudskih prava koju uoče, a naročito slučajeve torture.

Petakovu odobreno izdrzavanje kazne u kucnim uslovimaAdvokati YUCOM-a su dana 18.05.2012. godine uputili predsedniku Prvog osnovnog suda u Beogradu predlog za izvršenje kazne zatvora bez napuštanja prostorija u kojima osuđeni stanuje, pozivajući se, između ostalog na važnost slobode izražavanja kao i dekriminalizaciju uvrede i klevete, kojoj se teži poslednjim predlozima za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika RS.

Saopštenje povodom ubistva Nebojše Zarupca u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici (07.08.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava smatra da je država direktno odgovorna za smrt Nebojše Zarupca u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.

Nekoliko godina unazad javnost i državne institucije bile su upoznate sa radom nelegalnih centara u kojima se organizovano vršila tortura zavisnika od narkotika.

Način na koji dolaze lica zavisna od narkotika (bez odluke državnog organa), njihovo zadržavanje protivno volji, ponižavajuće i nečovečno postupanje su elementi koji ukazuju na postojanje torture i to organizovane, što predstavlja nadležnost Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg suda u Beogradu – Posebnog odeljenja za organizovani kriminal.

Država je svela organizovanu torturu na odgovornost jedne ličnosti i postupak protiv Branislava Peranovića, i to neefikasan, što ne vodi uklanjanju ovih sistematskih i najtežih povreda ljudskih prava. Da podsetimo, iako je postupak protiv Branislava Peranovića pokrenut 2009. godine, ni nakon tri godine nije doneta prvostepena presuda od strane suda u Tutinu.

Institucije Srbije su znale za akte u tzv. centrima za odvikavanje zavisnika od droge, i morale su da sprovedu hitan posebni postupak za organizovani kriminal kao i da pritvore organizatore i sprovedu posebne mere nadzora nad pripadnicima kriminalne grupe do okončanja postupka za organizovanu torturu.

U Beogradu, 7. avgusta 2012. godine
Komitet pravnika za ljudska prava

Saopštenje Kuće ljudskih prava i demokratije: Nova Vlada da uvaži inicijative civilnog društva u Srbiji (17.07.2012.)Kuća ljudskih prava i demokratije (Kuća) poziva partije koje pregovaraju o novoj Vladi da ne ignorišu inicijative civilnog društva koje se tiču formiranja Vlade. Organizacije članice Kuće pozivaju mandatara Vlade i partije koje pregovaraju o novim zakonima o vladi i ministarstvima da organizuju sastanak sa predstavnicima inicijative za osnivanje Ministarstva za ljudska prava i uvaže predloge civilnog društva o ingerencijama tela koje će se u budućoj Vladi baviti ljudskim pravima...

Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politiku

Zaštititi Vojvodinu kroz donošenje novog Ustava SrbijeKuća ljudskih prava i demokratije zahteva od poslanika Skupštine Srbije da hitno osnuju odbor za donošenje novog Ustava Srbije i otvore javnu raspravu sa predstavnicima svih zainteresovanih grupa u društvu.

Odluka Ustavnog suda Srbije kojom se drastično smanjuju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine još jednom pokazuje da važeći Ustav predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju Srbije kao moderne evropske države...

Za Kuću ljudskih prava i demokratije

Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politiku

Saopštenje Nacionalnog mehanizma za perevenciju torture povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama tortureUjedinjene nacije su 26. jun proglasile Međunarodnim danom podrške žrtvama torture. Nacionalni preventivni mehanizam Srbije vas povodom ovog važnog datuma poziva da iskažete svoju solidarnost sa žrtvama torture i neljudskog postupanja - osobama čije je dostojanstvo povređeno nehumanim postupanjem, kao i sa članovima njihovih porodica.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o pritužbi YUCOMA povodom nepravilnosti u obradi ličnih podataka građana kojima su izdate donorske kartice (08.09.2011.)Saopštenje povodom podnošenja tužbe zbog diskriminacije protiv Skupštine grada Jagodine (08.09.2011.)SAOPŠTENJE POVODOM PODNOŠENJA TUŽBE ZBOG DISKRIMINACIJE PROTIV SKUPŠTINE GRADA JAGODINE

Mišljenja i predlozi Pokrajinskog ombudsmana na nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (26.08.2011)Pоkrајinski оmbudsmаn
kао nеzаvisаn i sаmоstаlаn оrgаn, kојi sе stаrа о zаštiti i unаprеdеnju lјudskih prаvа i
slоbоdа svаkоg licа zајеmčеnih Ustаvоm, pоtvrđеnim i оbјаvlјеnim mеđunаrоdnim
ugоvоrimа о lјudskim prаvimа, оpštеprihvаćenim prаvilimа mеđunаrоdnоg prаvа,
zаkоnоm i prоpisimа Аutоnоmnе Pоkrајinе Vојvоdinе, prеdlаgаču dоstаvlја mišlјеnjе i
prеdlоgе nа tеkst Nаcrtа zаkоnа о vrаćаnju оduzеtе imоvinе i оbеštеćеnju.

Saopštenje za javnostPostupajući u okviru svoje nadležnosti na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a povodom pritužbe Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM, dana 18. jula 2011. godine Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izdala je mišljenje i preporuku u kojoj se navodi da je Odlukom o finansijskoj pomoći bračnim parovima Skupštine grada Jagodine povređeno načelo jednakih prava i obaveza čime je izvršena diskriminacija na osnovu rođenja, kao i bračnog i porodičnog statusa pojedinih kategorija građana i građanki.

Podsećamo da je dana 01.01.2011. godine stupila na snagu odluka Skupštine grada Jagodine o finansijskoj pomoći bračnim parovima, kojom je predviđeno da se posle zaključenja braka supružnicima isplati jednokratna pomoć u iznosu od 3000 eura u dinarskoj protivvrednsoti.

Saopštenje povodom policijske torture (29.06.2011.)Komitet pravnika za ljudska prava ocenjuje da je brza reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova i hapšenje počinilaca torture nad romskim mladićem u Vršcu dobar korak ka smanjenju policijske torture.

Ono što baca senku na ovaj slučaj je činjenica da se tortura desila 2007. godine, a da je reakcija usledila tek nakon pritiska javnosti.

Adekvatne i brze reakcije policije, tužilaštva i sudstva, koje su nedostajale u prošlosti, mogu dovesti do izvesnosti kažnjavanja počinilaca, što vodi ka prevenciji torture. Ujedno, to će doprineti spremnosti građana da prijave slučajeve torture bez straha da će kasnije biti pod pritiskom i izloženi dugotrajnom postupku sa neizvesnim ishodom.

Napominjemo da se pred unutrašnjom kontrolom MUPa trenutno nalazi veći broj slučajeva u kojima ukazujemo na postojanje torture, naročito prema marginalizovanim grupama, te očekujemo da će MUP pokazati doslednost i pravovremeno reagovati, a da će se pojedini slučajevi ponovo otvoriti i preispitati.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Poziv na Tribinu "Šta zamerate Ustavu RS – prioriteti civilnog društva" (03.06.2011.)Komitet pravnika za ljudska prava vas poziva na Tribinu pod nazivom "Šta zamerate Ustavu RS – prioriteti civilnog društva" u petak 3. juna 2011. godine u velikoj sali Gradske uprave, Trg Nikole Pašića 6, u Beogradu sa početkom u 9.30 časova.

Učesnici Tribine otvoriće pitanje Ustava Republike Srbije i mogućih amandmana kao i ustavnih odredbi kritikovanih od strane Venecijanske komisije i stručne javnosti i ukazaće na nedostatke koji su postali očigledni tokom petogodišnjeg postojanja ovog teksta. Kako su svi ustavi zemalja u regionu menjani u procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji, Srbiju na putu ubrzane integracije takođe očekuju ove promene. Predstavnici civilnog društva će u okviru rasprave moći da iznesu svoja zapažanja i predloge kako bi se formulisali prioriteti ustavnih promena.

Tribina će se održati u okviru programa sajma organizacija civilnog društva uz podršku NED-a, a u okviru projekta "Promene Ustava za demokratsku Srbiju u Evropskoj uniji".

Na Tribini će učestvovati:

■ Saša Janković – Zaštitnik građana
■ Dr. Oliver Nikolić
■ Prof. dr Stevan Lilić – Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu
■ Nevena Petrušić – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
■ Maja Bobić – Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji (čeka se potvrda)
■ Jadranka Jelinčić – Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo
■ Milan Antonijević – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOMMolimo Vas da učešće Vašeg predstavnika potvrdite do srede 1. juna 2011. godine na broj telefona 011/334-4235 ili na e-mail: office@yucom.org.rs.

Saopštenje YUCOM-a i Koalicije protiv diskriminacije (02.06.2011.)Prestati sa pozivanjem na odgovornost zbog ukazivanja na kršenje ljudskih prava

Povodom privođenja Belgzima Kamberija, Predsednika Odbora za ljudska prava u Bujanovcu, apelujemo na Osnovno Javno Tužilaštvo u Vranju da bez odlaganja prekine postupak i krivično gonjenje onih građana koji ukazuju na kršenje ljudskih prava i diskriminaciju.

Poziv na konferenciju 'Borba protiv nasilja' (01.03.2011.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM vas poziva na konferenciju Borba protiv nasilja, koja će se održati 01.03.2011. godine, u Medija centru - Beograd, Terazije 3, u maloj sali, u vremenu od 11 do 12 časova.

Kroz prezentaciju slučajeva koje nevladine organizacije vode, panelisti će istaći neopravdano različite pristupe državnih organa u borbi protiv nasilja nad ranjivim grupama - Romima, duševno obolelim licima, ženama, LGBT populacijom.

O uticaju učešća nevladinih organizacija u zastupanju pred državnim organima, kao i posledicama koje branitelji ljudskih prava zbog svog angažovanja trpe, govore:

■ Milan Antonijević, direktor YUCOM-a
■ Advokat Natalija Šolić, YUCOM
■ Advokat Kristina Todorović, YUCOM
■ Maja Mićić, direktor Inicijative mladih za ljudska prava
■ Predstavnik Koalicije protiv diskriminacije
■ Danica Jovanović, Romska mreža

YUCOM će najaviti početak rada Call centra 0700-400-700 za pružanje pravne pomoći žrtvama povreda ljudskih prava.

Konferencija se organizuje u okviru projekta “Pravna pomoć u slučajevima povrede ljudskih prava, diskriminacije i zaštite branitelja ljudskih prava”, koji realizuje YUCOM uz podršku i saradnju nevladine organizacije Civil Rights Defenders.

Komitet pravnika za ljudska prava raspisuje oglas za radno mesto: pravni savetnik (12.01.2011.)Komitet pravnika za ljudska prava raspisuje oglas za radno mesto: pravni savetnik

Opšti uslovi: diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom; obavezno tečno znanje engleskog jezika.

Poželjno iskustvo u radu na projektima iz oblasti ljudskih prava.

Poželjno iskustvo u obraćanju Ustavnom sudu i međunarodnim institucijama (sudskim i drugim telima).

Poslati biografiju i kratko motivaciono pismo do 19.01.2011. godine na office@yucom.org.rs

YUCOM i RCM podržavaju zahtev za izuzeće tužiteljke Gordane Čolić (10.01.2011.)Nastavak suđenja maloletnom B.J. iz Jabuke za ubistvo D.S. nastavljeno je 5. januara 2011. nakon što je sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Stanka Simonović izbacila Milana Antonijevića, direktora YUCOM-a iz sudnice. Naime, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Regionalni centar za manjine su ponovo uputili pismenu molbu sudiji Simonović za prisustvo današnjem suđenju. Pismeno odbijanje koje je upućeno RCM-u, YUCOM nije dobio, te su smatrali to da je sudija saglasna da predstavnik njihove organizacije prisustvuje suđenju. Posle izlaganja tužiteljke koja se protivila prisustvu predstavnika YUCOM-a suđenju, uz obrazloženje da bi prisustvo organizacije za ljudska prava "politizovalo suđenje", sudsko veće je donelo odluku da se Antonijeviću zabrani prisustvovanje glavnom pretresu...

Otvoreno pismo Ministarstvu prosvete i Rektorskom savetu konferencije univerziteta Srbije povodom neupisivanja Roma na fakultete (27.12.2010.)Romi su najveća transnacionalna manjina u Evropi, ali su i među najsiromašnijim i najmanje obrazovanim populacionim grupama u svim evropskim zemljama. Stoga je i Evropski parlament 2008. godine usvojio Rezoluciju o evropskoj strategiji prema Romima i pokrenuo medjunarodni projekat Dekada inkluzije Roma 2005-2015 kojem je predsedavala i Srbija od june 2008. do juna 2009. godine.

Prema popisu iz 2002. u Srbiji živi 108.193 Roma (iako je stvaran broj četiri do pet puta veći), a samo 0.3 posto od toga broja ima visokoškolsko obrazovanje. U poređenju sa nacionalnim prosekom od nešto više od 6 posto visokoobrazovanih stanovnika Republike Srbije, to je nedopustivo nizak procenat, ali i pokazatelj neravnopravnog i marginalizovanog položaja ove nacionalne manjine...

Saopštenje povodom odustajanja Srbije od krivičnog gonjenja i obustave krivičnih postupaka protiv regruta zbog izbegavanja vojne obaveze (23.12.2010.)Žene u crnom i YUCOM podržavaju zahtev ministra odbrane Dragana Šutanovca koji je u sredu zatražio od Ministarstva pravde i Vrhovnog saveta sudstva odustajanje od krivičnog gonjenja i obustavu krivičnih postupaka protiv „regruta“ zbog izbegavanja vojne obaveze. Protiv njih je, podseća Ministarstvo odbrane, podneto 46 krivičnih prijava zbog neodazivanja na poziv, a u toku je 41 krivični postupak. Smatramo da je pozitivna namera ministra odbrane da se svi vojni obveznici stave u ravnopravan položaj i da su, ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka, bilo kakvi procesi protiv građana Srbije koji su prekršili ranije zakonske propise u potpunosti obesmišljeni...

Poziv na sastanak branitelja i braniteljki ljudskih prava u Novom Sadu (20.12.2010.)Poštovani/e,
Pozivamo Vas na konsultativni sastanak branitelja i braniteljki ljudskih prava koji će se održati u Novom Sadu, u ponedeljak 20. decembra 2010. godine, sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) – adresa Zmaj Jovina br. 3, Novi Sad.
Sastanak se organizuje na inicijativu branitelja i braniteljki ljudskih prava i uz podršku OEBSa i UNOHCHRa .
Osim organizacija za zaštitu ljudskih prava i pojedinačnih braniteljki/branitelja ljudskih prava sastanku će prisustvovati:
Predstavnici OEBSa
OHCHR – Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava
Moderator sastanka: Milan Antonijević, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM

YUCOM: Predstavljena trojezična publikacija (08.12.2010.)Nakon sprovedenog istraživanja pravne regulative Srbije koja uređuje ostvarivanje ovih ustavom zagarantovanih prava, održavanja 5 radionica i 5 panel diskusija sa predstavnicima nevladinih organizacija, sindikata i šire javnosti u Beogradu, Nišu, Preševu, Kragujevcu i Novom Sadu, i komunikacijom posredstvom internet portala www.uticaj.rs, došlo se do zaključka da ne postoji relevantan pravni okvir koji reguliše ova prava, kao i da praksa postupanja po peticijama i predlozima građana ukazuje na veliki stepen ignorisanja ovog prava od strane organa javne vlasti.

Ovim projektom nastojali smo da doprinesemo stvaranju konstruktivnog dijaloga između predstavnika organa javne vlasti i građana i građanki o modelima ostvarivanja ustavnog prava na podnošenje peticija i predloga sa ciljem da se, pre svega otklone neke od nedoumica koje u vezi sa tim postoje (da li organi javne vlasti imaju posebna tela i procedure koji uređuju odgovaranje na peticije i druge predloge; kakva su iskustva organa javne vlasti sa postupanjem po peticijama i drugim predlozima; koje su glavne prepreke za davanje odgovora na peticije i predloge) i da se temeljnim ispitivanjem činjeničnog stanja utvrde što preciznije preporuke za dalje postupanje...

Peticije i predlozi – pravo i praksa

Otvoreno pismo povodom nastojanja Srbije da bojkotuje ceremoniju dodelu Nobelove nagrade za mir (07.12.2010.)Republika Srbija nastojanjem da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir još jednom potvrdjuje da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom, evropskom, demokratskom drustvu.

Nakon strahota devedesetih, treba da pokazžemo da smo prvi koji će stati uz one čija su prava ugrožena i koji rizikuju svoje živote zarad mira u svetu...

Poziv na konferenciju - Peticije i predlozi (08.12.2010)Poštovani/a,
Pozivamo Vas na konferenciju Peticije i predlozi u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM i Fondacije Hajnrih Bel, koja ce se održati 08.12.2010. godine u Medija centru, Terazije 3, Beograd, Velika sala (I sprat) sa pocetkom u 11 casova.

Na konferenciji ce biti prikazani rezultati projekta „Ukljucenje gradana u društveni i politicki život kroz zastupanje prava na peticije i predloge“, koji je sproveden pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji – EIDHR.

Saopštenje povodom zaštite Jehovinih svedokaZaštititi Jehovine svedoke

Advokati Komiteta pravnika za ljudska prava podneli su u ime oštećenih optužni predlog Osnovnom sudu u Užicu protiv više lica za krivična dela nasilničko ponašanje i povredu slobode ispovedanja vere i vršenja verskih obreda. Time je u ime oštećenih preuzeto krivično gonjenje po krivičnoj prijavi podnetoj tada Okružnom tužilaštvu u Užicu 2008. godine od strane verske zajednice “Jehovini svedoci”. Okružno tužilaštvo u Užicu je najpre prebacilo predmet Opštinskom tužilaštvu koje je nakon dve godine dostavilo obaveštenje oštećenima da odustaje od gonjenja zbog nedostatka dokaza.

Saopštenje povodom posete nevladinih organizacija selu Jabuka (01.08.2010.)Povodom izjava predstavnika državnih organa da u selu Jabuka nema kršenja ljudskih prava, predstavnici 8 nevladinih organizacija, koalicija, umetnici i aktivisti posetili su ovo selo, kako bi se uverili kako žive meštani 50 dana posle tragičnih događaja.

Nakon ubistva Dejana S. (17), dečaka srpske nacionalnosti, koje je izvršio njegov vršnjak, B. J. dečak romske nacionalnosti, u Jabuci su započele „protestne šetnje“, koje su prerasle u nasilje i širenje rasne mržnje prema Romima, koje je nesmetano trajalo dva dana. Reakcija policije, opštinskih vlasti i ostalih državnih organa usledila je tek trećeg dana od početka napada na romske meštane i na metodističku crkvu.

Saopštenje povodom konstituisanja bošnjačkog nacionalnog veća (B92-11.07.2010.)www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=11&nav_category=11&nav_id=444734

Jukom: Pravila promenjena za BNV
11. jul 2010. | 00:31 | Izvor: B92 Beograd -- Komitet pravnika za ljudska prava kritikuje Ministarstvo za manjinska prava zbog "očiglednih manipulacija u vezi sa konstituisanjem Bošnjačkog nacionalnog veća".

Neprihvatljiva je promena poslovnika o radu koju je Ministarstvo izvršilo nekoliko sati pred konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, navodi Jukom.

Ta pravila su važila tokom konstituisanja svih ostalih nacionalnih veća, navodi se u saopštenju Jukoma, kao i organizacija UrbanIn i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Izjava Petra Antića, visokog zvaničnika Ministarstva, povodom promene poslovnika o radu da je Ministarstvo odlučilo da se neke odredbe poslovnika izbace, kao i da je odredba koja uređuje da je za verifikaciju mandata nacionalnog saveta potrebna dvotrećinska većina umesto ranije proste većine dodata 'u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine' je vređanje zdravog razuma", navodi se.

Takođe, "tvrdnje da je došlo do falsifikovanja pojedinih dokumenata, tj. blanko ostavki dodatno unose nemir".

"Zbog svega navedenog, od nadležnih državnih organa, uključujući i tužilaštvo, zahtevamo hitno ispitivanje krivične odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih dela, kao i pokretanje postupka po nedavno usvojenom Zakonu protiv diskriminacije, kako bi se utvrdila konkretna odgovornost i time sprečilo dalje zaoštravanje situacije i potezi koji dodatno destabilizuju ovaj regio", zaključuje se na kraju.

Podsetimo, juče je Bošnjačka kulturna zajednica optužila ministre Svetozara Čiplića i Rasima Ljajića da su organizovali "falsifikovanje potpisa dvojice delegata na navodnim ostavkama".

Saopštenje povodom reakcije Mešihata islamske zajednice u Srbiji (22.06.2010.)Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM zabrinut je zbog atmosfere koja se stvara posle reakcije Mešihata islamske zajednice, a povodom objavljivanja fotomontaže s likom glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori na stranama BLIC - a rezervisanim za humor.

Javni radni sastanak 21.05.2010Dragi prijatelji,
Iako teško potreseni preranom i tragicnom smrcu Biljane Kovacevic-Vuco,
mi, njeni saradnici i poštovaoci iz JUKOM-a i niza organizacija i institucija
sa kojima je Biljana saradjivala, cvrsto smo uvereni da cemo uspomenu na
nju ocuvati i njeno delo nastaviti ako ga ugradimo u nastavak borbe za
bolje, pravednije i humanije društvo, za Srbiju u kojoj ce se štititi,
poštovati i unapredjivati ljudska i gradjanska prava svih.

FOI Koalicija: Povodom glasanja o Rezoluciji o zaštiti službenika koji ukazuju na korupciju (30.04.2010)Koalicija za slobodu pristupa informacijama uputila je otvoreno pismo parlamentarnoj delegaciji Srbije pred Savetom Evrope povodom predloga Rezolucije o zaštiti službenika koji ukazuju na korupciju i druge nepravilnosti u radu, takozvanih «duvača u pištaljku». U pismu se zahteva da predstavnici Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na današnjem glasanju zauzmu jasan stav i doprinesu usvajanju navedene rezolucije.

Izbor poverenika za ravnopravnost (19.03.2010.)
Komitet pravnika za ljudska prava oštro osuđuje najnovije političke manevre DS-a oko izbora Poverenika za ravnopravnost, pretvarajući ga u nezakonit i nelegitiman proces.

Ignorišući stav civilnog društva, koje je decenijama unazad angažovano na pitanjima suzbijanja diskriminacije u svim oblastima, o podobnosti najnovije ličnosti koja se predlaže za Poverenika za ravnopravnost, predstavnici vlasti ukazuju da se civilno društvo u Srbiji ne smatra relevantnim parterom u kreiranju demokratskih institucija.

Zahtev nevladinih organizacije da se otkriju masovne grobnice nastale u vreme Slobodana Miloševića (18.12.2009.)Podržavamo osnivanje Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica nastalih posle 1944. godine, ali tražimo da Vlada Republike Srbije takođe formira komisiju za otkrivanje preostalih tajnih grobnica u Srbiji, nastalih u vreme oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i za utvrđivanje činjenica povodom navoda da je tokom NATO bombardovanja bilo spaljivanja tela albanskih žrtava u fabrici Mačkatica, termoelektrani Obilić, u Nišu i Smederevu. Osim toga, podsećamo da Srbija ima moralnu obavezu da obezbedi sredstva za ekshumicaje masovnih grobnica na Košarama i u Belaćevcu, i time pokaže saosećanje i solidarnost prema porodicama nestalih Srba, koji već 10 godina tragaju za svojm najbližim.

Saopstenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama povodom usvajanja dva zakona (11.12.2009.)Koalicija za slobodu pristupa informacijama ceni spremnost Vlade i Narodne skupštine da posle višegodisnjeg pritiska nezavisnih institucija i civilnog društva donese korektan Zakon o tajnosti podataka i izađe u susret većini zahteva koje smo pred zakonodavce postavljali. Sa druge strane, istoga dana, Narodna skupština ipak nije imala sluha da u potpunosti uredi oblast Slobodnog pristupa informacijama.
Zakon o tajnosti podataka, konačno, prvi put uvodi definisan sistem stepena tajnosti, usklađen sa standardima koji važe u EU i regionu i omogućava nesmetanu saradnju na polju bezbednosti. Više od tri stotine anahronih propisa i akata, koji su ovu oblast do sada uredjivali zamenjeno je novim Zakonom i moraće se usaglasiti sa njegovim odredbama.

Obracanje YUCOM - a Vrhovnom sudu Srbije (29.09.2009)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM je od predsednice Vrhovnog suda Srbije zahtevao da u skladu sa Zakonom o sudovima i Poslovnikom o uređenju i radu Vrhovnog suda Srbije sazove sednicu parničnog odeljenja i odeljenja sudske prakse, kao i Opštu sednicu VSS. Ovaj zahtev podnet je povodom presude Vrhovnog suda Srbije u predmetu po tužbi direktora RTS-a A.Tijanića kojom se uvodi nova praksa u pogledu prava citiranja, a time posredno utiče i na dozvoljenost kritike javnih ličnosti korišćenjem njihovih javnih izjava i pisanja.

Povodom otkazivanja Parade ponosa (19.09.2009.)Komitet pravnika za ljudska prava osuđuje kapitulaciju države koja nije u stanju da garantuje bezbednost građanima na ulicama glavnog grada. Država koja javno prizna da nema sposobnost da sačuva živote svojih građana je država koja ne obavlja svoje osnovne funkcije.

Posebno naglašavamo i tražimo odgovornost tužilaštva koje je otvoreno priznalo da nije sposobno da nađe osnov za krivično gonjenje nasilnika i huligana koji neskriveno pozivaju na ubistvo, nasilje i kršenja ljudskih prava. Tužilac Radovanović, ne po prvi put, odbija da reaguje na ova kažnjiva ponašanja, pravdajući se da ne može reagovati na napise u novinama i da su potrebne posledice da bi se pokrenuli postupci, što predstavlja poraz pravosuđa i tužilaštva. Time se nedvosmisleno šalje poruka da je svaki vid pretnje i ugrožavanja bezbednosti građana dozvoljen i uvodi nekažnjivost...

Vrhovni sud Srbije zabranio knjigu 'Slučaj službenika Aleksandra Tijanića' (15.09.2009.)Vrhovni sud Srbije je 23. jula 2009. godine na sednici Veća sastavljenom od sudija Snežane Andrejević, Spomenke Zarić i Sonje Brkić, posle tri i po godine od prvostepene presude Okružnog suda u Beogradu, doneo konačnu odluku: Aleksandar Tijanić pobeđuje uprkos pravu, uprkos zakonu, uprkos moralu, dok se YUCOM-u onemogućava dalji rad.

Ova politička odluka o podršci Tijaniću je doneta uz pomoć sudske presude, tako što je posle tri i po godine preinačena presuda Okružnog suda u Beogradu i time je:
1. YUCOM obavezan da plati Tijaniću 200.000 dinara sa kamatom zbog povrede njegovih moralnih prava,
2. zabranjena postojeća knjiga "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića" i zabranjeno je njeno dalje umnožavanje,
3. YUCOM obavezan da ovu presudu objavi u "Politici" o svom trošku.

Ipak, ovo nije kraj: u jednom delu presuda Okružnog suda je i ukinuta, i to u delu koji se odnosi na imovinska prava Tijanića, tako da se očekuje dalja fininsijska odmazda protiv YUCOM-a u cilju spašavanja autorskog lika i dela Aleksandra Tijanića. Duh novog zakona o informisanju je pobedio u Vrhovnom sudu...

Otvoreno pismo povodom grafita kojima se poziva na linc i nasilje nad lezbijkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobamaDuboko uznemirene i ogorčene zbog činjenice da su poslednjih dana na mnogobrojnim beogradskim fasadama osvanuli grafiti koji otvoreno pozivaju na linč i nasilje nad lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama, nevladine organizacije izražavaju izuzetnu zabrinutost i negodovanje.
Brojnim grafitima izriču se najteže pretnje i pozivi na nasilje i ubistva nad građankama i građanima Srbije zbog njihove drugačije seksualne orijentacije, a traži se i uskraćivanje njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava, uključujući pravo na mirno i nenasilno okupljanje i delovanje.

B92: Grafiti mržnje o Povorci ponosa

52 NVO protiv nipodaštavanja građanske inicijative za izmenu Zakona o slobodnom pristupu za informacije od javnog značaja (21.05.2009.)Saopštenje za javnost
Koalicije za slobodan pristup informacijama i partnerskih organizacijaObaveštavamo narodne poslanike, medije, nevladine organizacije i javnost da je Vlada Republike Srbije utvrdila i uputila Narodnoj skupštini Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je izradilo Ministarstvo kulture i medija, uprkos tome što se gotovo istovetan Predlog zakona još od 2007. godine nalazi u proceduri usvajanja u Narodnoj skupštini.
Kao što je javnosti poznato, radna grupa Koalicije za slobodan pristup informacijama, koju su činili predstavnici Centra za unapređivanje pravnih studija, Komiteta pravnika za ljudska prava i kancelarije Poverenika za slobodan pristup informacijama, 2007. godine sačinila je tekst budućeg Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Radnu grupu činili su: prof. dr Vladimir Vodinelić, Rodoljub Šabić, mr Saša Gajin i dr Dejan Milenković.
Nakon toga nevladine organizacije Narodni parlament iz Leskovca, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sretenje iz Požege i Resurs centar iz Negotina, zajedno sa drugim partnerskim organizacijama, prikupili su i predali Narodnoj skupštini 35.870 potpisa građana u prilog ovog zakona i na taj način formalno pokrenuli građansku inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

YUCOM vas poziva na javnu tribinu Standardi javnog života (15.04.2009)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM Vas poziva da prisustvujete

JAVNOJ TRIBINI

STANDARDI JAVNOG ŽIVOTA

u cetvrtak, 16. aprila 2009. godine u 11 casova
Centar za kulturnu dekontaminaciju-mala sala, Bircaninova 21, Beograd

Tribina se organizuje kako bi se branitelji ljudskih prava upoznali sa standardima javnog života, a time i osnažilo sinhronizovano delovanje NVO na efikasnoj zaštiti ljudskih prava. Na tribini ce se otvoriti pitanja novih i razvoja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija koje bi se bavile zaštitom ljudskih prava, kao i uspostavljanja održivog mehanizma nadgledanja i kontrole poštovanja ljudskih prava i standarda javnog života.

Ustavni sud Republike Srbije je 26. marta 2009. godine usvojio zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, koji je Komitet pravnika za ljudska prava podneo Ustavnom sudu još 2004. godine. (03.04.2009)Da podsetimo: za vreme prve Vlade Vojislava Koštunice, u kojoj je Ministar pravde bio Zoran Stojković, tadašnji saziv Skupštine Republike Srbije usvojio je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudijama kojim je bilo predviđeno da postupak razrešenja sudija može da pokrene i ministar pravde. Smatrajući da ovo zakonsko rešenje predstavlja grubo kršenje načela podele vlasti i mešanje izvršne i upravne vlasti u nezavisnost pravosuđa, YUCOM se obratio Ustavnom sudu Republike Srbije

YUCOM i Helsinški odbor za ljudska prava podneli krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića (01.04.2009.)Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića zbog izvršenja krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji očekuju da će Okružno javno tužilaštvo postupati u skladu sa svojim zakonskim obavezama i nepristrasno.

Povodom zvaničnih informacija o postupku povlačenja predloga Zakona protiv diskriminacijeKomitet pravnika za ljudska prava i Koalicija protiv diskriminacije su 6. marta 2009. godine podneli zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Njime se zahteva odgovor na pitanje se da li je Sinod srpske pravoslavne crkve ili neko iz Sinoda kontaktirao Predsednika Republike ili nekoga iz njegovog kabineta, a povodom Zakona protiv diskriminacije koji je povučen iz procedure.

Dana 16. marta 2009. ovlašćeno lice Generalnog sekretarijata predsednika Republike, dr Nebojša Krstić, je odgovorio da „Generalni sekretarijat predsednika Republike ne poseduje traženu informaciju, odnosno da tražena informacija nije sadržana u određenom dokumentu, kao i da nam nije poznato u čijem posedu se tražena informacija nalazi”.

Peščanik prenosi saopštenje YUCOM-a (09.03.2009)Saopštenje povodom povlačenja Zakona protiv diskriminacije
Saopštenje povodom povlačenja Zakona protiv diskriminacije
YUCOM
09.03.2009.
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Koalicija protiv diskriminacije pozvali su Predsednika Srbije Borisa Tadića i Vladu Srbije da odgovori da li je Sinod Srpske pravoslavne crkve ili neko iz ovog tela kontaktirao Predsednika republike ili nekoga iz njegovog kabineta, a povodom Zakona protiv diskriminacije, koji je povučen iz procedure. YUCOM i Koalicija protiv diskriminacije zahtevaju od državnih organa, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, uvid u odluku Vlade o povlačenju Zakona protiv diskriminacije iz procedure, kao i stenogram sa sednice Vlade na kojoj je ova odluka doneta.

Saopštenje povodom povlačenja Zakona protiv diskriminacije (9. mart 2009.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM i Koalicija protiv diskriminacije uputili su zahtev državnim organima da odgovori da li je Sinod Srpske pravoslavne crkve ili neko iz ovog tela kontaktirao Predsednika republike ili nekoga iz njegovog kabineta, a povodom Zakona protiv diskriminacije, koji je povučen iz procedure. Od Predsednika i Vlade Srbije zatražen je i uvid u odluku Vlade o povlačenju Zakona protiv diskriminacije iz procedure, kao i stenogram sa sednice Vlade na kojoj je ova odluka doneta...

Saopštenje nevladinih organizacija povodom otkaza konferencije GSA alijanse (25.02.2009)Hitno smeniti upravu Sava centra

Organizacije za ljudska prava zahtevaju od Skupštine grada Beograda da hitno smeni direktora i rukovodstvo Javnog preduzeća “Sava centar” zbog diskriminacije organizacije koja se bori za prava osoba drugačije seksualne orijentacije.

Uprava „Sava centra“ zabranila je konferenciju nevladine organizacije „Gej-strejt alijansa“ koja je trebalo da se održi u „Medija centru“ 26. februara 2009. godine. Medija centar je zakupac prostora u Sava centru, u kome je konferencija za štampu trebalo da bude održana i na kojoj je trebalo da bude predstavljen Godišnji izveštaj o pravima LGBT osoba u Srbiji. Iz reagovanja rukovodstva Sava centra, jasno je da je jedini razlog za ovakav postupak činjenica da se organizacija koja je organizator konferencije za štampu zalaže za prava gej osoba. Na konferenciji za štampu je trebalo da učestvuje i Marko Kardžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Odbačena krivična tužba Tijanića za uvredu (19.02.2009.)Prvi opštinski sud u Beogradu odbacio je privatnu krivičnu tužbu Aleksandra Tijanića, podnetu protiv Biljane Kovačević Vučo, kao izdavača knjige ’’Slučaj službenika Aleksandra Tijanića’’, kao neblagovremenu.

Ovaj postupak započet je još 2005. godine pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu a povodom izdavanja pomenute publikacije koju je u okviru edicije ’’Protiv zaborava’’ izdao YUCOM.

Prvobitno zahvalan i ’ponosan jer ni jedan srpski novinar za života nije dobio veći spomenik’, Aleksandar Tijanić se nekoliko meseci kasnije ipak osetio uvređenim podsećanjem na sopstveni opus, te je sa zakašnjenjem odlučio da započne čitav niz sudskih postupaka upravo protiv onih koji su mu taj „spomenik“ i podigli.

Pismo predsedniku Tadiću povodom proglašenja Dana sećanja na genocid u Srebrenici (11.02.2009)Poštovani gospodine Predsedniče,

Obraćamo Vam se kao predsedniku Srbije koji svojim autoritetom može da utiče na ključne odluke i politiku države:

Naglašavajući da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina;

Podsećajući Vas da je 15. januara 2009. godine Evropski parlament usvojio Rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici...

Poziv NVO Skupštini da proglasi Dan sećanja na Srebrenicu (16.01.2009)Nevladine organizacije pozivaju Skupštinu Srbije da 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici


Nevladine organizacije za ljudska prava pozivaju Skupštinu Srbije da podrži Rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula danom sećanja na genocid u Srebrenici i da time pokaže poštovanje i priznanje žrtava najtežeg zločina među zločinima i otvori početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Saopštenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama (26.12.2008)Saopštenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama
povodom pokretanja postupka kod Zaštitnika građana za
kontrolu rada Biroa za pritužbe i predstavke MUP-a


Oktobra 2008.g. podneli smo Birou za pritužbe i predstavke Ministarstva unitrašnjih poslova zahtev za dostupnost informacija o utvrđivanju verodostojnosti prikupljenih 72.000 potpisa građana za usvajanje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Predloga zakona o klasifikaciji informacija.

Biro za pritužbe i predstavke MUP-a nije odgovorio u zakonskom roku na naš zahtev i nakon toga podneli smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je 18. novembra 2008.g. doneo rešenje kojim nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da nam u roku od tri dana dostavi tražene informacije.

Saopštenje povodom okupljanja pristalica pokreta 1389 ispred prostorija YUCOM-a (2.12.2008)Grupa huligana koja sebe naziva “1389” juče je u pratnji policije „posetila” i prostorije Komiteta pravnika za ljudska prava, nakon Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Centra za kulturnu dekontaminaciju i posle polučasovnog urlanja ostavila pismo koje bi navodno trebalo da predstavlja podsećanje na ljudska prava Srba uz nekoliko nasumice odabranih izjava Biljane Kovačević Vučo (uglavnom netačnih, ali zato u potpunosti nepismenih koji očigledno treba da pokaže kreativni rukopis samih autora „citata”). Uz zaključak da „Kovačević Vučo uvek podržava parčanje Srpske države, ne iznenađuje činjenica da Kosmet za nju ne predstavlja Svetu srpsku zemlju i srpske korene, već faktor destabilizacije u regionu. Da li će i Vojvodina postati još jedan faktor kog se treba odreći zarad stabilnosti u regionu?” koji su zakačili na vrata, grupa huligana predvođeni policijom se razišla.

Saopštenje povodom dostavljanja presude Okružnog suda u slučaju Zoran Petakov (14.11.2008.)Povodom presude Okružnog suda u Beogradu koji je potvrdio presudu Četvrtog opštinskog suda u Beogradu kojom je sudija Miroslav Bošnjak osudio Zorana Petakova zbog uvrede vladike Irineja Bulovića na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, Komitet pravnika za ljudska prava će protiv države Srbije, kao odgovorne za postupanje sudova, podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer su i prvostepeni i okružni sud paušalnim potvrđivanjem ovakve presude prekršili ne samo domaće zakonodavstvo, već i prenebregli niz standarda ustanovljenih presudama Evropskog suda za ljudska prava, na šta su advokati YUCOM-a i ukazivali u svojoj žalbi.

Poziv na okrugli sto u Nišu : Slobodan pristup informacijama, zaštita podataka o ličnosti i klasifikacija informacija (10.11.2008)Okrugli sto Koalicije za slobodu pristupa informacijama i YUCOM-a ce se odrzati u ponedeljak 10. novembra u Nisu u prostorijama Medija centra, sa pocetkom u 13 casova.
Okrugli sto u organizaciji Koalicije za slobodu pristupa informacijama treba da podstakne diskusiju o značaju slobode pristupe informacijama u postizanju transparentne vlasti. Istovremeno, na okruglom stolu raspravljaće se o nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, kao i o neophodnosti usvajanja Zakona o klasifikaciji informacija i amandmana na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kako bi se instituciji Poverenika za informacije od javnog značaja obezbedio okvir za nesmetano obavljanje svoje dužnosti.

Poziv na tribinu: ŽENE, MIR, BEZBEDNOSTKomitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Žene u crnom Vas pozivaju da prisustvujete

JAVNOJ TRIBINI:


ŽENE, MIR, BEZBEDNOST

Tribina će se održati 30.10.2008. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, sa početkom od 10.00h.

Na tribini će, između ostalog, biti prezentovana Rezolucija 1325 o neophodnosti učešća žena u mirovnim mehanizmima, kao i tzv. Deklaracija UN o braniteljima/kama ljudskih prava.

U petak, 31.10.2008. godine, predstavnice Žena u crnom i YUCOM-a sastaće se sa parlamentarkama Narodne skupštine RS i uputiti im zahteve da svoje aktivnosti prilagode zahtevima koji proizilaze iz ova dva dokumenta Ujedinjenih nacija. Žene u crnom izradile su Nacrt rezolucije čije će usvajanje predložiti Narodnoj skupštini. YUCOM će, s obzirom na najnoviji napade, po prvi put predati Deklaraciju o braniteljima ljudskih prava kako bi se parlamentarci/ke upoznali sa obavezama države u pogledu obezbeđenja delovanja branitelja ljudskih prava.


ŽENE U CRNOM
KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA - YUCOM

Zahtev ministru kulture i tužiocu za organizovani kriminal da reaguju na pisanje Kurira (09.10.2008)Povodom objavljivanja tzv. feljtona „Kako je ubijen Đinđić“, u dnevnom listu „Kurir“ od 26. septembra do 6. oktobra 2008. godine na osnovu skorašnjeg izdavanja navodne knjige „Tajni transkripti“ do ovog momenta nepoznatog/ih autora, i pisma Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druga politička ubistva, u kome iznosi niz najvulgarnijih i najprimitivnijih kvalifikacija u odnosu na Sonju Biserko, od 6. oktobra iste godine, Komitet pravnika za ljudska prava obratio se Ministarstvu kulture i Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, tražeći da preduzmu odgovarajuće mere.

Saopštenje povodom obraćanju MUP-u i BIA (07.10.2008)Povodom najnovije serije napada na predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Komitet pravnika za ljudska prava obratio se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnoj agenciji tražeći da preduzmu mere kako bi se sprečile teže posledice koje mogu nastati usled ovih napada. Od MUP-a je zahtevana i procena stanja bezbednosti predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko.

Napadi, koji su otpočeli u medijima, preneli su se i na prostorije Helsinškog odbora, kao i na zgradu u kojoj Sonja Biserko živi. Kulminacija ovih napada je pismo koje je Milorad Ulemek objavio u Kuriru od 6.oktobra 2008. godine, u kojem se pridružuje napadima na Sonju Biserko, uz salvu uvreda.

Solidarnost sa Sonjom Biserko (01.10.2008)Povodom jučerašnjeg vandalskog napada na Helsinški odbor za ljudska prava od strane nasilničke grupe koja sebe naziva Pokret 1389, koje je nažalost u medijima nazvano protestom, i koja više od sedamdeset dana, uz prisustvo i dozvolu državnih organa protivzakonito protestuje zbog hapšenja ratnog zločinca Radovana Karadžića, potpisane nevladine organizacije zahtevaju prijem kod predsednika države Borisa Tadića i Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i podsećaju:

Saopštenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama (15.09.2008)Povodom Međunarodnog dana demokratije 15. septembra 2008.g. i građanske zakonodavne inicijative Koalicije u Narodnoj skupštini RS


Povodom 15. septembra Međunarodnog dana demokratije, Koalicija za slobodu pristupa informacijama želi da skrene pažnju javnosti na nepoštovanje jednog od osnovnih principa demokratije – prava na pokretanje građanskih inicijativa.

Saopštenje YUCOM-a i Zena u crnom (10.09.2008)Izražavamo solidarnost sa roditeljima vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, kao i svih drugih vojnika čije se nerazjašnjene pogibije sve češće dovode u vezu sa skrivanjem Ratka Mladića u vojnim objektima u kojima su poginuli vojnici služili vojni rok. U svojoj potrazi za istinom o uzrocima smrti njihovih sinova roditelji poginulih vojnika se još uvek suočavaju sa besprizornom opstrukcijom državnih organa i nedopustivom indiferentošću javnosti.

Krajnje je vreme da nova demokratska vlast preuzme odgovornost zbog očiglednog uticaja Miloševićevih kadrova koji na sve moguće načine ometaju istinu o odgovornosti vrha bivše vlasti za brojne smrtne slučajeve u vojsci i da odgovori na sva pitanja koja povezuju pogibiju vojnika sa skrivanjem haškog begunca Ratka Mladića.

Saopštenje povodom slučaja Milana Obradovića (28.08.2008)Povodom odustajanja od krivičnog gonjenja bivšeg načelnika beogradske policije Milana Obradovića, koji je bio osumnjičen da je nakon ubistva policijskog generala Boška Buhe iznudio iskaz od članova „Makine grupe“-„bande Željka Maksimovića Make“- Komitet pravnika za ljudska prava zahteva utvrđivanje krivično-pravne i političke odgovornosti svih onih poslušnih tužilaca, ministra pravde Stojkovića i ostalih članova vlade Vojislava Koštunice koji su učestvovali u ovoj sramnoj aferi koja je koštala Milana Obradovića dva meseca pritvora i moralne diskreditacije preko organizovane hajke u tzv. “slobodnim medijama”. Na stotine pogromaških članaka je napisano protiv Milana Obradovića, u kojima su izjave davali svi pioni tadašnje Koštuničine vlade, tzv. advokati, oslobođeni članovi sadašnje „bande“, s namerom da se prikrije da je sudija Zoran Tatalović, koji je oslobodio članove „Makine grupe“, odmah unapredjen u sudiju Vrhovnog suda Srbije i da tadašnji nalogodavac sudiji Tataloviću, ministar pravde Zoran Stojković, opravda svoju osvetu prema nosiocima akcije “Sablja” i pritisak koji je vršio na specijalni sud s namerom da ga ukine i opstruira suđenje za ubistvo premijera Đinđića.

Nevladine organizacije traže da se knjiga Dragulj Medine vrati čitaocima (27.08.2008)Pritiskom na izdavačku kuću Beobuk da povuče knjigu Dragulj Medine iz prodaje i zahevom za izvinjenjem i pokajanjem, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji dao je sebi za pravo da propisuje šta se ne sme čitati, čime je povredio pravo svakog građanina da slobodno formira svoj sud.

Podsećamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji da književno ili drugo umetničko delo podleže samo sudu kritike i sudu javnosti i da nijedna religija nema pravo da uvodi cenzuru i zastrašuje pisce, izdavače i čitaoce pretnjama božijeg kažnjavanja.

Tražimo da se knjiga vrati čitaocima da sami prosude o vrednosti knjige. Očekujemo da se Mešihat Islamske zajednice izvini svim građanima Srbije [i sveta] zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja. Naglašavamo da su izvesna ograničenja moguća ukoliko se knjigom poziva na nasilje, diskriminaciju, rasizam, ratne zločine, što se u veoma ograničenom broju slučajeva može utvrditi u zakonom propisanom postupku.

Osvrt YUCOM-a na intervju Sonje Liht od 07.08.2008U izjavi agenciji Tanjug, koju je 7. avgusta prenela beogradska Politika, Sonja Liht, predsednica UO Politike AD i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, govorila je o stanju i tendencijama na medijskoj sceni Srbije i osvrnula se na veoma značajni problem uloge medijskog javnog servisa.
Imajući u vidu da ta uvek aktuelna tema čini neophodnom široku javnu raspravu, kao i činjenicu da je gospođa Liht u svom izlaganju iznela niz stavova koji potrebu za takvom raspravom čine još akutnijom, u JUKOM-u je sačinjen osvrt na njen intervju i poslat Politici, obzirom da je i predmetni intervju objavljen u tom listu.
Budući da osvrt do danas, 12. avgusta 2008. godine u Politici nije objavljen, JUKOM je odlučio da ga ovim putem stavi na uvid javnosti.

RTS odbija prekomerne zahteve (12.08.2008)RDU RTS je 07.08.2008. godine (koji je YUCOM primio 11.08.2008. godine) doneo rešenje kojim je odbio zahtev YUCOM-a za pristup informacijama od javnog značaja od 24.07.2008. kojim je tražen Izveštaj o utrošku sredstava iz Ugovora zaključenog između Ministarstva kulture Republike Srbije i Radio Televizije Srbije za organizovanje manifestacije „Eurosong 2008“, s obrazloženjem da je „... očigledno da YUCOM vrši zloupotrebu slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, stekli su se uslovi za primenu člana 13 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, po kojem se tražiocu može uskratiti pravo na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“.

YUCOM uputio pismo Povereniku za informacije od javnog značaja (12.08.2008)Poštovani gospodine Šabiću,

Obraćamo Vam se povodom rešenja RDU RTS broj 131501 od 7. avgusta 2008. godine. Navedenim rešenjem RDU RTS odbija se zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji je uputio YUCOM 24. jula 2008. godine i kojim je traženo da nam dostave Izveštaj o utrošku sredstava iz Ugovora zaključenog između Ministarstva kulture RS i RTS-a za organizovanje manifestacije „Eurosong 2008“.

Šta se desilo sa 9.000.000 evra? (08.08.2008)Zato YUCOM postavlja pitanje državnim organima: šta se desilo sa devet miliona i četristo trideset i osam hiljada evra za nabavku opreme za organizaciju Evrosonga 2008, da li su ona isplaćena i, ukoliko jesu, ko je odgovoran što ugovor nije realizovan?
Podsećamo da je Radio televizija Srbije odbijala da dostavi budžet za organizaciju manifestacije Evrosong 2008 i da taj budžet još uvek nije dostavila, što je izazavalo sumnju u određene neregularnosti oko finasiranja Evrosonga, a da je generalni direktor RTS-a umesto odgovora poveo neprimerenu kampanju protiv Poverenika za informacije od javnog znača i YUCOM-a.

Saopštenje povodom najnovijih nereda u Beogradu (30.07.2008)Povodom najnovijih nereda na teritoriji Beograda 29.07.2008. godine, Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinski odbor ya ljudska prava u Srbiji pozivaju nadležne organe, a pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova da javnosti podnesu izveštaj o tome da li je tokom smirivanja tenzije na ulicama Beograda došlo do prekomerne upotrebe sile.

Saopštenje povodom divljanja ekstremističkih grupa na ulicama Beograda posle hapšenja Radovana Karadžića (25.07.2008.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM osuđuje divljanje ekstremističkih desničarskih nacionalističkih grupa na ulicama Beograda i prebijanje novinara, u cilju odbrane haškog optuženika Radovana Karadžića, kao najozbiljniju zloupotrebu slobode izražavanja i javnog okupljanja. Zbog toga zahtevamo od državnih organa, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, da primene postojeće zakonske propise i zaštite ljudska prava zagarantovana Ustavom, pre svega pravo na sigurnost, slobodu izražavanja i zabranu nasilnih okupljanja...

Saopštenje povodom hapšenja Radovana Karadžića (22.07.2008.)Grupa 6 NVO pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića koji je optužen za genocid i najteže zločine protiv čovečnosti i smatra da je to rezultat političke odluke. Grupa 6 NVO se nada da će posle ovog hapšenja doći i do temeljne promene odnosa prema nedavnoj prošlosti, kao najvažniji korak ka ostvarivanju pravde za žrtve zločina učinjenih u naše ime (Srebrenica, Sarajevo, Foča, Omarska...)...

Saopštenje povodom trinaestogodišnjice genocida u Srebrenici (09.07.2008)Povodom obeležavanja trinaeste godišnjice genocida u Srebrenici, dole potpisane organizacije za ljudska prava izdaju sledeće saopštenje:

Nevladine organizacije zahtevaju hapšenje ratnih zločinaca

Ove godine navršava se 60 godina od donošenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. To nas posebno obavezuje da podsetimo predsednika Srbije, premijera, ministre, poslanike Narodne skupštine Srbije, verske starešine i vernike, lidere i članove političkih partija, udruženja, sindikate, profesore, studente, mlade i sve građane i građanke Srbije da naša država još uvek nije ispunila obaveze koje proističu iz Presude Međunarodnog suda pravde o nepoštovanju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Čega se plaši Dušan Janjić? (04.07.2008)Nakon što je, doduše na neprimeren način, inicirao debatu o ulozi nevladinih organizacija posle oktobra 2000. godine, Dušan Janjić je povukao svoj pristanak da, u emisiji TV B92 Utisak nedelje 06. jula 2008. godine, te stavove bliže objasni.
Pošto su svoj pristanak da učestvuju u emisiji dali koordinator Građanskih inicijativa Miljenko Dereta i Biljana Kovačević-Vučo, od organizatora je došlo obaveštenje da je g. Janjić “sprečen” da uzme učešće u toj debati.
Zbog toga postavljamo pitanje: Čega se plaši Dušan Janjić? Da li je do njegovog odustajanja od učešća u emisiji došlo nakon nakon konsultacija sa Brankom Krgom ili, možda, sa nekim drugim, nama nepoznatim članovima njegove gramoglasno najavljene organizacije Klub 21?

RTS krši pravo javnosti da zna (04.07.2008)Samo nekoliko dana nakon što je Radio televizija Srbije, po žalbi YUCOM- a, na svom internet sajtu objavila svoj Statut, Poslovnik o radu i zapisnike sa sednica Upravnog odbora, pomenuti dokumenti su uklonjeni, pri čemu je pokretanje nove internet prezentacije očigledno poslužilo kao zgodno pokriće.

Povodom izjava Dušana Janjića o stanju NVO sektora (03.07.2008)Povodom izjave Dušana Janjića - prilikom osnivanja fantomske organizacije Klub 21 zajedno sa dobro poznatim borcem za ljudska prava i razvoj demokratije Brankom Krgom - da su "u Srbiji civilno društvo i demokratska javnost iskorišćeni jednokratno, za 5. oktobar i posle toga pretvorene u nekoliko piramida pod kontrolom nekoliko tajkuna", YUCOM poziva nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, ali i sve aktere civilnog društva koji se zalažu za vladavinu prava, suočavanje i raskid sa prošlošću, razvoj demokratskih institucija i afirmaciju novog vrednosnog sistema, da se suprotstave ovakvim i sličnim beskrupuloznim, paušalnim i bezobzirnim napadima čiji je jedini cilj da se unese dodatna konfuzija u već uvrežene stereotipe o nevladinim organizacijama i njihovoj “sumnjivoj” ulozi u društvu.

Rad RTS-a transparentniji posle zahteva YUCOM-a (24.06.2008)Povodom objavljivanja zapisnika sa sednica Upravnog odbora RTS na internet stranici „javnog servisa“, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM saopštava da je Radio televizija Srbije, posle niza nepotrebnih uvreda, diskvalifikacija i nedopustivih reakcija od strane glavnog i odgovornog urednika RTS-a Aleksandra Tijanića, najzad počela da postupa po zahtevu za slobodan pristup informacijama, koji je uputio YUCOM.
YUCOM svojim velikim uspehom smatra konačno stavljanje na uvid javnosti svih zapisnika sa sednica Upravnog odbora RDU RTS. Legitimnim i zakonskim pritiskom YUCOM-a učinjen je jedan mali korak ka transparentnosti funkcionisanja RTS-a i ka nečemu što bi trebalo da predstavlja javni radiodifuzni servis svih građana Srbije.

Poziv na suđenje po privatnoj krivičnoj tužbi Aleksandra Tijanića protiv Biljane Kovačević - VučoPoštovani,

Pred Prvim Opštinskim sudom u Beogradu odvija se jedno od suđenja po krivičnoj tužbi Aleksandra Tijanića, koju je podneo protiv predsednice nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM kao izdavača knjige „ Slučaj službenika Aleksandra Tijanića“.
Suđenje će se održati u petak, 13. juna 2008. godine, u 10.00 h u Palati pravde, sudnica broj 48/III.

RTS objavio zapisnik sa sednice Upravnog odbora na kojoj je trebalo da se raspravlja o smeni Aleksandra Tijanića(06.06.2008)Nakon žalbe Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM i rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, kojim je naloženo Radiodifuznoj ustanovi RTS da u roku od tri dana dostavi YUCOM-u zapisnike, stenograme i predloge dnevnog reda sa sednica Upravnog odbora RTS u periodu od 21. marta 2008. godine do 28. marta 2008. godine, Radio televizija Srbije na svoj sajt postavila je zapisnik sa XXIV sednice Upravnog odbora kao i predlog dnevnog reda te sednice (održane 24. marta 2008. godine).
Prema tom zapisniku, predsednik UO RTS, Nikša Stipčević upoznao je članove UO sa zahtevom 13 NVO za razrešenje generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića zbog zloupotrebe Javnog radiodifuznog servisa. Članovi UO su konstatovali da Aleksandar Tijanić nije zloupotrebio službeni položaj, pa se o zahtevu 13 NVO nije raspravljalo zato što ne ispunjava ni formalne ni pravne uslove. Na kraju, u zapisniku stoji i da je tim povodom izdato saopštenje.

Saopštenje YUCOM-a (04.06.2008)Povodom poslednjeg u nizu intervjua Aleksandra Tijanića u dnevnim novinama „Večernje novosti“ (od 2. juna 2008. godine, str. 6.) u kojem je izneo čitav niz neisitina i uličarskih diskvalifikacija, kao što je: „Šabić je hrabro izabrao da bude patuljak u vrtu Biljane Kovačević – Vučo i njenog nalogodavca koji se, što cela Srbija zna, obogatio u vremenu kada je samo tajna policija davala licencu za bogaćenje. Rodoljub je kompromitovao svoju funkciju neznalačkim traženjem da za tri dana završimo budžetski obračun ’Evropesme’, gigantske organizacije koja je trajala celu godinu. Imamo rok od tri meseca da najpre Dinkić i Organizacioni odbor prihvate izveštaj, a potom da papiri prođu kroz Upravni odbor RTS-a. Inače te podatke ćemo najpre staviti na naš sajt i tek onda, kroz tri meseca, poslati pošiljku kuriru Rodoljubu da ga nosi gazdarici. Tako nalaže zakon.“, a koje je objavio i RTS i drugi mediji Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM je obavezan da informiše javnost o činjenicama koje Aleksandar Tijanić galamom pokušava da prikrije.

Poverenik naložio Tijaniću da dostavi informacije (30.05.2008)28. maja 2008. godine Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje kojim nalaže Radiodifuznoj ustanovi RTS da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od prijema ovog rešenja dostavi Komitetu pravnika za ljudska prava kopije dokumenata koji sadrže sledeće informacije od javnog značaja:

- kopije zapisnika sa sednica Upravnog odbora RTSa održanih u periodu od 21. marta do 28. marta 2008. godine;
- kopije predloga dnevnog reda sa sednica UO RTS, održanih u ovom periodu;

- kopije stenograma sednica Upravnog odbora RTSa, održanih u ovom periodu;

- iznos budžeta Radio televizije Srbije za organizovanje i održavanje „Pesme Evrovizije“ u Beogradu 2008. godine.

Povodom presude sudije Branković protiv Vladimira Popovića (06.05.2008)Povodom presude sudije Petog opštinskog suda, Dragane Branković, kojom je osudila Vladimira Popovića, da je oklevetao advokata Slobodana Milivojevića (branioca Milorada Ulemeka, osuđenog za ubistvo premijera), svedočeći pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, Komitet pravnika za ljudska prava još jednom naglašava da je ova presuda doneta bez poštovanja najelementarnijih principa nezavisnog i fer suđenja.
Podsećamo da je sudija Dragana Branković tokom postupka odbijala svaku mogućnost iznošenja odbrane Vladimira Popovića, da je otvoreno favorizovala tužilačku stranu, da se prema Popoviću odnosila grubo i svađalački kao da je ona lično u sporu sa njim, da je odbijala da unese primedbe Popovićevih pravnih zastupnika u zapisnik, da je nipodaštavala utvrđene činjenice u dokaznom postupku pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda i da je odbila da se saslušaju audio zapisi sa suđenja i da je na kraju Vladimira Popovića osudila bez prava na odbranu za nešto što nikada nije izgovorio.

Organizacije za ljudska prava zahtevaju hitnu smenu Tijanića (29.04.2008)Organizacije za ljudska prava zahtevaju od Upravnog odbora RTS-a da hitno smeni generalnog direktora te kuće Aleksandra Tijanića zbog nasilničkog ponašanja i zluopotrebe „javnog servisa“ za napade na svoje političke neistomišljenike.

Aleksandar Tijanić fizički je napao mladića na Autokomandi u Beogradu 27. aprila i zadao mu nekoliko udaraca uz psovke i uvrede. Pre samo mesec dana, 27. marta, direktor „javnog servisa“ ošamario je mladića u hodniku Palate pravde. Siledžijsko ponašanje je postalo deo dnevnih aktivnosti direktora RTS-a, čemu doprinosi i zaštita koju mu otvoreno pružaju vladajuće stranke u Srbiji. Nakon najnovijeg napada, Tijanić je još jednom zloupotrebio instituciju koja se finansira od strane građana Srbije kako bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima.

Pritužba ministru pravde zbog pristrasnog suđenja (23.04.2008)Komitet pravnika za ljudska prava obratio se ministru pravde Dušanu Petroviću, povodom grubog kršenja principa nepristrasnog i fer suđenja od strane sudije Petog opštinskog suda, Dragane Branković u slučaju Slobodan Milivojević protiv Vladimira Popovića.

Tokom postupka koji prate pravnici iz YUCOM-a sudija Dragana Branković na najgrublji način je pokazala kako se ne poštuji standardi sudijske etike, tako što je postupala nesavesno, pristrasno, vređejući dostojanstvo okrivljenog, a svojim ponašanjem je narušila poverenje i u sud i u svoju objektivnost.

Žalba Povereniku zbog nepostupanja RTS- a (17.04.2008)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, 17.04.2008. godine uputio je žalbu povereniku za informacije od javnog značaja zbog nepostupanja, u zakonom propisanom roku, Radio televizije Srbije.

RTS, javni servis evropske Srbije nije odgovorio i učinio dostupnim informacije koje se odnose na:

1.dostavljanje važećeg Statuta Radio televizije Srbije;

2.dostavljanje važećeg Poslovnika o radu Upravnog odbora Radio televizije Srbije;

3.dostavljanje zapisnika sa sednica Upravnog odbora Radio televizije Srbije koje su se održale u periodu od 21.3. do 28.3. 2008. godine;

4.dostavljanje predloga dnevnog reda sednica Upravnog odbora Radio televizije Srbije koje su se održale u periodu od 21.3. do 28.3. 2008. godine;

5.dostavljanje stenograma sa sednica Upravnog odbora Radio televizije Srbije koje su se održale u periodu od 21.3. do 28.3. 2008. godine;

6.dostavljanje podataka o ukupnom iznosu budžeta RTSa za organizovanje i održavanje „Pesme Evrovizije“ u Beogradu, 2008. godine;

30 NVO najoštrije osuđuje privođenje Dinka Gruhonjića (11.04.2008)Trideset NVO najoštrije osuđuje privođenje šefa dopisništva Bete Dinka Gruhonjića tokom akcije novosadskog Otpora u centru Novog Sada, 11. aprila 2008. godine. Privođenje Gruhonjića je jasan znak da su vlasti u Srbiji nervozne i zbog toga koriste represivni aparat i krše osnovna ljudska prava...

Zahtev Vladi Kosova da uspostavi železnički saobraćaj na relaciji Kosovo Polje - Lešak - Kosovo Polje (04. april 2007)Fond za humanitarno pravo i FHP Kosovo traže od Vlade Kosova da uspostavi železnički saobraćaj na relaciji Kosovo Polje-Lešak-Kosovo Polje i time omogući građanima Kosova, posebno Srbima, da slobodno, sigurno i jeftino putuju i obavljaju poslove kao pre incidenta, kada je Republika Srbija pokušala da preuzme upravljanje kosovskom železnicom na pomenutoj relaciji.

O značaju tog voza Srbin iz Bresja rekao je FHP- Kosovu:

Svoje proizvode vozom sam nosio u Mitrovicu gde sam ih prodavao i za taj novac kupovao namirnice koje su potrebne za domaćinstvo. Koristi sam voz koji je imao i poseban vagon za prevoz robe. Sada manju količinu robe mogu da prevezem do Mitrovice jer koristimo kombi prevoz ili svoj automobil. Ovaj način prevoza nije siguran u odnosu na voz koji je bio sigurniji, jeftiniji i bezbedniji. Radio sam u Železnici i znam da se o vozu brine svaki otpravnik stanice na koji voz staje, a imao je i svoje obezbeđenje

Zašto Upravni odbor RTS-a obmanjuje javnost?13 NVO postavlja pitanje kako je moguće da Upravni odbor RTS-a izlazi u javnost sa čvrstim stavom da Aleksandar Tijanić nije zloupotrebio službeni položaj ako o zahtevu nevladinih organizacija za smenu generalnog direktora RTS-a nije ni raspravljao...

Najava suđenja Aleksandar Tijanić protiv Biljane Kovačević VučoPred Prvim Opštinskim sudom u Beogradu u četvrtak, 27. marta 2008. godine, u 13.00 h u Palati pravde, sudnica broj 48/III održaće se jedno od suđenja po krivičnoj tužbi Aleksandra Tijanića, koju je podneo protiv predsednice nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM kao izdavača knjige "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića"...

Zahtev za razrešenje Aleksandra TijanićaPolazeći od činjenice da krivična prijava nikada ne sme da predstavlja politički instrument pritiska, već isključivo pravno sredstvo za otkrivanje i gonjenje izvršilaca krivičnih dela, smatramo da je objavljivanje ovog nemuštog pamfleta u udarnim vestima na javnom servisu klasična zloupotreba pozicije na kojoj se generalni direktor Aleksandar Tijanić nalazi, te da je Vaša i moralna, ali pre svega zakonska obaveza da reagujete i da preduzmete sve mere, koje ste po zakonu obavezni da preduzmete.

Poziv na trening o praktičnoj primeni standarda u oblasti slobode izražavanja i prava na slobodan pristup informacijama 19/20.03.2008 u NišuKomitet pravnika za ljudska prava, u saradnji sa Kanadskom agencijom za međunarodni razvoj, organizuje dvodnevne treninge za praktičnu primenu međunarodnih standarda iz oblasti ljudskih prava u periodu od 19. marta do 2. aprila 2008. godine. Predavači na ovim seminarima biće eminentni domaći stručnjaci i advokati.

Prvi trenig na temu Praktična primenu standarda u oblasti slobode izražavanja i prava na slobodan pristup informacijama biće održan u Nišu 19. i 20. marta, u prostorijama Medija Centra – Niš.

Trening je namenjen pružaocima pravne pomoći: nevladinim organizacijama, pravnim klinikama, kao i advokatima i pojedincima koji bilo individualno, bilo u okviru relevantnih službi pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Saopštenje povodom osude Zorana Petakova (11.03.2008)Dana 11. marta 2008. sudija IV Opštinskog suda u Beogradu Miroslav Bošnjak osudio je Zorana Petakova na 100.000 din kazne (koja će se zameniti kaznom zatvora ukoliko ne bude plaćena u roku) zbog DELIKTA MIŠLJENJA. Sudija Miroslav Bošnjak smatra i to je detaljno usmeno obrazložio da je Petakov vređajući “besprekornu ličnost” episkopa Irineja u TV emisiji Klopka na BK televiziji uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak takođe smatra da ovakva uvreda nije zabeležena protiv crkve ni u vreme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost.

Poziv na javnu tribinu: Međunarodni standardi slobode pristupa informacijama i potreba za unapređenjem zakonodavstva i prakse u SrbijiKomitet pravnika za ljudska prava, u okviru projekta „Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija u pružanju pravne pomoći“ koji se realizuje uz podršku Kanadske agencije za međunarodnu razvoj (CIDA) Vas poziva na:


JAVNU TRIBINU: MEĐUNARODNI STANDARDI SLOBODE PRISTUPA INFORMACIJAMA I POTREBA ZA UNAPREĐENJEM ZAKONODAVSTVA I PRAKSE U SRBIJI


Tribina će biti održana u četvrtak, 13.03.2008. godine u Medija centru (Sala1), Milentija Popovića br. 4 od 11.00 do 13.00 časova.

Tribina treba da doprinese diskusiji državnih organa i nevladinih organizacija kako bi se u međusobnoj interakciji otkrili eventualni problemi koji se javljaju u ostvarivanju slobode pristupa informacijama, a koji su osnov za izmenu legislative u Srbiji.

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite na brojeve telefona 011/33 444 25 i 011/33 44 235 ili na e-mail yucomoffice@gmail.com do 11.03.2008.

44 NVO protiv legitimizacije nasilja (29.02.2008)Četrdeset i četiri nevladine organizacije oštro osuđuju poslednju u nizu izjava ministra za infrastrukturu Velimira Ilića koja prevazilazi sve do sada date izjave, zato što predstavlja direktno i otvoreno podsticanje i pozivanje na nasilje prema političkim neistomišljenicima, pre svega prema parlamentarnoj stranci Liberalno demokratskoj partiji. U svojoj izjavi od 27. februara 2008. godine, ministar Ilić je naveo da vlast ne može da brani ljude „koji idu i vode akciju da Kosovo nije naše da ih ne pretuče neko ko je došao sa Kosova“, čime je pozvao na obračun sa pojedincima koji imaju drugačije stavove.

Medijsko pokriće - B 92

Otvoreno pismo 42 NVO Predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću i ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću (25. februar 2008.)42 nevladine organizacije oštro protestuju protiv neprimerenog komentara ruske državne televizije koja je u svojoj vanrednoj emisiji "Vesti plus" premijera Đinđića nazvala "marionetom Zapada" i da je dobio "zasluženi metak". Ruska vlada je dužna da dâ objašnjenje za skandalozni komentar državne televizije. U protivnom, to bi ostavilo utisak da ruska vlada podržava takvu interpretaciju atentata na prvog demokratskog premijera Srbije...

NVO smatraju da Ruska Vlada duguje objašnjenje Srbiji (25. februar 2008.)18 NVO smatraju da, protest Ministarstva spoljnih poslova povodom komentara ruske državne televizije da je "Zoran Đinđić dobio zasluženi metak", ne samo da je nedovoljan nego nije adekvatan. Otvorenom pismu predsedniku Srbije i ministru spoljnih poslova pridružilo se još 24 NVO...

Otvoreno pismo 18 NVO Predsedinku Republike Srbije Borisu Tadiću i ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću (24. februar 2008.)18 nevladinih organizacija oštro protestuju protiv neprimerenog komentara ruske državne televizije koja je u svojoj vanrednoj emisiji "Vesti plus" premijera Đinđića nazvala "marionetom Zapada" i da je dobio "zasluženi metak". Ruska vlada je dužna da dâ objašnjenje za skandalozni komentar državne televizije. U protivnom, to bi ostavilo utisak da ruska vlada podržava takvu interpretaciju atentata na prvog demokratskog premijera Srbije...

Poziv za skup 04.02.2008 - „Stvaranje zakonskog okvira za dalji razvoj nevladinih organizacija kao pružaoca pravne pomoći“Poštovani,

Zadovoljstvo nam je da Vas u ime Inicijative mladih za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava i Centra za unapređivanje pravnih studija pozovemo da u ponedeljak 4. februara 2008.godine, u velikoj sali na prvom spratu Pravnog fakulteta Univerziteta UNION, ul.Goce Delčeva br.36. Novi Beograd, učestvujete u radu skupa pod nazivom „Stvaranje zakonskog okvira za dalji razvoj nevladinih organizacija kao pružaoca pravne pomoći“.

Molimo Vas, da potvrde učešća šaljete na e-mail:cups@cups.org.yu ili putem telefona br. 011 2608 360; 2608 346.

Manifest o sekularizmuManifest o sekularizmu (19.11.2007)


Polazeći od:

- svesti da je sekularno društvo tekovina modernog doba i da je afirmacija sekularnih vrednosti nužan uslov održavanja i jačanja demokratskog poretka zasnovanog na poštovanju ljudskih prava;

- uvida u sve agresivnije mešanje verskih zajednica, pre svega Srpske pravoslavne crkve, u državne poslove, zbog čega najveću odgovornost snosi država;

- tendencije rasta klerikalizacije društva;

- činjenice da ukidanje odvojenosti verskih zajednica od države ugrožava osnovna ljudska prava svih građanki i građana, kako verujućih, tako i neverujućih;

Koalicija za sekularnu državu predlaže Manifest o sekularizmu.

Otvoreno pismo predsedniku Narodne skupštine Srbije
Otvoreno pismo predsedniku Narodne skupštine Srbije(16.11.2007)

Poštovani gospodine Duliću,

Povodom nedopustivog ponašanja poslanika Narodne skupštine Republike Srbije na sednici 14. novembra 2007. godine i u skupštinskom holu, organizacije civilnog društva zahtevaju od Vas da se javno izvinite Nataši Kandić i predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji na prvoj narednoj sednici Skupštine, kao i da preduzmete sve mere koje Vam stoje na raspolaganju da se poslanici Srpske radikalne stranke kazne i spreče u daljem promovisanju govora mržnje i prostačkog ponašanja.

Saopštenje povodom dobijenog slučaja V.A.M. protiv SrbijeSaopštenje povodom dobijenog slučaja V.A.M. protiv Srbije (13.03.2007)

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM dobio je prvi spor protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava. Presudom Evropskog suda za ljudska prava utvrđeno je da je država Srbija povredila prava iz člana 6, 8 i 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, prava na pravično suđenje i prava na delotvorni pravni lek.

Po odluci suda, a na zahtev YUCOMa identitet žrtve je u ovom slučaju zaštićen.

YUCOM naglašava da je ovo je prva presuda u kojoj je Evropski sud za ljudska prava meritorno odlučio o povredi prava garantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a kojom se Srbija obavezuje da prekine sa kršenjima navedenih prava i isplati naknadu žrtvi.

Saopštenje povodom napada Advokatske komoreKrajem septembra 2007. godine u propagandnim visokotiražnim medijima, a povodom smene sudije Gordane Božilović Petrović koja je u veću za ratne zločine donela prvostepenu presudu u slučaju Škorpiona, pokreće se kampanja protiv Nataše Kandić, koju optužuju da je smenila sudiju zajedno sa američkom ambasadom.

Sredinom oktobra u kampanju se uključuje i Advokatska komora koja je kako prenosi dnevnik „Glas javnosti“ od 15. oktobra 2007. godine na skupštini Advokatske komore Beograda: „Inicira preispitivanje uloge nekih nevladinih organizacija i njihovih pritisaka na pravosuđe.“

Kako je navedeno u ovom tekstu po rečima advokata Gorana Petronijevića: „Upravni odbor AKB pozabaviće se i nadripisarstvom Kandićeve, čiji je FHP punomoćnik muslimanskih, hrvatskih i šiptarskih žrtava u svim procesima za ratne zločine.“

Istom prilikom postavlja se pitanje odgovornosti nekih advokata koji za velike pare rade za pojedine NVO.

Pismo podrške Studentskoj Uniji SrbijeYUCOM javno podržava Studenstku Uniju Srbije (16.04.2007)

Pružamo podršku Studentskoj uniji Srbije u borbi za depolitizaciju univerziteta, stvaranje demokratskog sistema studentskog i omladinskog organizovanja i kreiranje visokoškolskog sistema zasnovanom na načelima demokratije, slobode i vladavine prava.

Saopštenje povodom odgovora MUP-a o traženoj evidenciji
Saopštenje povodom odgovora MUP-a o traženoj evidenciji (03.04.2007)

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM 3. aprila 2007. godine dobio je odgovor na zahtev za slobodan pristup informacijama, u kojem MUP obaveštava da je evidencija o ulascima u zgradu MUPa na dan predaje Milorada Ulemeka uništena po internom Uputstvu Ministrastva unutrašnjih poslova.


Napominjemo da je YUCOM podneo zahtev za dostavljanje izvoda iz evidencije o ulascima u zgradu MUPa u Kneza Miloša 101, još 22. novembra 2006. godine, a da je poslao i urgenciju 20. marta 2007. godine, a povodom informacija da su se u noći predaje Ulemeka sa njim u zgradi MUPa između ostalih našli i Aleksandar Nikitović, Zoran Stojković, Rade Bulatović Aleksandar Tijanić i Dragan Jočić.


Povodom ovog odgovora i uništavanja evidencije iz koje je moguće utvrditi koja su lica došla u zgradu MUPa po predaji Milorada Ulemeka, YUCOM je podneo novi zahtev u kojem se od MUPa traži zapisnik o komisijskom uništavanju evidencije.

Saopštenje povodom napada na novinara Dejana AnastasijevićaSaopštenje povodom napada na novinara Dejana Anastasijevića (14.04.2007)


Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM osuđuje pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića i pridružuje se apelima organizacija i pojedinaca koji su oštro reagovali zahtevajući pronalaženje učinilaca i što je još važnije, njihovih nalogodavaca.

Saopštenje povodom uništavanja evidencije od strane MUP-aSaopštenje povodom uništavanja evidencije ulazaka u zgradu MUP-a u noći predaje Milorada Ulemeka (05.06.2007)

Saopštenje povodom opstruiranja distribucije časopisaSaopštenje povodom opstruiranja distribucije časopisa "Status", (20.04.2007)

Povodom optužbi glavnog i odgovorno urednika magazina Status da su vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković i glavni urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić opstruirali distribuciju i objavljivanje reklame za najnoviji broj Statusa, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom i Građanske inicijative upozoravaju da se ovde radi o ozbiljnoj povredi člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, zbog sprečavanja širenja ideja, informacija i mišljenja.

Poziv za okrugli stoPoziv za okrugli sto "Diskriminacija u medijima" (19.01.2007)

Poštovani,

Pozivamo Vas da prisustvujete okruglom stolu Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM pod nazivom

DISKRIMINACIJA U MEDIJIMA

koji će se održati u velikoj sali Medija centra u petak, 19. januara 2007. godine od 13 do 15 časova.

Okrugli sto će se organizovati povodom izveštaja o diskriminaciji u medijima i baviće se pravnopolitičkim pitanjima vezanim za ovu temu.

Sam izveštaj, koji će biti prezentovan ovom prilikom, predstavlja svojevrsno istraživanje reagovanja državnih organa u situacijama kada je određeno ponašanje kvalifikovano kao govor mržnje.

Cilj nam je da unapredimo institucionalno shvatanje tolerancije, ne samo kroz medije i pisanje medija nego kroz sve institucije.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020