Vesti

Etički standardi i samoregulacija medijaNDNV (17.12.2007)
Samoregulacija medija je jedan od preduslova objektivnog novinarstva, ali etičke norme se ne mogu propisati državnim autoritetom, jedna je od poruka seminara Etički standardi i samoregulacija medija održanog danas u Medija centru u organizaciji Saveta Evrope.

Predstavljajuući standarde o korišćenju anonimnih izvora, načelu istinitosti i pretpostavki nevinosti, Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava naglasio je da država svojim autoritetom stoji iza zakona, ali da iz etičkih normi moraju stajati organizacije i pojedinci, u ovom slučaju redakcije i novinari. Pomoćnik ministra za kulturu zadužen za medije Dragan Janjić ocenio je, otvarajući skup, da je ohrabrujuće prošlogodišnje usvajanje Kodeksa dva udruženja i najavio formiranje Saveta za štampu kao samoregulatornog tela sa ciljem da se "u našoj štampi što manje pojavljuju tekstovi kojima se narušavaju standardi". Savet će biti tripartitno telo sastavljeno od predstavnika medija, medijske industrije i javnosti, odnosno civilnog sektora.

Podsećanjem da su "mediji psi čuvari demokratije", Lejla Dervišagić iz Odeljenja za medije Saveta Evrope ukazala je na osnovnu funkciju medija da obezbede javnosti informacije. Ona je, međutim, podsetila i da Evropski sud u Strazburu u postupcima koje vodi daje široku slobodu novinarima, ali i vodi računa o tome da li su u tekstu koji je predmet spora ispunjeni standardi novinske etike.

Ukazujući na bitnost čuvanja izvora "da se novinari ne bi pretvorili u pomoćnike policije", urednik i višegodišnji zastupnik TV kanala Frans 2 Žan Klod Alanik insistirao je i na odgovornosti novinara u odnosu na javno mnenje, političare, vlast i poslodavce. "Ne može se objaviti bilo šta, već istina", naglasio je on, dodajući da ograničenja moraju postavljati sami novinari.

Iskustvo BiH pokazuje, ukazao je bivši predsednik Veća za štampu Nermin Durmo, da se najčešće krše odredbe o povredi privatnosti, posebno maloletnika i dece žrtava nasilja, ali i da je od uvođenja Veća kao samoregulatornog tela smanjen broj sudskih sporova o zaštiti prava na privatni život. On je dodao da je nakon usvajanja Kodeksa novinarima BiH koji su bili podeljeni u šest udruženja za formiranje Veća trebalo čitave dve godine.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019