7 standarda javnog života

Dragan Marković Palma pobedio u izboru za funkcionera koji je najviše kršio standarde javnog života u 2011. godini (02.01.2012.)Predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma pobednik je prvog YUCOM-ovog izbora za funkcionera koji je u 2011. godini najviše prekršio standarde javnog života (nesebičnost, objektivnost, odgovornost, otvorenost, integritet, poštenje i lični primer).

Marković je odneo ubedljivu pobedu sa 37,03% osvojenih glasova ispred bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava i funkcionera Demokratske stranke Svetozara Čiplića koji je osvojio 18,51%.

Treće mesto podelili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić sa 11,11% glasova, takođe članovi Demokratske stranke.

YUCOM će i u izbornoj 2012. godini pratiti koliko funkcioneri poštuju standarde javnog života.

Glasanje za funkcionera koji je u 2011. godini najviše kršio standarde javnog života (29.12.2011.)Preko naše facebook www.facebook.com/pages/YUCOM-Lawyers-Committee-for-Human-Rights/134933596542556 i twitter stranice (@yucomoffice) možete da glasate za funkcionera koji je u 2011. godini najviše kršio standarde javnog života (nesebičnost, objektivnost, odgovornost, otvorenost, integritet, poštenje i lični primer). Rezultate ćemo objaviti početkom 2012. godine.

Kandidati su:
1. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda
2. Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina
3. Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu
4. Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu
5. Momčilo Duvnjak, poslanik Narodne skupštine Srbije
6. Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja
7. Svetozar Čiplić, bivši ministar za ljudska i manjinska prava

Izveštaj sa treninga Standardi javnog života 10. novembar 2011, JagodinaU organizaciji YUCOM-a održan je trening Standardi javnog života u Jagodini. Trening je organizovan u okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji“ koji YUCOM realizuje uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS.

Izveštaj sa treninga Standardi javnog života 3. i 4. novembar 2011, Šabac i ValjevoU organizaciji YUCOM-a 3. i 4. novembra 2011. godine održani su treninzi o Standardima javnog života u Šapcu i Valjevu, u saradnji sa Odborom za ljudska prava Valjevo i NVO Dijalog. Treninzi su organizovani u okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji“.

Izveštaji o poštovanju standarda javnog života u Srbiji (april - jul 2011.)Predstavljamo vam izveštaje o poštovanju standarda javnog života u Srbiji za period od aprila do juna ove godine.

Standardi javnog životaPromovisanje sedam standarda javnog života je oblast kojom je YUCOM počeo da se bavi 2007. godine zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, tačnije Kabineta potpredsednika Vlade za Evropske integracije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Sredstvima Vlade Švajcarske i Vlade Kraljevine Norveške, YUCOM je nastavio sa ovim aktivnostima 2011. godine.

Ranije aktivnosti su sprovođene uz podršku Evropske unije i dale su izuzetne rezultate, što može da se vidi i iz izveštaja sa treninga i drugih aktivnosti koje su izvedene tokom sprovođenja projekta.

Sedam standarda koje YUCOM uz partnerske organizacije promoviše su:

- nesebičnost
- objektivnost
- odgovornost
- otvorenost
- integritet
- poštenje
- lični primer

Na samom početku sprovođenja projekta februara 2011. godine kontaktirali smo polaznike treninga koji su tokom 2009. godine održani u Subotici, Somboru, Novom Pazaru, Nisu, Presevu i Beogradu. Od polaznika treninga koji su uspešno ovladali standardima javnog života i koji su osposobljeni da prate njihovo sprovođenje dobili smo informacije o kršenju i poštovanju standarda koja su primetili tokom 2011. godine bilo u lokalnim sredinama, bilo na republičkom nivou.

Takođe, kontaktirali smo i predstavnike lokalne samoupave u gradovima u kojima će se održavati treninzi - Šabac, Negotin, Valjevo, Užice, Zrenjanin, Kruševac i Beograd kako bi se postigao dogovor o korišćenju javnih, tj. opštinskih prostora za promociju ovih standarda. Procenjeno je da će efekti treninga biti veći ukoliko se lokalna samouprava uključi u njihovo sprovođenje.

YUCOM u okviru projekta tokom 2011. godine sprovodi stalno praćenje poštovanje standarda javnog života, a uveli smo i praksu redovnog obaveštavanja o poštovanju i kršenju standarda javnog života. Slanjem kratkih informacija ukazuje se na primere iz prakse kako pozitivne, tako i negativne.

Tokom maja 2011. godine YUCOM je na sajmu nevladinih organizacija koji je održan u Beogradu predstavio sedam standarda javnog života, a veliki broj građana se interesovao za ovu temu i uzeo liflet koji je izrađen.

Milan Antonijević je aprila 2011. godine napisao i blog u kome promoviše poštovanje standarda javnog života. Blog je objavljen i promovisan na portalu Vidljivo bolje, a kasnije je prenet i na drugim portalima.

Preuzmite blog

Kao jedan od ciljeva projekta navodimo i razvijanje kapaciteta novih lokalnih nevladinih organizacija koje bi se bavile zastitom ljudskih prava, a ujedno nastojimo da se postojeće učvrste za uspešno sprovođenje uloge u borbi za dosledno poštovanje ljudskih prava i preaćenja poštovanja standarda javnog života kroz uspostavljanje održivog mehanizma nadgledanja i kontrole...

Standardi javnog života Trening - Zrenjanin (11.07.2011.)Dana 11.07.2011. u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu održan je prvi u nizu treninga Standardi javnog života u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava i Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina koji su ovom prilikom bili suorganizatori treninga. Treninzi se odvijaju u okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenja standarda javnog života u Srbiji“, koji je YUCOM počeo sprovoditi 2007. godine a zahvaljujući podršci Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Vlade RS YUCOM je nastavio sa aktivnostima i 2011. godine.

Sumadija press: Zapadno bez zapadnih standarda (11.12.2009.)Zapadno bez zapadnih standarda

U Srbiji je odavno ustanovljeno ponašanje koje se može oceniti kao zapadno, ali bez zapadnih standarda javnog života, ocenila je danas direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Borka Pavićević.

Panel diskusija: Standardi javnog života - Beograd (11.12.2009.)Poštovanje standarda javnog života od strane funkcionera i državnog aparata neophodno je za sprovođenje bilo kakve politike u bilo kojem segmentu javnog interesa. U svojim izveštajima Evropska komisija konstantno ukazuje na ovu neophodnost i na činjenicu da svest o tome u Srbiji nije na zavidnom nivou.

U cilju što boljeg približavanja ove oblasti svim ključnim akterima YUCOM je organizovao petu po redu panel diskusiju, namenjenu predstavnicima lokalne samouprave, političkih partija, nevladinih organizacija i medija i ovom prilikom predstavljen je Priručnik za poštovanje standarda javnog života.

Održan trening u Nišu (01.12.2009.)Standardi javnog života - TRENING U NIŠU
01.12.2009. Održan je dvodnevni trening (30.11. - 01.12.) Standardi javnog života u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Trening se odvija u okviru aktivnosti YUCOM-a "Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji" uz podršku Evropske komisije. Cilj projekta je da se razvije mehanizam praćenja kontrole poštovanja standarda javnog života od strane nosioca javne vlasti, tj. funkcionera. Kako se oblast standarda javnog života još uvek nedovoljno prepoznaje i nije definisana, YUCOM i Helsinški odbor organizuju trening namenjen predstavnicima organa lokalne samouprave, studenata pravnog fakulteta, nevladinih organizacija i medija. Predavači: Milan Antonijević, Katarina Jozić i Dejan Milenković - YUCOM Beograd, Ivan Grujić -Narodni parlament Leskovac, Pavel Domonji - HOBS.

Panel diskusija:Standardi javnog zivota - Kragujevac (20.11.2009.)Standardi javnog života

U zgradi grada danas je otvorena panel diskuskusija Standardi javnog života u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM i Romskog informativnog centra. Nekoliko panel diskusija sa ovom temom su održane u Srbiji, a preuzet je model Velike Britanije. Panel diskusija se odvija u okviru YUCOM –ovog projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji“ uz podršku Evropske komisije. Cilj projekta je da se razvije mehanizam praćenja kontrole poštovanja standarda javnog života od strane funkcionera u Srbiji.

Teme diskusija su etika, politika i standardi javnog života, značaj poštovanja standarda kao i uključenje Roma u javni život. O navedenim temama govorili su Biljana Kovačević – Vučo, direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava, Milan Antonijević, koordinator projekta i Slavoljub Đorđević, predstavnik Romskog informativnog centra iz Kragujevca. Goste je pozdravila Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje grada.


Panel diskusija:Standardi javnog života - Novi Pazar (16.11.2009.)Seminar: Standardi javnog zivota

Komiteta pravnika za ljudska prava organizuje danas u Novom Pazaru seminar na temu Standardi javnog života.


Predstavnica ove organizacije Katarina Jozić kaže da je cilj seminara da se predstavnici nevladinih organizacija i civilnog sektora obuče za praćenje standarda javnog života.

Izveštaj sa prve panel diskusije (23.10.2009.)Izvestaj sa prve panel diskusije
Skupština AP Vojvodine
NOVI SAD
23. oktobar 2009. godine

Novi Sad - Prva panel diskusija u okviru projekta YUCOM-a „Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji“ koji se realizuje uz podršku Evropske unije, kodržana je u petak, 23. oktobra 2009. u zgradi Skupštine Vojvodine, u Novom Sadu.


Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, najpre je pozdravila prisutne, i zatim rekla da su pozvani predstavnici lokalnih vlasti, pokrajinske vlasti, predstavnici stranaka, pokrajinskih institucija, ombudsmana, podmlatka stranaka, kao i predstavnici medija, jer se ova diskusija tiče svih njih, svih nas, i da javni službenici treba da promovišu, ali i u praksi sprovode standarde javnog života.

U uvodnom delu panela govorio je najpre prof. dr Vladimir Goati (Transparentnost Srbija) o etici, politici i standardima javnog života. „Politika nikada i nigde nije u dobrim odnosima sa etikom, tako da i naše društvo spada u obična društva, možda su neke stvari malo kritičnije. Čak i u zapadnim državama politika je negde na dnu“ – rekao je on na samom početku svog govora. Ono po čemu se naši parlamentarci i poslanici razlikuju najviše od poslanika recimo Velike Britanije ili Nemačke, jeste da su naši poslanici samo delegati, produžene ruke svojih stranaka, bez autonomnosti, samostalnosti, koja bi im dozvoljavala da po sopstvenoj savesti donose odluke, pa tako parlament nije autonomna institucija, jer se već unapred zna kako će ko da glasa. Političke stranke po nekim svojim (nepoznatim) pravilima biraju ko će biti poslanik, nisu glasači ti koji biraju – zakon to dozvoljava, a čak ni nekakav etički kodeks tu ništa ne bi mogao. A kada postanu poslanici, oni dobijaju imunitet za gotovo bilo šta, osim ubistva, dok sa druge strane u parlament ulaze ljudi sa sumnjivom finansijskom prošlošću, koja tako dobija imunitet. To je trenutno stanje našeg parlamenta, ali „na ovome treba raditi“, rekao je Vladimir Goati.
Izvestaj sa prve panel diskusije

Politika o projektu YUCOM-a (02.11.2009.)Kako upristojiti partijske polubogove

Jukom predlaže kodeks ponašanja političara na najvišim javnim funkcijama i za početak preporučuje poštovanje sedam standarda preuzetih iz engleske prakse

Kada su ga svojevremeno kritikovali da se ne ponaša parlamentarno, da radi i govori stvari koje lord Gledston nikada ne bi, predsednik srpske vlade Nikola Pašić je odgovorio: „Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledston.” Da li će danas srpski političari, posebno oni koji su na najvišim javnim funkcijama, isto reći na pokušaj da im se nametnu standardi javnog života koji su propisani za njihove engleske kolege?

Upravo je iz engleske prakse Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) preuzeo sedam definisanih standarda javnog života i napravio priručnik za njihovo poštovanje, sa primerima kršenja tih normi kod nas. Reč je o integritetu, nesebičnosti, odgovornosti, objektivnosti, otvorenosti, poštenju i ličnom primeru. Namera je, kako objašnjava predsednica Jukoma Biljana Kovačević Vučo, da se otvori rasprava o njima, kako bi se prilagodili našim prilikama i zaživeli u Srbiji.

Navodeći da već postoje dva kodeksa ponašanja (za državne službenike i lokalne funkcionere) koji se ne poštuju, Biljana Kovačević Vučo kaže da se Jukom zalaže za uvođenje kodeksa ponašanja za najviše državne funkcionere, koji bi ih na etički način izložio sudu javnosti.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati smatra da nivo poštovanja ovih standarda nije veliki i da treba doneti kodeks ponašanja (izabranih) političkih funkcionera, ali smatra da će tu biti najviše teškoća u primeni. On kaže da su i na Zapadu i u Srbiji, na osnovu istraživanja javnog mnjenja, političari i politika po ugledu pri samom dnu lestvice, ali da je situacija u Srbiji lošija zbog posrednog proporcionalnog izbornog sistema kakav ne postoji u Evropi.

„Partijski funkcioneri posle posrednih proporcionalnih izbora od onih 250 kandidata biraju 30–40 srećnika. Šta tu jedan kodeks o ponašanju političkih funkcionera može da kaže – čime će se u izboru poslanika rukovoditi ti ’polubogovi’, gospodari karijera – bojom očiju, visinom, težinom… Zbog toga sam sumnjičav u uspeh takvog kodeksa”, kaže on.

Standardi su, prema njegovim rečima, vrlo korisni, ali su nedovoljni za sistem u kojem postoje blanko ostavke i posredni proporcionalni izbori. Kada bi se to promenilo, posao političkih funkcionera bi bio neuporedivo lakši, iskušenja neuporedivo manja, a mogućnost kontrole daleko veća, i tada bi imalo smisla govoriti o ovim standardima i očekivati od njih da ih poštuju.

Biljana Kovačević Vučo smatra da i u Srbiji treba da postoji neka vrsta etičkog komiteta: „Ti javni standardi svuda postoje, samo su negde kodifikovani, negde ne. Mislimo da to treba da bude i kod nas institucionalizovano kao u Engleskoj, mada smo jako daleko od toga. Etika javnih standarda prvo mora da se ’primi’ u javnosti. Javnost mora da shvati da mora da ima uticaj na ponašanje državnih funkcionera koji se finansiraju iz javnih prihoda.”

B. Baković

-----------------------------------------------------

Branko Ružić (SPS), narodni poslanik: Ne znam koliko je ostvariva ideja Jukoma u Srbiji, ali je u svakom slučaju dobrodošlo da se na neki način bar preventivno utiče na one koji možda ne baštine te vrednosti, da se barem na neki način unapredi njihovo ponašanje tim vidom prevencije, a model po kome bi se to sprovodilo jeste pitanje o kojem se može raspravljati.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a: U Srbiji se niko ne ponaša dovoljno odgovorno, niko se ne ponaša u skladu sa principima ne samo objektivnosti, već i časti, poštenja, ozbiljnosti, bilo da je reč o političarima, bilo o medijskim poslenicima, bilo o nekom drugom. Izdvajati samo političare bilo bi nepošteno. Mora se nešto učiniti, ali to neće da se uradi Jukomovim predlozima, već drugačijim vaspitanjem, obrazovanjem, odnosom medija, napretkom ekonomije, drugačijim životom.

Željko Ivanji (G17 plus), narodni poslanik: Treba podržati svaku ideju koji će uticati na funkcionere da budu moralniji, bolji. Važno je definisati neke standarde za početak, jer mora se od nečega početi, stvoriti slika idealnog funkcionera i težiti tome, ali funkcionera koji preuzima odgovornost. Po meni je suština u tome da prvo podignete stubove demokratije koja je u Srbiji postojala i pre, koja ne počinje od danas i voditi se primerima ljudi kao što su bili Ristić, Garašanin, Nikola Pašić, Mihailo Obrenović.

Zoran Šami (DSS), narodni poslanik: Sigurno je da treba afirmisati neke elementarne moralne norme i uopšte norme pristojnog ponašanja. To vrlo često nedostaje našem miljeu uopšte – mi ćemo radije pisati i pričati o nekim bizarnostima, nego o nečijem uspehu na bilo kom polju. Ako je reč o politici, mnogo češće se izvlače neke bizarnosti, neke neumesne izjave ili uvrede koje političari često jedni drugima upućuju, nego nešto što je normalno, neke osobine koji bi svaki čovek trebalo da ima. Mislim da je i uloga medija u svemu tome vrlo važna.

---------------------------------------------

Lordovi obrukali parlament

Da je i Britancima potreban nekakav moralni arbitar, pokazali su upravo ove godine, kada ih je propisno obrukalo nekoliko lordova koji su se uhvatili u zamku novinara i pristali da utiču na svoje kolege u Gornjem domu Parlamenta za odgovarajuću novčanu naknadu i veliki broj poslanika Donjeg doma koji su, koristeći zakonske mogućnosti, nenamenski potrošili velika sredstva iz budžeta. Epilog (na koji je uticala javnost, a ne zakon i policija) jeste da su posle 350 godina postojanja Doma lordova prvi put suspendovana dva lorda, a i prvi put u britanskoj istoriji predsednik Parlamenta je podneo ostavku.

--------------------------------------------

Standardi u Nemačkoj i Velikoj Britaniji

Komitet za standarde javnog života u Velikoj Britaniji osnovan je 1994. godine, u vreme premijera Džona Mejdžora, a o uspehu ove ideje govori i činjenica da je komitet, bez obzira na izborne promene, vremenom dobijao sve veća ovlašćenja, navodi se u priručniku Jukoma.

U Nemačkoj, pak, standardi javnog života regulisani su na drugačiji način, kroz zakon o poslanicima i posebne pravilnike o ponašanju poslanika, ali i ustavom regulisanu autonomnost i samostalnost poslanika.

RTV YUeko: Reportaža sa treninga - Palić (27/28.10.2009 .)

Funkcioneri organa javne vlasti, javni službenici i institucije sistema treba da zadobiju poverenje građana, a to može da se desi jedino ukoliko građani prepoznaju da političari rade za javni interes. Zbog toga je bitno da postoji jasan etički kodeks za funkcionere i javne službenike, kako bi se kršenje standarda na odgovarajući način i moralno sankcionisalo, čulo se na seminaru održanom na Paliću. Oganizator je Komitet pravnika za ljudska prava - YUKOM, a seminar je imao za cilj se građani i mediji obuče za monitoring i uticaj na unapređenje poštovanja standarda javnog života u Srbiji. Učestvovali su predstavnici nevladinih organizacija, građani i mediji iz Sombora, Novog Sada, Beograda i Subotice...

Dejan Milenković - Subotica Info (23.10.2009.)Dejan Milenković za Suboticu Info o prilagođavanju etičkih standarda našoj sredini. (23.10.2009.)

Dejan Milenković - Subotica Info (23.10.2009.)Milan Antonijević - Subotica Info (23.10.2009.)Milan Antonijević za Suboticu info o etičkom kodeksu za funkcionere i javne službenike - standardi javnog života (23.10.2009.)


Milan Antonijević - Subotica Info (23.10.2009.)Priručnik za poštovanje javnih standarda na romskom jezikuObjavljen Priručnik za poštovanje standarda javnog života na romskom jeziku.

Preuzmite: Legaturno vaš paćavibe standardia publikana dživdipaske

Priručnik za poštovanje javnih standarda na albanskom jezikuObjavljen Priručnik za poštovanje standarda javnog života na albanskom jeziku.

Preuzmite: DORACAK PËR RESPEKTIMIN E STANDARDEVE TË JETËS PUBLIKE

7 standarda javnog života u SrbijiNesebičnost: Nosioci javnih funkcija treba da donose samo one odluke koje su u skladu sa javnim interesima. Ne bi trebalo to da čine iz finansijske ili materijalne koristi za sebe, svoju porodicu, ili svoje prijatelje.

Integritet: Nosioci javnih funkcija ne bi trebalo da budu pod bilo kakvom finansijskom ili drugačijom obavezom prema pojedincima ili organizacijama sa strane koji bi mogli da utiču na njih u vršenju službenih dužnosti.

Objektivnost: U obavljanju javnih poslova, uključujući tu i postavljanje na javne funkcije, dodeljivanje poslova ili preporučivanje pojedinaca za nagrade i beneficije, nosioci javnih funkcija treba da donose odluke na osnovu kvaliteta.

Odgovornost: Nosioci javnih funkcija odgovorni su za svoje odluke i postupke javnosti i moraju da se potčine svakoj kontroli primerenoj njihovoj funkciji.

Otvorenost: Nosioci javnih funkcija treba da budu što je moguće otvoreniji u vezi sa svim odlukama i postupcima koje preduzimaju. Moraju da obrazlože svoje odluke i da uskrate informacije samo kada širi javni interes to jasno zahteva.

Poštenje: Nosioci javnih funkcija imaju obavezu da prijave svaki privatni interes koji ima veze sa njihovom javnom dužnosti i da preduzmu korake za razrešenje konflikata koji se pojavljuju na način koji štiti javni interes.

Lični primer: Nosioci javnih funkcija treba da podstiču i unapređuju ove principe vođstvom i ličnim primerom.


Aktivisti YUCOM-a svakodnevno prate poštovanje definisanih standarda javnog života od strane funkcionera u Srbiji.

Identifikovanjem poštovanja i kršenja ovih standarda, kao i njihovim objavljivanjem u vidu izveštaja, YUCOM želi da postigne dizanje svesti o sadržini standarda kroz aktuelne primere iz sfere javnog delovanja funkcionera, kako bi nevladine organizacije na lokalnom nivou u Srbiji mogle da stvore jasniju sliku o vrstama ponašanja koje treba posmatrati i identifikovati ih kao poštovanje/nepoštovanje javnih standarda kako bi, u svom radu, koristili sredstva koja stoje na raspolaganju braniteljima ljudskih prava da zagovaraju osudu kršenja standarda javnog života.


IZVEŠTAJI O POŠTOVANJU JAVNIH STANDARDA ŽIVOTA U SRBIJI - JANUAR 2009

IZVEŠTAJ O POŠTOVANJU STANDARDA JAVNOG ŽIVOTA U SRBIJI - FEBRUAR 2009

IZVEŠTAJ O POŠTOVANJU STANDARDA JAVNOG ŽIVOTA U SRBIJI - MART 2009

IZVEŠTAJ O POŠTOVANJU STANDARDA JAVNOG ŽIVOTA U SRBIJI - APRIL 2009

U Skupštini Vojvodine održana panel diskusijaNovi Sad, 23. oktobar – U Skupštini AP Vojvodine održana je danas panel diskusija «Standardi javnog života», koja se odvija u okviru projekta YUKOM-a «Jačanje kapaciteta branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji» uz podršku Evropske komisije. U cilju što boljeg približavanja ove oblasti ključnim akterima, predstavnici YUKOM-a prikazali su i Priručnik za poštovanje standarda javnog života koji je izrađen u okviru ovog projekta.


Pozdravljajući prisutne, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević istakla je zadovoljstvo što se prva u nizu panel diskusija održava upravo u Skupštini AP Vojvodine, s obzirom na to da su državne institucije i državni službenici ti koji bi trebalo da promovišu, ali i u praksi sprovode standarde javnog života.

«Naš cilj je da u razgovoru sa sa svima vama danas promislimo o standardima javnog života i zašto su vrednosti o kojima se piše u ovom priručniku na neki način devalvirane i koliko smo svi zaslužni za to», istakla je Sedlarevićeva i dodala da bi veoma teško bilo navesti pozitivne primere za sprovođenja osnovnih načela standarda javnog života u praksi.

«Iskreno se nadam da ćemo sledeći put, kada budemo ugostili predstavnike YUKOM-a biti u prilici da promovišemo priručnik u kome će biti predstavljeni primeri dobre prakse iz Republike Srbije» rekla je Sedlarevićeva.

Prof. Dr Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija govorio je o etici, politici i standardima javnog života naglašavajući da su, ako se uzmu u obzir empirijska istraživanja u zemljama zapadne demokratije o ugledu pojedinih profesija, politika i političari pri samom dnu. On je naglasio da je slična situacija i u Srbiji, a razlog tome, prema njegovim rečima, može se između ostalog naći u posrednom proporcionalnom izbornom sistemu koji ostavlja prostora za manevrisanje poslaničkim mandatima, kao i činjenica da je pitanje poslaničkog imuniteta preširoko definisano.

Biljana Kovačević – Vučo iz YUKOM-a rekla je da građani nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da nosioci javnih funkcija moraju poštovati standarde javnog života. Ona je navela da je suština ovih standarda izbegavanje sukoba interesa, što se može definisati kao sukob privatnog i javnog, naglašavajući da privatni interes nikako ne sme biti ispred javnog, odnosno ispred interesa građana.

Milan Antonijević iz YUKOM-a predstaio je prisutnima Priručnik za poštovanje standarda javnog života. On je naveo da ovaj priručnik, između ostalog, predstavlja i svojevrsno osposobljavanje građana da kontrolišu rad političara i institucija. Antonijević je rekao da se u priručniku nalaze praktični primeri nepoštovanja standarda, osnovna načela koja dobijaju smisao tek kada se prilagode državi u kojoj bi trebalo da se primenjuju, kao i formulari za praćenje standarda javnog života kako bi svako od učesnika mogao da prepozna njihovo kršenje.

Dr Dejan Milenković iz YUKOM-a naglasio je da je lakše ocenjivati rad državnih službenika nego rad funkcionera, ističući da bi građani, mediji i nevladine organizacije trebalo da budu u mogućnosti da prepoznaju kršenje standarda javnog života, kako bi se pokrenule određene inicijative, kršenje standarda osudilo i takvo ponašanje ne bi ponavljalo. Milenković je ocenio da je potrebno dosta vremena kako bi se osnovna načela standarda javnog života sprovela u delo, ali je i ukazao na neophodnost što skorijeg okončanja tog procesa.

Katarina Jozić i Dušan Bogdanović iz YUKOM-a govorili su o standardima javnog života na primerima Velike Britanije i Nemačke. Jozićeva je istakla primer Velike Britanije gde je i osnovan Komitet za donošenje standarda javnog života 1995. godine, o čijem uspehu najviše govori činjenica da je ovaj Komitet, bez obzira na izborne promene, vremenom dobijao sve veća ovlašćenja. Navodeći primer Bundestag-a, Bogdanović je rekao da su standardi javnog života regulisani i zakonom o poslanicima i posebnim pravilnicima o ponašanju poslanika, kao i da je autonomnost i samostalnost poslanika regulisana i Ustavom.

Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici pokrajinskih i lokalnih vlasti, poslaničkih grupa u Skupštini AP Vojvodine, skupštinskih odbora, pokrajinskih institucija, pokrajinskog ombudsmana, medija, kao i omladine političkih partija.

Priručnik za poštovanje javnih standardaObjavljen Priručnik za poštovanje standarda javnog života


Za potrebe jačanja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija, uključujući i predstavnike manjina romske i albanske nacionalnosti, YUCOM je objavio Priručnik za poštovanje standarda javnog života na srpskom, romskom i albanskom jeziku. Priručnik će služiti za potrebe treninga za branitelje ljudskih prava koji će se realizovati u 5 gradova Srbije, kao i panel diskusija.

"Cilj ovog priručnika jeste da se u zajedničkom radu sa lokalnim nevladinim organizacijama i braniteljima ljudskih prava, kroz čitav niz primera etičkog i neetičkog ponašanja funkcionera i javnih službenika kako na centralnom tako i na lokalnom nivou koje smo konstatovali u poslednjih nekoliko meseci kroz sprovedeno izraživanje u Srbiji, formulišu jasni srpski etički standardi za funkcionere i javne službenike po uzoru na britanske standarde javnog života, kako bi se oni, u bližoj mogućnosti mogli jasno pratiti, a njihovo kršenje na odgovarajući način „moralno“ sankcionisati."

dr Dejan Milenković

Sadržina priručnika podeljena je u tri dela.
Prvi deo je edukativne prirode i prikazuje osnove i značaj standarda javnog života u demokratskom društvu. S druge strane, prikazan je i najrazvijeniji britanski mehanizam za razvoj standarda javnog života.
Drugi deo sadrži aktuelne primere kršenja i poštovanja standarda javnog života u Srbiji. U trećem delu prikazani su rezultati istraživanja za potrebe projekta.

YUCOM vas poziva na javnu tribinu Standardi javnog života (15.04.2009.)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM Vas poziva da prisustvujete

JAVNOJ TRIBINI

STANDARDI JAVNOG ŽIVOTA

u cetvrtak, 16. aprila 2009. godine u 11 casova
Centar za kulturnu dekontaminaciju-mala sala, Bircaninova 21, Beograd

Tribina se organizuje kako bi se branitelji ljudskih prava upoznali sa standardima javnog života, a time i osnažilo sinhronizovano delovanje NVO na efikasnoj zaštiti ljudskih prava. Na tribini ce se otvoriti pitanja novih i razvoja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija koje bi se bavile zaštitom ljudskih prava, kao i uspostavljanja održivog mehanizma nadgledanja i kontrole poštovanja ljudskih prava i standarda javnog života.

11.00-11.10 Uvodna reč, Milan Antonijevic, YUCOM

11.10-11.20 Poštovanje standarda javnog života i javni službenici, Marko Karadžic, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava

11.20-11.40 Standardi javnog života, dr Dejan Milenkovic, YUCOM

11.40-12.00 Standardi javnog života i nevladine organizacije, Katarina Jozic, YUCOM

12.00-12.30 Diskusija

12.30- Koktel

Molimo Vas da Vaše prisustvo potvrdite do 14.04.2009. na e-mail yucomoffice@gmail.com
ili na telefone 011-33444235 i 011-3344235.


Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM • www.yucom.org.rs
Ova tribina se održava uz pomoc Evropske unije. Stavovi izneti na ovoj tribini su iskljuciva odgovornost Komiteta pravnika za ljudska prava i ni na koji nacin ne oslikava stavove Evropske unije.

Tribina u organizaciji YUCOM-aOdržana javna tribina o standardima u javnom životu, kako bi se s njima upoznali branitelji ljudskih prava i osnažilo sinhronizovano delovanje NVO na efikasnoj zaštiti ljudskih prava...

Tribina u organizaciji YUCOM-a (16. 04. 2009)
ZA ODGOVORNE POLITIČARE I JAVNE SLUŽBENIKE

U organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), u četvrtak je u Centru za kulturnu dekontaminaciju održana javna tribina o standardima u javnom životu, kako bi se s njima upoznali branitelji ljudskih prava i osnažilo sinhronizovano delovanje NVO na efikasnoj zaštiti ljudskih prava.

Sledećih šest meseci biće organizovano mnogo aktivnosti koji će pomoći radu nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, najavio je Milan Antonijević, izvršni direktor YUCOM-a, na otvaranju skupa na koji je, nažalost, došao izrazito mali broj predstavnika NVO i medija. „Veliki je rizik bavljenja ljudskim pravima, a to su u poslednje vreme mogli iskusiti i državni funkcioneri” (primeri nedavnih napada na Marka Karadžića op. a), rekao je Antonijević i dodao da se tako dešava da se nevladine organizacije bave manje opasnim temama, a ne samom suštinom ljudskih prava.

Antonijević se osvrnuo i na problem osposobljenosti postojećih NVO za odbranu ljudskih prava. Najavio je i izradu priručnika za standarde javnog prava, a nada se i pomoći od države.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić naveo je sedam principa za dobar rad javnih službi koje je 1995. u Britaniji ustanovila Komisija za standarde u javnom životu, na čijem se čelu nalazi lord Nolan. To su: nesebičnost, integritet, objektivnost, odgovornost, otvorenost, poštenje i vođstvo. U Srbiji je, smatra državni sekretar Karadžić, vrhovni interes svakog pojedinca i partijski interes. On je mišljenja da mora da postoji sistem kontrole rada državnih organa i da su tu veoma bitne organizacije civilnog društva.

Nije dovoljno da postupci vlasti budu legalni već i društveno opravdani, mišljenja je dr Dejan Milenković, advokat YUCOM-a. Dodao je da u standarde javnog života ne spadaju samo etički i zakonodavni standardi već i politička odgovornost. Naš pravni sistem, nastavio je on, pun je rupa a povrede društvenih, moralnih i pravnih normi učestale su u poslednje vreme (dodela zemljišta na Ušću, Skupština, rušenje romskih kuća i ograničavanje njihovog kretanja, zabrana konferencije Gej-strejt alijanse). Kada je reč o zemljištu na kojem je sagrađen tržni centar Ušće, Biljana Kovačević-Vučo ukazala je na izjavu beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa da je gradnja Ušća u vezi sa zakonom...

Milenković je naveo da postoji Etički kodeks zaposlenih u javnim službama, ali se upitao da li iko zna ijednu njegovu odredbu. Ništa se nije dogodilo ni sa Etičkim kodeksom ponašanja funkcionera lokalne samouprave, a trenutno Kancelarija zaštitnika građana radi na izradi Etičkog kodeksa javnih funkcionera. Katarina Jozić, takođe iz YUCOM-a, predložila je stvaranje tela sličnog britanskoj Nolanovoj komisiji.

ProConcept: Istraživanje kapaciteta branitelja ljudskih pravaIstraživanje je rađeno u periodu maj 2009. za potrebe projekta Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji koji realizuje Komitet pravnika za ljudska prava – YUKOM, uz podršku Delegacije Evropske komisije za Republiku Srbiju.

Poziv da se uključe u istraživanje upućen je NVO putem interneta direktno na oko 160 e-mail adresa, objavljivanjem na web sajtu resurs organizacija (CRNPS) i preko mailing liste gradske Agencije za saradnju sa NVO. Pozivu se odazvalo 57 organizacija od toga 24 orgnizacije su delimično popunile upitnik (preko 1/3 odgovora) a 15 je kompletiralo upitnik. Upitik je bilo moguće popunjavati u „online“ formi i kao word dokument koji je na zahtev distribuiran organizacijama. Obzirom na broj poslatih upita i na broj organizacija koji se odazvao možemo da govorimo i o „malo saradničkom“ kapacitetu NVO kao i o nerazvijenoj solidarnosti kada su u pitanju istraživanja bitna za mapiranje problema i pokušaje iznalaženja rešenja. Kako na odabir organizacija nije uticano tako se uzorak može smatrati prigodnim i iz dobijenih informacija mogu da se izvedu tendencije koje mogu da ukažu na određene zakonitosti u radu organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

ProConcept: ISTRAŽIVANJE KAPACITETA BRANITELJA LJUDSKIH PRAVA DA PRATE POŠTOVANJE STANDARDA JAVNOG ŽIVOTA U SRBIJI

YUCOM istražuje potrebe organizacija civilnog društva (15.04.2009.)Izvor: ONEWORLDSEE
Sreda, 15/04/2009 - 12:44pm

Komitet pravnika za ljudska prava - YUKOM, uz podršku Delegacije Evropske komisije za Republiku Srbiju, realizuje projekat Jačanje kapaciteta lokalnih branitelja ljudskih prava i uvođenje standarda javnog života u Srbiji.

Osnovni cilj projekta je pomaganje organizacijama civilnog društva koje se bave problemima koji spadaju u široku oblast zaštite ljudskih prava i omogućavanje pluralizma organizacija civilnog društva u regijama Srbije.
Takođe, cilj projekta je i da se razviju kapaciteti novih lokalnih nevladinih organizacija koje bi se bavile zaštitom ljudskih prava, a da se postojeće učvrste za uspešno sprovođenje uloge u borbi za doslednim poštovanjem ljudskih prava i standarda javnog života kroz uspostavljanje održivog mehanizma nadgledanja i kontrole.

U okviru ovog projekta ProConcept, kao partnerska organizacija, sprovodi istraživanje među organizacijama civilnog društva u Srbiji, sa ciljem da utvrdi stanje i potrebe organizacija civilnog društva koje bi bile uključene u narednu fazu projekta.

ProConcept će ovo istraživanje sprovesti u saradnji sa NVO Biro za društvena istraživanja, a vas pozivamo da popunite online upitnik prateći sledeći link.

Ukoliko vam je lakše da upitnik popunjavate u pisanoj formi možete da nam se obratite na telefone 011 3228 802 ili mailom proconcept@sbb.rs.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020