Vesti

NVO isplaćeno 1.2 miliona evraDonacije je dobilo 19 nevladinih organizacija iz Beograda, Novog Sada, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Užica, Pirota, Leskovca i Majdanpeka.
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da u svetu traje neprekidna borba za ljudska prava.
Dežer je naglasio da je Srbija ostvarila ozbiljan napredak u procesu evropskih integracija i poštovanju ljudskih prava, ali je potrebno nastaviti u tom pravcu.
Dežer je ukazao da je ove godine bilo napada i pretnji koje su upućivane braniteljima ljudskih prava i novinarima.
On je naveo primere predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko, funkcionera Lige socijademokrata Vojvodine Marka Karadžića, organizatore Parade ponosa, novinare Teofila Pančića i Brankicu Stanković i autorke emisije Peščanik Svetlane Lukić i Svetlane Vuković.
On je pozdravio odluku Srbije da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir u Oslu kineskom disidentu Liu Sjabou.
I stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante je odao priznanje Beogradu zbog odluke da zaštitnik građana Saša Janković prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir.
Infante je istakao da je Srbija napravila izvestan napredak u oblasti ljudskih prava, ali je potrebno nastaviti sa tim.
Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji je u protekloj deceniji doprinela unapređenju bezbednosti boraca za ljudska prava.
Izršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Milan Antonijević naglasio je da se mladi ljudi u Srbiji retko odlučuju da se bave zaštitom ljudskih prava.
Branitelji ljudskih prava se, kako je naglasio Antonijević, u delu javnosti i dalje smatraju neprijateljima države i naroda i trpe pretnje, vređanja i zastraživanja.
Antonijević je istakao da su demokratizacija i poštovanje ljudskih prava preduslovi za ulazak zemlje u EU.
On je poručio da je braniteljima ljudskih prava potrebna vidljiva podrška države kako bi se pridobila podrška javnosti.
Branioci ljudskih prava uložili su više od 20 godina u podizanje svesti o ljudskih pravima i borbi protiv diskriminacije u Srbiji, rekao je Antonijević.
Antonijević je naglasio da je premijer Mirko Cvetković pod pritiskom javnosti i branitelja ljudskih prava prekinuo "cirkus" oko dodele Nobelove nagrade za mir i poslao u Oslo zaštitnika građana Sašu Jankovića.
Na početku skupa je minutom ćutanja odata pošta predsednici YUKOM Biljani Kovačević Vučo, dugogodišnjem borcu za ljudska prava, koja je preminula 20. aprila ove godine.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/143684/NVO+ispla%C4%87eno+1.2+miliona+evra.htmlLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019