Vesti

Fonet: Afirmativni upis Roma na univerzitete (27.12.2010.)Autor Zoran Markovic

Romima se svake godine uskraćuje pravo na jednaku dostupnost obrazovanju, ocenili su Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Regionalni centar za manjine, Centar za integraciju mladih i Komitet pravnika za ljudska prava, uz konstataciju da se radi o pripadnicima najsiromašnije i najmanje obrazovane nacionalne manjine u Srbiji.

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji živi 108.193 Roma, iako je stvaran broj četiri do pet puta veći, a samo 0,3 odsto ima visokoškolsko obrazovanje. U poređenju sa nacionalnim prosekom od nešto više od šest odsto visokoobrazovanih stanovnika Srbije, to je nedopustivo nizak procenat i pokazatelj neravnopravnog položaja Roma, navodi se u pismu pet nevladinih organizacija.

Dodaje se da je Srbija među prioritete uključila unapređivanje obrazovanja Roma, kao izuzetno osetljive grupe stanovništva, ali da je od 2003. do prošle školske godine upisano samo 626 Roma.

Tek prošle godine su te mere zakonski uvedene u obrazovni sistem Srbije, ali samo u sistem srednjoškolskog obrazovanja, navodi se u pismu upućenom Ministarstvu prosvete i Rektorskom savetu Konferencije univerziteta Srbije.

Konstantuje se da problem afirmativnog upisa dva meseca čeka na rešenje Ministarstva prosvete i velikog broj fakulteta čiji je osnivač država.

Malobrojni učenici romske nacionalnosti koji bi želeli da nastave školovanje čekaju na upis, iako je školska godina uveliko u toku. Od uprava fakulteta dobijaju odgovor da ne mogu da ih upišu dok ne dobiju sredstva za školarine od Ministarstva za obrazovanje. Ministarstvo prebacuje odgovornost na fakultete i zahteva upis i bez naplate školarine, navodi se u pismu.

Nevladine organizacije pozivaju Ministarstvo prosvete i Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije da što hitnije reše problem upisa 150 učenika romske nacionalnosti i preduzmu mere kako bi se od naredne godine, u cilju postizanja suštinske ravnopravnosti u društvu, pitanje afirmativnog upisa i sistemski regulisalo. (FoNet)

www.crnps.org.rs/2010/afirmativni-upis-roma-na-univerziteteLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019