Vesti

Zaštititi Jehovine svedoke 12082010Advokati Komiteta pravnika za ljudska prava podneli su u ime oštećenih optužni predlog Osnovnom sudu u Užicu protiv više lica za krivična dela nasilničko ponašanje i povredu slobode ispovedanja vere i vršenja verskih obreda. Time je u ime oštećenih preuzeto krivično gonjenje po krivičnoj prijavi podnetoj tada Okružnom tužilaštvu u Užicu 2008. godine od strane verske zajednice “Jehovini svedoci”. Okružno tužilaštvo u Užicu je najpre prebacilo predmet Opštinskom tužilaštvu koje je nakon dve godine dostavilo obaveštenje oštećenima da odustaje od gonjenja zbog nedostatka dokaza.

Naime, u martu 2008. godine, oko 500 stanovnika naselja Bare u Bajinoj Bašti kojima se priključilo nekoliko stotina ljudi iz susednih gradova okupilo se ispred objekta u kojem se vršio verski obred verske zajednice “Jehovini svedoci”. U nameri prekida održavanja verskog skupa, prisutni su gađali kamenicama objekat u kome je skup organizovan i uzvikivali preteće parole zasnovane na verskoj mržnji i netrpeljivosti. Prilikom prisilnog napuštanja objekta od strane pripadnika “Jehovinih svedoka” neki od okupljenih naneli su lake telesne povrede pripadnicima ove verske zajednice, a zatim neovlašćeno upali u objekat i pričinili imovinsku štetu, zapalili publikacije i polupali stakla na parkiranom automobilu.

Komitet pravnika za ljudska prava zabrinut je zbog odugovlačenja Osnovnog (tada Opštinskog) tužilaštva u Užicu u postupanju vezanom za ovako osetljiva krivična dela kao što su nasilničko ponašanje i povreda slobode ispovedanja vere i vršenja verskih obreda. Podsećamo da je Ustavom Republike Srbije zagarantovana sloboda misli, savesti i veroispovesti kao i da je zabranjeno izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019