Vesti

Veče solidarnosti na Dan ljudskih prava: Ne plašim seVeče solidarnosti na Dan ljudskih prava: Ne plašim se!

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava i u znak solidarnosti i podrške Peščaniku, 10.12.2007. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju održano je veče građanskog otpora i solidarnosti pod nazivom: "Ne plašim se!" u organizaciji Queeria centra i Centra za kulturnu dekontaminaciju uz podršku Žena u crnom i Centra za razvoj mira i tolerancije. Skup je organizovan kako bi se pokazalo da postoji deo Srbije koji ne pristaje da se ugrožavanje elementarnih ljudskih prava, poput prava na slobodu mišljenja, izražavanja i slobodu kretanja relativizuje i podvode pod slobodu mišljenja i legitimnog političkog obračuna neistomišljenika.

Deo Srbije smatra da se drugačije mišljenje iskazuje kroz dijalog i primerenu, nenasilnu komunikaciju, a ne proterivanjem ljudi i ugoržavanjem njihovih života. Aktuelna vlast u Srbiji nema više načina da prikriva svoje propuste, pa u toj nemoći projektuje unutrašnje neprijatelje kako bi skrenula pažnju javnosti sa gorućih pitanja. Kada politika jedne države ponizi i učini nepismenima svoje građane/ke, toliko da je civilizovani razgovor isto što i lomljenje kostiju, vreme je da se toj politici suprotstavimo kroz činove otpora i solidarnosti.

O faktorima koji direktno ugrožavaju ljudska prava u Srbiji na skupu su govorili: Biljana Kovačević Vučo (Komitet pravnika za ljudska prava), Boban Stojanović (Queeria centar), Borka Pavičević (Centar za kulturnu dekontaminaciju), Marija Perković (Žene u crnom), Staša Zajović (Žene u crnom), Svetlana Lukić i Svetlana Vuković (autorke Peščanika), Teofil Pančić (Vreme), Vera Marković (Socijaldemokratska unija), kao i brojni građani i građanke.

Među skoro tristotine prisutnih, viđeni su i Branka Prpa, Nadežda Gaće, Vojin Dimitrijević, Dušan Makavejev, Petar Janjatović, Nebojša Popov, Tanja Tagirov, Miloš Vasić, Dejan Anastasijević i mnogi/e drugi/e...

Zbog neizmerne hrabrosti, etike i odgovornosti, ali i beskompomisnog stava prema mržnji i fašizmu, kao glavnim obeležjima emisije Peščanik, aktivisti Queeria centra dodelili su autorkama ove emisije diplome Solidarnost za najhrabrije drugarice!.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019