Vesti

YUCOM i RCM podržavaju zahtev za izuzeće tužiteljke Gordane Čolić (10.01.2011.)Nastavak suđenja maloletnom B.J. iz Jabuke za ubistvo D.S. nastavljeno je 5. januara 2011. nakon što je sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Stanka Simonović izbacila Milana Antonijevića, direktora YUCOM-a iz sudnice. Naime, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Regionalni centar za manjine su ponovo uputili pismenu molbu sudiji Simonović za prisustvo današnjem suđenju. Pismeno odbijanje koje je upućeno RCM-u, YUCOM nije dobio, te su smatrali to da je sudija saglasna da predstavnik njihove organizacije prisustvuje suđenju. Posle izlaganja tužiteljke koja se protivila prisustvu predstavnika YUCOM-a suđenju, uz obrazloženje da bi prisustvo organizacije za ljudska prava "politizovalo suđenje", sudsko veće je donelo odluku da se Antonijeviću zabrani prisustvovanje glavnom pretresu.

Obe organizacije su naročito bile motivisane da prisustvuju ovom glavnom pretresu, s obzirom na novinski članak objavljen u Pančevcu 31. decembra 2010. u kome se otrkivaju činjenice vezane za tok postupka, puno ime maloletnog B.J, ali i iznosi niz netačnih interpretacija o izvršenju samog dela za koje se B.J. tereti. Ovakvim tekstom grubo je prekršen Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica i Krivični zakonik Republike Srbije.

Gordana Čolić, javna tužiteljka u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu je citirana u istom tekstu, gde traži da se umesto prvobitnog izricanja vaspitne mere i upućivanja u popravni dom, izrekne kazna zatvora za B.J. Zbog ovakvog izveštavanja Pančevca i neprimerene izjave Gordane Čolić, advokat okrivljenog Jovan Ćirić je uložio zahtev za izuzeće gorepomenute tužiteljke, a zahtev je prosleđen Apelacionom sudu u Novom sadu.

Podsećamo da je suđenje, obzirom da je reč o maloletniku, moralo da se zavši do 9. decembra 2010, odnosno u roku od šest meseci, što je zakonski maksimum koliko maloletna osoba može da bude zadržana u pritvoru.

Takođe, maloletni B.J. je u pritvoru u prostoriji sa punoletnim osobama, što predstavlja još jedan vid kršenja Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i protiv je interesa maloletne osobe.
Tražimo da se postupak protiv B.J. što pre okonča, a da do izricanja presude B.J. bude u pritvoru sa maloletnim osobama, ukoliko je ova mera opravdana. Zbog teksta objavljenom u Pančevcu, neophodno je da se tužiteljka Čolić izuzme iz daljeg toka suđenja i utvrdi odgovornost glavnog i odgovornog urednika Pančevca Siniše Trajkovića. Takođe, ponavljamo zahtev da se organizacijama za ljudska prava omogući dalje praćenje suđenja kako bi se uverile da je okrivljenom omogućeno objektivno, nepristrasno i pravično suđenje.

Regionalni centar za manjine
Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
Civil Rights Defenders
Žene u crnomLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019