YUCOM vs. D. Ćosić

1 godina od podnošenja krivične prijave protiv Dobrice Ćosića (19.04.2010.)Milan Antonijević i Katarina Jozić iz Komiteta pravnika za ljudska prava i Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava govore o krivičnoj prijavi koja je podneta protiv Dobrice Ćosića pre godinu dana. (19.04.2010.)

www.youtube.com/watch?v=JbLBI3dO3Ug
www.youtube.com/watch?v=2V1uM50ROy8
www.youtube.com/watch?v=LtT_B6MznTsBoris Tadić o krivičnoj prijavi protiv Dobrice Cosica. (12.04.2009.)Boris Tadic u emisiji Utisak nedelje B92 o krivicnoj prijavi protiv Dobrice Cosica. (12.04.2009.)Boris Tadic - Utisak nedelje B92 (12.04.2009.)

Saopštenje YUCOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava (15.04.2009)Beograd, 15. april 2009. godinePovodom pisane izjave Dobrice Ćosića, dostavljene redakciji B92 i drugim medijima, u kojoj on obaveštava gledaoce i čitalačku publiku „da ne namerava da brani svoja dela na sudu“, nego „da su čitaoci jedine sudije i advokati“ njegovih knjiga, Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava naglašavaju da se i sami nadaju da knjige Dobrice Ćosića, kao što ni do sada nisu bile, neće nikada ni biti na sudu.
S druge strane, Helsinški odbor i YUCOM se nadaju da će se na optuženičkoj klupi naći Dobrica Ćosić i da će javni tužilac, i pored političkog pritiska kojem je očigledno izložen imajući u vidu činjenicu da se o slučaju Ćosić izjasnio i predsednik Republike, smoći snage da postupi po zakonu i optuži Dobricu Ćosića za krivična dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i krivično delo Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.
Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava i dalje insistiraju da Ćosićeva kvalifikacija albanskog naroda (od koje se nikada nije ogradio): “Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda”, predstavlja eklatantan primer govora mržnje. Zbog toga, a i jasnih medjunarodnih obaveza koje su preuzeli, državni organi moraju da pošalju jasnu poruku građanima da u Srbiji rasizam i govor mržnje više nikada neće prolaziti nekažnjeno. Patetično sakrivanje iza navoda o deliktu mišljenja ili slobodi izražavanja, o knjigama i čitaocima predstavlja demagoško skretanje pažnje sa posebne odgovornosti koju javne ličnosti imaju u suzbijanju, a ne raspirivanju mržnje i diskriminacije.


Biljana Kovačević-Vučo i
Sonja Biserko

"Vreme zmija"Vreme Zmija

Reč jadna, deobe drugeVečernje novosti, subota 11. april, 2009

Biljana Kovačević Vučo u emisiji Stanje nacije B92 (08.04.2009.)

Biljana Kovačević Vučo u emisiji Stanje nacije B92 o krivičnoj prijavi protiv Dobrice Ćosića. (08.04.2009.)

YUCOM i Helsinški odbor za ljudska prava podneli krivičnu prijavu

Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića zbog izvršenja krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji očekuju da će Okružno javno tužilaštvo postupati u skladu sa svojim zakonskim obavezama i nepristrasno.

Stanje nacije (pregled nedelje)VREME: Talog i saveznici (10.04.2009)Nedeljnik Vreme objavljuje

Mediji-reakcije na podnošenje krivične prijaveDepo portal (19.04.2010)
Vreme zmija
Naš kolumnista prenosi izvode iz rasističko-šovinističkog uradka Dobrice Ćosića „Vreme zmija“, zbog kojih su prije godinu dana YUCOM i HOPS u Srbiji, pred Višim tužuilaštvom u Beogradu, podnijeli krivičnu prijavu protiv autora

Blic online (19.04.2010)
Prijava protiv Dobrice Ćosića odbačena u decembru
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je danas da je tužilaštvo još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dve nevladine organizacije protiv Dobrice Ćosića za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.


Radio Slobodna Evropa (19.04.2010)
Da li politika štiti Ćosića od suda?
Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji upozorili su danas da Više tužilaštvo u Beogradu godinu dana nije odgovorilo na krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića, zbog njegovih navoda u knjizi "Vreme zmija" u kojima je on, kako navode ove organizacije, izazivao nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

nadlanu.com (19.04.2010)
Nedopustivo ćutanje tužilaštva o Ćosićevoj knjizi
BEOGRAD, 19. aprila 2010. (Beta) - Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji upozorili su u ponedeljak da Više tužilaštvo u Beogradu godinu dana nije odgovorilo na krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića, zbog njegovih navoda u knjizi "Vreme zmija".

nadlanu.com (19.04.2010)
Prijava protiv Ćosića odbačena u decembru
BEOGRAD, 19. aprila 2010. (Beta) - Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je u ponedeljak da je tužilaštvo još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dve nevladine organizacije protiv Dobrice Ćosića za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

B92(19.04.2010)
Tužilaštvo ćuti na govor mržnje
Beograd -- Više tužilaštvo u Beogradu godinu dana nije odgovorilo na krivičnu prijavu nevladinih organizacija protiv pisca Dobrice Ćosića, podnetu zbog govora mržnje.

e-novine (19.04.2010)
Srbija voli Ćosićev govor mržnje
Na konferenciji za novinare predstavnici YUCOM-a i HOPS-a pozvali su medije i javnost u Srbiji na raspravu o ćosićevim napisima u knjizi "Vreme zmija", zbog kojih su te dve organizacije protiv njega podnele krivičnu prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i rasne diskriminacije. Direktorka HOPS-a Sonja Biserko rekla je da krivična prijava protiv ćosića nije podneta u uverenju da će taj pisac biti osuđen, već da bi se u javnosti pokrenuo ozbiljan razgovor o njegovom delovanju, kao i o istupima ljudi koji su okupljeni oko njega

Glas javnosti (23.06.2009)
Nova tužba protiv Ćosića
BEOGRAD - Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika SRJ Dobrice Ćosića za ratni zločin. Predsednik ove fondacije Sinan Alić tvrdi da pravni eksperti prikupljaju dokaze na osnovu kojih bi protiv Ćosića trebalo da bude podneta krivična prijava.

Blic online (22.05.2009)
"Traze se dokazi protiv Cosica"
Predsednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" iz Tuzle Sinan Alić kaže da
pravni eksperti ove fondacije prikupljaju dokaze na osnovu kojih bi protiv srpskog književnika Dobrice Ćosića bila podnesena krivična prijava za ratni zločin.

Nova srpska politička misao (02.05.2009)
"Eklatantan primer rasizma"
У емисији Кључ на РТС у петак, 24. априла, четворо саговорника и уредник емисије расправљали су о поступку две невладине организације да поднесу кривичну пријаву против једног српског писца због расизма, како рекоше.

Politika online (28.04.2009)
"Zakon mržnje"
Oвако истргнути из контекста једну реченицу и узети је за повод тужбе и хајке на једног остарелог писца достојно је најзнаменитијих цензорских достигнућа

Nova srpska politička misao (27.04.2009)
"Govor mržnje u Mrduši Donjoj"
Ne znam da li se to vreme rasteže ili se događaji ubrzavaju. Uostalom, izađe mu na isto. Ali prosto je neverovatno koliko se za kratko vreme nakupi gluposti i povoda za pisanje i komentarisanje. Pri čemu nije jasno da li je ovih izazova više na globalnom ili lokalnom planu.

Nova srpska politička misao (27.04.2009)
"Očevi, oci i maćehe Srbije"
Један хрватски блогер и писац (или обрнуто) својевремено је написао духовиту блогерску причу у којој описује имагинарну ситуацију у којој пред неког хрватског званичника, а у време њиховог чланства у Савету безбедности, изводе Тадића и премијера ,,Републике Косова'', да одлучи о судбини покрајине.

Nova srpska politička misao (23.04.2009)
"Изазивање националне, расне и верске мржње" и друга Србија
Биљана Ковачевић Вучо, у име ЈУКОМ-а, и Соња Бисерко, у име Хелсиншког одбора у Србији, поднели су кривичну пријаву против Добрице Ћосића, због "изазивања националне, расне и верске мржње". Дискриминисана реченица, из његове књиге "Време змија" (стр. 211), гласи: "Тај социјални политички и морални талог трибалног варварског Балкана узима за савезника Америку и Европску унију против најдемократскијег, најцивилизованијег, најпросвећенијег, балканског народа - српског народа".

DW-WORLD.DE (16.04.2009)
Cosicu krivicna prijava za rasizam
Pred Okružnim sudom u Beogradu je protiv srbijanskog pisca Dobrice Ćosića podnijeta krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrepeljivosti. Prijavu su podnijele S. Biserko i B. Kovačević.

Peščanik.net (Vesna Rakić- Vodinelić 19.04.2009)
"Ne daj se Dobrice"
Ne daj se Dobrice
ne daj se kritikama naš Dobrice

talozima i nakazama Drugih
jer još ti je mozak topao
poguban raspored i rijetke misli
imao si dublje strijepnje od nada

Peščanik.net (BH Dani 19.04.2009)
Intervju: Dragoljub Todorović
"Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i EU u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda" - napisao je na str. 211. Piščevih zapisa 1999. - 2000. Vreme zmija, o Albancima, akademik Dobrica Ćosić.

e-novine (17.04.2009)
"Pravda za Firera"
Kako sam se presekao da je Dobrica srbovao još dok su Borisa Tadića u drvenim kolicima truckali po Baščaršiji i po Skadarliji

e-novine (18.04.2009)
Jesu li Srbi moralni talog Balkana?

U mom dekontekstualiziranom svijetu Dobrica Ćosić - sa svojom rečenicom-esejom o Albancima – jest kulturni, historijski, politički i moralni talog srpskog naroda. Problem je, naravno, kad talog nije tamo gdje mu je mjesto, dakle na dnu, već na vrhu. Ali to je očito moj problem. Moj i onih Srba koji ne misle da je društveno poželjno u srpskim novinama u okviru prava na slobodu javnog govora polemizirati o Srbima kao narodu ubojica i pljačkaša, i pitati se kakav je to „najprosvećeniji balkanski narod“ kad mu je moralna vertikala takav – moralni talog

e-novine (17.04.2009)
Kapitalac pod okupacijom
Bezbednosna akcija „Pridržimo Dobricu Ćosića“ širi se poput ONO & DSZ požara: samo 24 sata nakon potresne ispovesti Nemanje Kusturice u omiljenom „Kuriru“, u istom se toaletoidu oglasio nekadašnji Emirov zemljak Nebojša Jevrić (e-novine)


Kurir (17.04.2009)
NEBOJŠA JEVRIĆ - NE PUCAJ BRATE
Ćosić

Kakav je to Srbin koji nije plakao nad Gvozdenovom sudbinom. Jeste, onog Gvozdena iz lektire. Onog iz „Daleko je sunce“. To smo svi morali da čitamo. U poslednjih trideset godina, koliko bauljam po beogradskom asfaltu, uvek je neko napadao Ćosića. Oduvek je bilo politički pozitivno napadati Ćosića. Jedino ga još Miki pčelar iz Kupinova nije napadao. Svi su smatrali da je dobro da, penjući se ka visinama, šutnu, zgaze i nagaze sedu Ćosićevu glavu.

e-novine (16.04.2009)
Nemanja Kusturica, novi advokat Dobrice Ćosića
Kalemar je simbol srpske socijaldemorkatije!

Povodom tužbe koju su protiv Dobrice Ćosića podnele Sonja Biserko i Biljana Kovačević-Vučo, u svom omiljenom glasilu „Kurir“ oglasio se Veliki Župan Mećavnika – Nemanja Kusturica, vlasnik firme za gradnju puteva „Felini“ – koristeći priliku da se i ovom prilikom obračuna sa svetskim kapitalizmom (e-novine)


e-novine: Suditi Ćosiću za rasizam
"Suditi Ćosiću za rasizam"

Povodom pisane izjave Dobrice Ćosića, dostavljene redakciji B92 i drugim medijima, u kojoj on obaveštava gledaoce i čitalačku publiku „da ne namerava da brani svoja dela na sudu“, nego „da su čitaoci jedine sudije i advokati“ njegovih knjiga, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Helsinški odbor za ljudska prava naglašavaju da se i sami nadaju da knjige Dobrice Ćosića, kao što ni do sada nisu bile, neće nikada ni biti na sudu, navodi se u saopštenju koje su ove organizacije dostavile medijima u sredu

Kurir (15.04.2009)
"Čereče Srbiju"

Ne znam zašto oni koji tuže Ćosića ne zamole šefove da zakupe deo Beograda pa da se ljudi poput Dobrice tamo spaljuju i raščovečuju, a da Si-En-En to direktno prenosi

B92 (13.04.2009)
"Ćosić: Ne branim knjige na sudu"

U pisanoj izjavi dostavljenoj redakciji B92, Ćosić je naveo da povodom poslednje emisije "Utisak nedelje", obaveštava gledaoce i čitalačku publiku da ne namerava da brani svoja dela na sudu. On je precizirao da su čitaoci jedine sudije i advokati njegovih knjiga.

Nova srpska politicka misao (06.04.2009)
"Vreme onemocalih zmija"

Ричард Холбрук – блиски сарадник америчког председника Била Клинтона, задужен за простор бивше Југославије – рекао је 1995. године: „Срби су злочиначки дупеглавци“. Исте године француски председник Жак Ширак изјавио је: „Срби су народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста“. Почетком 1998. године немачки премијер, Хелмут Кол, почастио нас је следећим речима: „Нека се Срби подаве у сопственом смраду“.

e-novine(08.04.2009)
Ne lomite nam hrast!
Imajući tu nadnaravnu sposobnost da anticipiraju potez protivnika, UKS predviđa šta bi Sonja Biserko i Biljana Kovačević Vučo mogle da učine u vunenim vremenima koja tek dolaze: "Navodne zastupnice demokratije rado bi ugušile svaku slobodu stava i govora, pretvarajući ih u inkriminaciju"

Kurir (02.04.2009)
Štite Šiptare

Jukom Biljane Kovačević-Vučo i Helsinški odbor Sonje Biserko tužili Dobricu Ćosića zbog „izazivanja nacionalne, rasne I verske mržnje i netrpeljivosti“, jer je navodno vređao Albance

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv književnika Dobrice Ćosića, u kojoj tvrde da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Prema rečima predsednice Jukom Biljane Kovačević-Vučo, krivična prijava protiv Ćosića podneta je zbog navoda u njegovoj knjizi „Vreme zmija - piščevi zapisi 1999-2000“.


Borba (02.04.2009)
Krivična prijava protiv Dobrice Ćosića zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje

Rečenicom na strani 211 u svojoj novoj knjizi "Vreme zmija" Dobrica Ćosić je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, tvrde Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Helsinški odbor za ljudska prava podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića, u kojoj tvrde da je izvršio krivično delo - izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, saopštio je juče YUCOM. Krivičnom prijavom Ćosić se tereti i za krivično delo rasne i druge diskriminacije.

Borba (03.04.2009)
Lakmus Dobrica

Kao neslana prvoaprilska šala osvanula je prekjuče vest u malobrojnim medijima o krivičnoj prijavi protiv „oca nacije" Dobrice Ćosića koju su podneli Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Helsinški odbor za ljudska prava. No, nije šala u pitanju, ali je u najmanju ruku indikativna, ako ne i alarmantna, činjenica da su se dosad (2. april, 14 h) izuzev „Borbe", „e-Novina" i lista „Danas", koji je makar preneo agencijsku vest, istim povodom u Srbiji oglasili „Glas javnosti" i „Kurir", dok neki drugi mediji, poput B92 - ćute. Vest su preneli i svi značajniji mediji u regionu, a B92 ćuti? Nije mi namera da spinujem razloge tog ćutanja, ali jedno je jasno: zalogaj je poveći, treba se odrediti prema njemu.

Borba (05.04.2009)
Od "Vremena zmija" do vremena krivičnih prijava

Dva beogradska advokata, kao građani, najavili tužbe protiv Biljane Kovačević Vučo i Sonje Biserko zato što su one, prethodno, podnele krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje

Radio Slobodna Evropa (03.04.2009)
Krivična prijava protiv Dobrice Ćosića

Dve nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava za Srbiju podnele su krivičnu prijavu protiv književnika Dobrice Ćosića zbog izaživanja nacionalne, rasne i verske mržnje protiv albanskog naroda u najnovijoj knjizi „Vreme zmija“.

Radio Televizija Vojvodine (02.04.2009)
Krivična prijava protiv Dobrice Ćosića

Dve nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava za Srbiju podnele su krivičnu prijavu protiv književnika Dobrice Ćosića zbog izaživanja nacionalne, rasne i verske mržnje protiv albanskog naroda u najnovijoj knjizi „Vreme zmija“.

Novosti (02.04.2009)
"Osporavaju deo teksta iz Cosiceve knjige"

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Helsinški odbor
za ljudska prava u Srbiji saopštili su u četvrtak da su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv akademika Dobrice Ćosića zbog "izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivnosti

Mondo (02.04.2009)
"NVO tuzile Dobricu Cosica"

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštili su da su Okružnom javnom tužilastvu u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv akademika Dobrice Ćosića zbog "izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivnosti".

Peščanik-net (02.04.2008)
"Krivicna prijava protiv Dobrice Cosica"

Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića zbog izvršenja krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.


Glas javnosti (02.04.2009)
"Brane Siptare od "uvreda"

BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Helsinški odbor za ljudska prava podneli su Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv književnika Dobrice Ćosića, u kojoj tvrde da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Borba online(02.04.2009)
"Borba raspisuje konkurs za oca nacije"

Redakcija "Borbe" odlučila je da raspiše javni konkurs za novog oca nacije. Uređivački kolegijum je ocenio da se srpski narod iznenada našao u velikoj opasnosti da privremeno ili trajno ostane bez sadašnjeg oca nacije, književnika Dobrice Ćosića, kojem se smeši zatvor.

E-novine (02.04.2009)

IMPRESIONIRANI IMPRESIJOM
Šta je zajedničko za Branu Crnčevića, Zorana Stojkovića i nekakvog Željka G17+ Ivanjija? Ništa posebno, osim što se sva trojica osećaju kao zakonita deca Oca nacije, u čiju su odbranu spremni da upotrebe svaku impresiju koja im padne šaka

Danas (02.04.2009)
Prijava protiv Dobrice Ćosića
Beograd - Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića, koga terete za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti i za rasnu diskriminaciju.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019