Vesti

Blic online: Nevladine organizacije traže bezbednost za Rome u Jabuci (26.07.2010.)Više nevladinih organizacija zatražilo je danas od ministara unutrašnjih poslova i prosvete da Romima nastanjenim u Jabuci osiguraju bezbednost i omoguće slobodu kretanja, a njihovoj deci nesmetano školovanje.

U pismu ministima prosvete Žarku Obradoviću i unutrašnjih poslova Ivici Dačiću podseća se da je pre više od mesec dana, posle ubistva D.S. (17), u tom banatskom mestu eskaliralo nasilje prema pripadnicima romske nacionalne manjine i da od tada članovi 106 romskih porodica praktično ne izlaze iz kuća.

Za ubistvo D.S. (17) osumnjičen je sedamnaestogodišnji Rom B.J.

"Grupa meštana Jabuke, pod izgovorom žalosti za izgubljenim životom mladića, danima je bez pravovremene reakcije države kamenovala kuće pripadnika romske manjine u tom selu u okolini Pančeva i uništavala imovinu Metodističke crkve", navele su NVO i dodale da je u Jabuci i dalje pojačana policijska kontrola.

"Najteži teret ovakve situacije trpe deca iz romskih porodica, a kako se bliži 1. septembar i početak nove školske godine postoji opasnost da će im još jedno od osnovnih i Ustavom zagarantovanih prava, pravo na obrazovanje, takođe biti uskraćeno", navele su NVO.

Citirajući Ustavom garantovana prava na slobodu kretanja, izražavanja i obrazovanja, one su naglasile da incident u Jabuci nije izolovan i podsetile na nasilje i netrpeljivost prema Romima u Zemun Polju, Surčinu, Novom Beogradu, Ovči, Kraljevu i drugim mestima.

U pismu koje su potpisali Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Mreža Žena u crnom i Banatska ženska romska mreža, od ministara Dačića i Obradovića zahteva se i da javnost bude informisana o sprovedenim merama "koje će dovesti do toga da romska deca iz sela Jabuka 1. septembra ipak krenu u školu".Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019