Vesti

Prikaz obraćanja zatvorenika/pritvorenika YUCOM-u (17.06.2010)U periodu od januara do juna 2010. godine kancelariji za pravnu pomoć Komiteta pravnka za ljudska prava pismeno se obratilo 7 lica koja se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne ili u pritvoru u zatvorima u Nišu, Subotici, Novom Sadu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici.

Razlozi obraćanja zatvorenih/pritvorenih lica su se ticali pristupa pravdi i uslova u kojima služe kaznu ili se nalaze u pritvoru. Žalbi na fizičku torturu od strane zatvorskih čuvara u ovom periodu nije bilo, što možemo uzeti kao promenu u odnosu na 2009. godinu, ali bez želje da iz toga izvlačimo dalekosežnije zaključke.

PRISTUP PRAVDI
Žalbe su se uglavnim odnosile na razloge zbog kojih im je određen pritvor ili na bitne povrede krivičnog postupka zbog kojih su, prema njihovim navodima, nepravedno osuđeni.
ZATVORSKI USLOVI
Zatvorenici su se žalili na generalno neljudske uslove u kojima borave, kao i konkretnije na:
- nedgovarajuću lekarsku negu,
- nedovoljnu higijenu,
- ignorisanje njihovih molbi od strane zatvorskih uprava,
- ugrožavanje bezbednosti od strane drugih zatvorenika
- diskriminaciju na nacionalnoj osnovi.
YUCOM-ovi pravnici su se povodom svakog od navoda zatvorenika i lica u pritvoru pismeno obratili Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije od čega je odgovor dobijen samo jednom, YUCOM je nedavno podneo i pismene urgencije kako bi dobio odgovarajući odgovor.
Jedan slučaj YUCOM trenutno razamatra za obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019