Vesti

Panel diskusija Novi Sad 25.05.2010.YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava i fondacija Hajnrih Bel organizuju panel diskusiju u Novom Sadu 25.05.2010 na temu "Uključenje građana i građanki u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge"

Panel diskusije obavljaju se u okviru projekta „Uključenje građana i građanki u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge“ koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Glavni cilj projekta je zastupanje učešća građana u političkom životu i direktno učešće građana u procesu donošenja odluka na svim nivoima javne vlasti kroz usvajanje neophodne pravne regulative i spostavljanje funkcionalnog mehanizma za regulisanje prava na peticije i predstavke.

Nakon sprovedenog istraživanja pravne regulative koja uređuje stvarivanje ovih ustavom zagarantovanih prava, i održavanja 5 radionica sa predstavnicima nevladinih organizacija, sindikata i šire javnosti u Beogradu, Nišu, Preševu, Kragujevcu i Novom Sadu, došlo se do zaključka da ne postoji pravni okvir koji reguliše ova prava, kao i da praksa postupanja po peticijama i predlozima građana pokazuje na veliki stepen ignorisanja ovog prava od strane organa javne vlasti.

Cilj panel diskusija je stvaranje konstruktivnog dijaloga između predstavnika organa javne vlasti i građana i građanki o modelima ostvarivanja ustavnog prava na podnošenje peticija i predloga.

Konstruktivnim dijalogom otklonile bi se samo neke od nedoumica koje postoje:
- da li organi javne vlasti imaju procedure koji uređuju odgovaranje na peticije i druge predloge
- kakva su iskustva organa javne vlasti sa postupanjem po peticijama i drugim predlozima
- koje su glavne prepreke za davanje odgovora na peticije i predloge

Relevantna mišljenja i preporuke dobijene tokom panel diskusija biće korišćene za pripremu neophodnih promena pravne regulative. Sve učesnice i učesnici panel diskusija biće važni činioci na putu poboljšanja jedne izuzetno važne demokratske procedure u Srbiji i na ovaj način će aktivno učestvovati u njenim demokratskim reformama.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019