Nasilje u Srbiji

Uputstvo za podnošenje žalbe na rad policijeMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije - sektor unutrašnje kontrole policije, izradilo je uputstvo za podnošenje žalbe na rad policije.

Uputstvo možete da preuzmete i pogledate ovde.

1. Možete da se žalite ukoliko su policajci:
- bili nepristojni prema vama;
- upotrebili prekomernu silu;
- nezakonito vas lišili slobode;
- sprečili vas u ostvarivanju vaših prava;
- na bilo koji drugi način vam povredili prava.
Preporučuje se da žalbu podnesete u roku od 30 dana od dana kada je navodno došlo do povrede vaših prava i sloboda.

2. Žalbu možete da podnesete:
- pismeno;
- usmeno, o čemu će se sastaviti zapisnik; ili
- u elektronskom obliku.

3. Žalba treba da:
- bude razumljiva;
- sadrži ime i prezime i ostale lične podatke, uključujući adresu stanovanja i brojeve telefona;
- sadrži mesto, vreme i opis radnje ili propusta policijskog službenika na čiji se rad žalite;
- bude svojeručno potpisana.

4. Žalbu možete da podnesete:
- policijskoj upravi u kojoj radi policijski službenik na čiji rad se žalite;
- sektoru unutrašnje kontrole policije u sedištu.
O daljem postupku po vašoj žalbi bićete pismeno obavešteni.
Žalbu možete da podnesete lično ili preko ovlašćenog zastupnika (npr. preko svog advokata ili organizacije koja se bavi pružanjem pravne pomoći).

Press: Milan Antonijević o policijskoj torturi (01.07.2011.)Snimak koji se nedavno pojavio na Jutjubu na kojem se vidi kako policajac iz Vršca Aleksandar Adamov tuče Roma Dejana Stanojevića iz Kovina ohrabrio je sve građane koji su pretrpeli sličnu torturu da to obelodane, rekao je juče Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

On je naveo da su ova organizacija, Komitet pravnika za ljudska prava i LDP samo od subote do srede primili više od 50 poziva, od kojih se većina odnosi na policijsku torturu nad Romima.

On je ozrazio bojazan da će snimaka poput onog na kojem se vidi maltretiranje Stanojevića biti još u budućnosti, dok je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava izneo dva primera torture.

- U maju ove godine žrtva policijske torture bio je Z.T. iz romskog beogradskog naselja. Na njemu je veći broj policajaca primenjivao izuzetno veliko nasilje, što je evidentirano jer je bio u Urgentnom centru - izneo je Antonijević...

Najava konferencije za novinare povodom policijske torture (30.06.2011.)Tortura u policijskim stanicama u Srbiji
30.06.2011. u 11:00, Medija centar, Mala sala

Konferencija za novinare Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (HOLJPS)

Govore:
Ivan Kuzminović, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOLJPS)
Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana
Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM)

Saopštenje povodom policijske torture (29.06.2011.)Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Komitet pravnika za ljudska prava ocenjuju da je brza reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova i hapšenje počinilaca torture nad romskim mladićem u Vršcu dobar korak ka smanjenju policijske torture.

Ono što baca senku na ovaj slučaj je činjenica da se tortura desila 2007. godine, a da je reakcija usledila tek nakon pritiska javnosti.

Adekvatne i brze reakcije policije, tužilaštva i sudstva, koje su nedostajale u prošlosti, mogu dovesti do izvesnosti kažnjavanja počinilaca, što vodi ka prevenciji torture. Ujedno, to će doprineti spremnosti građana da prijave slučajeve torture bez straha da će kasnije biti pod pritiskom i izloženi dugotrajnom postupku sa neizvesnim ishodom.

Napominjemo da se pred unutrašnjom kontrolom MUPa trenutno nalazi veći broj slučajeva u kojima ukazujemo na postojanje torture, naročito prema marginalizovanim grupama, te očekujemo da će MUP pokazati doslednost i pravovremeno reagovati, a da će se pojedini slučajevi ponovo otvoriti i preispitati.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Milan Antonijević za B92 o policijskoj torturi nad romskim mladićem (26.06.2011.)Direktor YUCOM-a Milan Antonijević govori za B92 o policijskoj torturi nad romskim mladićem u policijskoj stanici u Vršcu 2007. godine posle objavljivanja video snimka na YouTube-u (26.06.2011.).

www.youtube.com/watch?v=XNGbDMKYmMA


Policijska tortura nad romskim mladićemSnimak na kome se vidi kako policijski službenik maltretira i udara romskog mladića snimljen je u policijskoj stanici u Vršcu još 30. juna 2007. godine.

www.youtube.com/watch?v=pT9OgUe5hec


MIlan Antonijević o policijskoj torturi za B92 (06.07.2010.)Milan Antonijević, izvršni direktor YUCOM-a, govori za vesti B92 o policijskoj torturi u kladionici 'Monako' u zemunskom naselju Galenika (06.07.2010.)

www.youtube.com/watch?v=GAJiduQ8M1kJabuka: Protesti prerasli u rasnu mržnju (15.06.2010.)Protesti prerasli u rasnu mržnju

Pančevo -- U selu Jabuka kod Pančeva već danima traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi. Stotine meštana okuplja se svako veče i kamenuje kuće Roma.

Press online: Nastavlja se nasilje na ulicama Beograda: Bacena bomba na TV Pink! (05.10.2009)Nastavlja se nasilje na ulicama Beograda: Bacena bomba na TV Pink

Policija traga za dvojicom napadača koji su u noći između subote i nedelje sa motora u pokretu bacili bombu na zgradu RTV Pinka. Pukom srećom u napadu niko nije povređen

Pink: Bacena bomba na RTV Pink (04.10.2009)Bacena bomba na RTV Pink

Bačena bomba na RTV Pink
Nema povređenih. Pričinjena materijalna steta
Dve nepoznate osobe sa motora u pokretu noćas su bacile ručnu bombu kašikaru na zgradu televizije Pink u Ulici neznanog junaka, saopšila je danas policija.

RTS: Bacena bomba na zgradu Pinka (04.10.2009)Bacena bomba na zgradu Pinka

U noći između subote i nedelje, petnaest minuta posle ponoći, bačena eksplozivna naprava na zgradu RTV Pink. Nema povređenih, istraga u toku.

Na glavni ulaz televizije Pink sinoć, 15 minuta posle ponoći, bačena je eksplozivna naprava. Bombu su bacila dva nepoznata napadača sa motocikla u pokretu.

Studio B: Bacena bomba na RTV Pink, bez povredjenih (04.10.2009)Bacena bomba na RTV Pink, bez povredjenih

Dve nepoznate osobe sa motora u pokretu noćas su bacile ručnu bombu kašikaru na zgradu televizije Pink u Ulici neznanog junaka, saopšila je policija.

Radio - televizija Vojvodine: Bacena bomba na RTV Pink, bez povredjenih (04.10.2009)Bacena bomba na RTV Pink, bez povredjenih

BEOGRAD - Na glavni ulaz RTV Pink , sinoć 15 minuta iza ponoći, bačena je eksplozivna naprava pri čemu niko nije povređen a pričinjena je materijalna šteta.

Blic: Gradjani odali postu Brisu Tatonu (30.09.2009)Gradjani odali postu Brisu Tatonu

Okupljeni su, ispred spomenika knezu Mihailu, izrazili tugu što se takav tragični incident dogodio u Beogradu - gradu koji je, kako su istakli, uvek otvorenih ruku prihvatao goste.
Penzionerka Vojka Kukolj rekla je Tanjugu da je šokirana događajem u kojem je poginuo mladi Francuz kao i porastom nasilja, proteklih dana, na ulicama Beograda
Penzioner Miodrag Marković rekao je da tužno što se takve scene događaju u miroljubivom i mirnom gradu i da nada da će nasilje biti iskorenjeno i da će svi biti bezbedni. Student iz Beograda rekao je da je Srbija oduvek bila u dobrim odnosima sa Francuskom i da je tužno što je izgubljen jedan mladi zivot.

Studio B: Umro Francuz Bris Taton (29.09.2009)Umro Francuz Bris Taton

Francuz Bris Taton, koga su huligani nedavno napali u centru Beograda, preminuo je jutros u 10 sati u Kliničkom centru Srbije, potvrdio je portparol KCS Drago Jovanović.

e-novine: Preminuo Bris Taton (29.09.2009)Preminuo Bris Taton

Francuz Bris Taton, koga su huligani nedavno napali u centru Beograda, preminuo je jutros u 10 sati u Kliničkom centru Srbije, potvrdio je agenciji Beta portparol KCS Drago Jovanović. Republički tužilac otvorio dušu i proziva kriminalne grupe. Sreda, 30. septembra proglašena je Danom žalosti u Beogradu

B92: Umro pretuceni Francuz Bris Taton (29.09.2009)Umro pretuceni Francuz Bris Taton

U stanju teškog moždanog oštećenja, nastupilo je popuštanje vitalnih funkcija, usled čega je Taton preminuo, saopšteno je iz Kliničkog centra. Republički tužilac najavio da će napadači na francuskog državljanina odgovorati za krivično delo teškog ubistva.

B92: Gradjani odali postu Brisu Tatonu (30.09.2009)Gradjani odali postu Brisu Tatonu

Dan nakon što je od posledica prebijanja preminuo 28-godišnji Francuz Bris Taton, hiljade ljudi je stajalo u redovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu da bi zapalili sveće i odali poštu tragično nastradalom Francuzu. U Beogradu je danas Dan žalosti zbog Tatonove smrti.

Borba: Sudbina Brisa Tatona izaziva tugu, stid, gnev, ali i strah u Srbiji (29.09.2009)Sudbina Brisa Tatona izaziva tugu, stid, gnev, ali i strah u Srbiji

Dan žalosti povodom smrti francuskog navijača, pretučenog 17. septembra

Francuz Bris Taton, koga su huligani pretukli 17. septembra na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza, preminuo je juče u 10 sati u Kliničkom centru Srbije, potvrdio je portparol KCS Drago Jovanović.

Blic: Sok i tuga u Srbiji zbog smrti Francuza (30.09.2009)Sok i tuga u Srbiji zbog smrti Francuza

Građani Srbije juče su bili šokirani i ogorčeni vešću da je Francuz Bris Taton (28), koji je 17. septembra brutalno pretučen u centru Beograda, preminuo u Kliničkom centru Srbije. Smrt mladića koji je u Beograd doputovao kako bi gledao fudbalsku utakmicu Partizan-Tuluz izazvala je i bes javnosti, koja od države zahteva da se konačno obračuna s huliganima i dokaže da je sposobna da pruži sigurnost svima koji borave u Srbiji. U Beogradu je danas proglašen dan žalosti.

Kurir: Rikoset za Engleza (17.09.2009)Rikoset za Engleza

BEOGRAD - Engleski turista Kraudi Dž. Entoni (26) ranjen je u sredu rano ujutro nedaleko od splava „Fristajler“ na Savskom keju. Mladić je, kako saznajemo, upucan u stomak jer se slučajno zadesio u okršaju između dve grupe naoružanih mladića. Entoni se posle upucavanja, sa rupom u stomaku, pešice vratio u hostel „Centar“ u Karađorđevoj ulici, u kome je odseo. Nepunih sat vremena kasnije kolima Hitne pomoći Britanac je prevezen u Urgentni centar.

Danas: Setao kod splava dobio metak u stomak (16.09.2009)Setao kod splava dobio metak u stomak

Beograd - Britanski državljanin Entoni Džejms (25) teško je ranjen u stomak u pucnjavi juče oko tri ujutru u Brodarskoj ulici bb, kod beogradskog splava Fristajler. Do sukoba je došlo, kako se nezvanično saznaje, između gostiju i obezbeđenja splava, koji je kasnije eskalirao pucnjavom.

Mondo: Britanac u Beogradu ranjen slucajno (17.09.2009)Britanac u Beogradu ranjen slucajno

Britanski državljanin Entoni Džejms S. (26), koji je ranjen u pucnjavi kod splava "Fristajler" na Novom Beogradu, ranjen je rikošetom, slučajno.

Mladića, koji je u utorak sa rođakom i dvojicom prijatelja doputovao u Beograd, pogodio je metak koji je rikošetirao posle obračuna dve grupe momaka.

Vecernje novosti: Turista slucajna zrtva (16.09.2009)Turista slucajna zrtva

BEOGRAD - Britanac Džejms Antoni (26) teško je povređen u pucnjavi ispred beogradskog splava „Fristajler“, u sredu oko tri časa ujutru. Kako „Novosti“ saznaju, turista iz Londona je slučajna žrtva obračuna dve grupe mladića iz Beograda, za kojima policija traga.
Teško povređeni mladić je posle ranjavanja operisan u Urgentnom centru. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali mu je život još ugrožen.

24 sata: Britanac slucajno ranjen ispred splava?Britanac slucajno ranjen ispred splava?

Britanski državljanin S. J. A. (26), koji je juče oko tri sata ranjen u stomak u Brodarskoj ulici, nedaleko od splava „Fristajler”, operisan je u Urgentnom centru i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Teško povređen mladić u svesnom je stanju, komunicira, ali je pod neprekidnim lekarskim nadzorom.

Alo: Krv opet pala (21.09.2009)Krv opet pala

Dvojica mladića napala su juče pre podne australijskog državljanina Džejmsa Brauna u javnom toaletu na Kalemegdanu. Mladić je sa povredom nosa prevezen u Urgentni centar, odakle je posle pregleda pušten uz pratnju policije.

24 sata: Nastavljena sezona lova na strance u Beogradu (21.09.2009)Nastavljena sezona lova na strance u Beogradu

Lov na strance nastavljen je i juče uprkos drastično pojačanom prisustvu policije u centru grada. Poslednja žrtva nasilnika je Australijanac Džejms Braun (25), koji je oko 13 sati lakše povređen na Kalemegdanu.

Radio - televizija Vojvodine: Lakse povredjeni Australijanc pusten iz Urgentnog centra (20.09.2009)Lakse povredjeni Australijanac pusten iz Urgentnog centra

BEOGRAD - Australijski državljanin koji je danas u Urgentni centar prebačen zbog lakših telesnih povreda, posle sprovedene dijagnostike, pušten je iz bolnice, rečeno je Tanjugu u Urgentnom centru.

Politika: Australijanac pretucen na Kalemegdanu (21.09.2009)Australijanac pretucen na Kalemegdanu

Australijski državljanin Džejms Braun lakše je povređen juče oko 13 sati kada su ga u javnom toaletu na Kalemegdanu u Beogradu napala dvojica nasilnika. Nada Macura, portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, potvrdila je „Politici” da je Braun zadobio lakše povrede glave i da je prevezen u Urgentni centar.

RTV Pink: U Beogradu pretucen Libijac (26.09.2009)U Beogradu pretucen Libijac


Policija intenzivno traga za napadačima koji su pretukli libijskog državljanina L.K. u Tašmajdanskom parku, od čega je zadobio lakšu povredu, posekotinu po glavi, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u Srbije.


e-novine: Ponovo prebijen stranac u Beogradu (26.09.2009)Ponovo prebijen stranac u Beogradu

Stranci u Beogradu nisu bili napadani čak pet dana, sve do petka uveče kada je u centru grada, kod hotela Metropol, pretučen Libijac Lekvel Kale (41)

B92: I Libijac pretucen u Beogradu (26.09.2009)I Libijac pretucen u Beogradu

Beograd -- U Beogradu je sinoć pretučen još jedan strani državljanin. Grupa mladića, bez povoda, pretukla je jednog libijskog državljanina, potvrđeno je u MUP-u Srbije.

Vecernje novosti: Pretucen Libijac (26.09.2009)Pretucen Libijac

JOŠ jedan stranac pretučen je u Beogradu. Serija brutalnih napada na strane državljane nastavljena je u petak u centru grada. Grupa obesnih mladića napala je, bez ikakvog povoda, oko 23 časa u Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 72, libijskog državljanina Lekvela Kalea (41) i nanela mu povrede po glavi i telu. On je kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar gde je i zbrinut. Srećom, ozlede koje je zadobio u tuči nisu opasne po život.

Radio - televizija Vojvodine: Pretucen Libijac u Beogradu (26.09.2009)Pretucen Libijac u Beogradu

BEOGRAD - Policija intenzivno traga za napadačima koji su pretukli libijskog državljanina L.K. u Tašmajdanskom parku, od čega je zadobio lakšu povredu, posekotinu po glavi, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u Srbije.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020