Call centar Koalicije SPI

Call centar 0 700 400 700 nastavlja sa radomPreko broja 0700 400 700, radnim danima od 10 do 16 časova, građani mogu dobiti potrebne informacije u vezi korišćenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (podnošenje zahteva za pristup informacijama i žalbi Povereniku).

Call centar predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta Jačanje građanja u shvatanju prava na slobodan pristup informacijama i zaštiti podataka kroz javno zastupanje za usvajanje izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i usvajanja Zakona o tajnosti podataka koji je podržan od strane Institute for Sustaniable Communities

Glas javnosti: Za skrivanje informacija kazna do 200.000 dinara (10.04.2010)Za skrivanje informacija kazna do 200.000 dinara

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je juče da je izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja učinjen značajan korak ka njegovom doslednijem sprovođenju.

Danas: Šabić:Sukcesivno izricanje kazni do 200.000 dinara (09.04.2010)Šabić: Sukcesivno izricanje kazni do 200.000 dinara

Beograd - Vlada Srbije usvojila je po hitnom postupku izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojima se za nepoštovanje zakona uvodi sukcesivno izricanje novčanih kazni do 200.000 dinara odgovornima za uskraćivanje informacija.

B92: 200.000 dinara za kršenje zakona (09.04.2010)200.000 dinara za krsenje zakona

"Glavni mehanizam koji bi trebalo da se nađe u zakonu usmeren je na obezbeđivanje izvršenja odluke poverenika i sastoji se u izricanju novčane kazne do 200.000 dinara dok se obaveza ne izvrši", rekao je Šabić, istakavši da je suština što će "taj mehanizam sada biti u rukama poverenika".

Glas javnosti: Šabić: Sukcesivno izricanje kazni do 200.000 dinara (09.04.2010)Šabić: Sukcesivno izricanje kazni do 200.000 dinara

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je po hitnom postupku izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojima se za nepoštovanje zakona uvodi sukcesivno izricanje novčanih kazni do 200.000 dinara odgovornima za uskraćivanje informacija.

RTS: Veće nadležnosti poverenika (09.04.2010)Veće nadležnosti poverenika

Vlada Srbije usvojila izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojima se za nepoštovanje zakona uvodi sukcesivno izricanje novčanih kazni do 200.000 dinara. Ako poverenik dobije ova ovlašćenja, striktno će ih primenjivati, rekao Rodoljub Šabić.

Zloupotrebom ličnih podataka planirana prevara (24.12.2009)U decembru mesecu 2009. godine, Komitet pravnika za ljudska prava upozorio je građane da su na njihove adrese stigli računi koji su veoma slični telefonskim računuma Telekoma, ali to nisu.

Zloupotrebom podataka planirana je prevara koja je sprečena brzom reakcijom YUCOM-a.

YUCOM je o ovom slučaju dao podatke policiji od koje se očekuje reakcija.Stižu lažni telefonski računi
24. decembar 2009. | 16:35 | Izvor: B92
Beograd -- Poslednjih dana pojavili su se lažni telefonski računi koji podsećaju na “Telekomove”. Nek građani budu oprezni, poručuju iz “Telekoma”.


Pravi i lažni telefonski račun (B92)

Pojedini korisnici telefonskih usluga, poslednjih dana dobili su račune koji izgledaju poput onog za telefon “Telekoma Srbija”, ali ih šalje “Telefonski poslovni imenik”. “Telekom Srbija” upozorio je korisnike na moguću zloupotrebu računa te kompanije i navodi da nema nikakve veze sa osobama koje šalju ove račune.

U Komitet pravnika za ljudska prava pre nekoliko dana stigao je račun dobro poznatog izgleda. Međutim, tek kada dobro zagledate videćete da ga ne šalje “Telekom Srbija” već “Telefonski poslovni imenik”.

Interesantno je da je i iznos na ovom računu približan onom koji Komitet pravnika za ljudska prava plaća za telefon.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava upozorava građane da budu oprezni jer lako može doći do zabune.

“I tu je izgleda neko vodio računa da su to neke cifre koje su prihvatljive građanima i kada dobiju ovaj račun mogu pomisliti da se radi o mesečnom računu za telefon, uplatiti toj firmi novac i posle vi nemate neki jednostavan način da svoj novac povratite”, kaže on.

Na drugoj strani računa, svetlo sivim, jedva vidljivim slovina objašnjeno je da plaćanjem ulazite u ugovorni odnos sa preduzećem “Telefonski poslovni imenik”.

“Vi tu plaćate neki uslugu Interneta tromesečnu, potpuno ne možete utvrditi šta dobijate plativši im ovaj iznos i pravno je dobro prikriveno i postoje krivična dela pod koje se ovo delo može podvesti. Nadamo se da će MUP raditi svoj posao”, kaže Antonijević, ocenjujući da se to može podvesti pod krivično delo prevare.

Na sajtu “Telefonskog poslovnog imenika” navodi se da je njihova misija povezivanje privrednih subjekata.

Iako se navodi da kompanija ima sedište u Novom Sadu, korisnici mogu dobiti više informacija ako pozovu broj koji počinje sa 024, što je pozivni za Suboticu.

Na računu, ali i na dva mesta na sajtu, navedena su različita radna vremena korisničkog servisa, a i pored više pokušaja da stupimo u kontakt sa ovim preduzećima, telefon je svaki put bio zauzet.

Call centar 0 700 400 700 nastavlja sa radomCall Centar YUCOM-a nastavlja sa radom

Preko broja 0700 400 700, radnim danima od 10 do 16 časova, građani mogu dobiti potrebne informacije u vezi korišćenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (podnošenje zahteva za pristup informacijama i žalbi Povereniku).

Call centar predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta Jačanje građanja u shvatanju prava na slobodan pristup informacijama i zaštiti podataka kroz javno zastupanje za usvajanje izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i usvajanja Zakona o tajnosti podataka koji je podržan od strane Institute for Sustaniable Communities.

ISC Srbija (Institute for Sustainable Communities)

Milan Antonijevic i Katarina Jozic - Evronet (28.05.2009.)Koalicija za slobodan pristup informacijama

Saopstenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama povodom usvajanja dva zakona (11.12.2009.)
Saopstenje Koalicije za slobodu pristupa informacijama povodom usvajanja dva zakona
Koalicija za slobodu pristupa informacijama ceni spremnost Vlade i Narodne skupštine da posle višegodisnjeg pritiska nezavisnih institucija i civilnog društva donese korektan Zakon o tajnosti podataka i izađe u susret većini zahteva koje smo pred zakonodavce postavljali. Sa druge strane, istoga dana, Narodna skupština ipak nije imala sluha da u potpunosti uredi oblast Slobodnog pristupa informacijama.
Zakon o tajnosti podataka, konačno, prvi put uvodi definisan sistem stepena tajnosti, usklađen sa standardima koji važe u EU i regionu i omogućava nesmetanu saradnju na polju bezbednosti. Više od tri stotine anahronih propisa i akata, koji su ovu oblast do sada uredjivali zamenjeno je novim Zakonom i moraće se usaglasiti sa njegovim odredbama.

Kao posledicu primene Zakona o tajnosti podataka, Koalicija za slobodu pristupa informacijama s pravom očekuje da veliki broj dokumenata, koje su tajne službe, a i drugi organi bez ikakvog razloga skrivali, postanu dostupni javnosti.

Koraci koji slede, a koji će i odrediti sudbinu i upotrebnu vrednost ovog zakona je u prvom redu njegova primena. Tako će Koalicija za slobodan pristup informacijama, već od stupanja na snagu novog zakona 1. januara testirati Zakon, kako bi ustanovila da li je u Srbiji promenjen odnos prema tajnama i da li ce gradjani imati nesmetan uvid u informacije od javnog znacaja.

Usvojen Zakon o tajnosti podataka (11.12.2009)Beograd, 11.12.2009. godine

Na današnjoj sednici Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o tajnosti podataka.
Zakon je predložila Vlada Republike Srbije, a izrađen je na osnovu predloga zakona koje je putem narodne inicijative predložila Koalicija za slobodu pristupa informacijama krajem 2007.g.

Zakon o tajnosti podataka

Milan Antonijević i Katarina Jozić u emisiji Evronet o call centru za slobodan pristup informacijama (28.05.2009.)Milan Antonijevic i Katarina Jozic - Evronet (28.05.2009.)Koalicija za slobodan pristup informacijamaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020