Vesti

Pančevac: Odloženo izricanje presude za ubistvo u Jabuci (06.01.2011.)Odloženo izricanje presude za ubistvo u Jabuci
Odbrana optuženog tražila izuzeće tužioca

Advokat optuženog nezadovoljan izjavom višeg tužioca da B. J. treba da ode u zatvor *Po mišljenju odbrane, tužilac time izvršio nedopustiv pritisak na sudije

Veće sudija Višeg suda kojem je predsedavala Stanka Simonović, sudija za maloletnike, odlučilo je 5. januara da do daljeg odloži izricanje presude maloletnom B. J., protiv koga je podignuta optužnica za ubistvo Dejana S. u Jabuci početkom juna prošle godine.

Ovakva odluka doneta je nakon što je odbrana optuženog podnela zvaničan zahtev za izuzeće višeg javnog tužioca Gordane Čolić zato što je ona, u izjavi objavljenoj u prošlom broju našeg lista, rekla da je Tužilaštvo predložilo da B. J. bude upućen u maloletnički zatvor, a ne u kazneno-popravni dom, kako je smatrala Stanka Simonović.

Odbrana optuženog ocenila je da takva izjava Čolićeve predstavlja pritisak na sudsko veće da izrekne najstrožu kaznu, što je nedopustivo.

Podsećamo, tužilac Gordana Čolić u izjavi za naš list rekla je da Tužilaštvo traži strožu kaznu za maloletnog B. J. jer on nije počinilac krađe u samoposluzi, već je oduzeo drugom život, zbog čega kazna koja će mu biti izrečena mora da ima preventivnu svrhu i da deluje na javnost, porodicu žrtve i druge maloletnike.

Glavni pretres u ovom slučaju, koji je održan 5. januara, obeležio je i mali incident. Do njega je došlo kada je sudija Stanka Simonović odlučila da ne dozvoli predstavnicima nevladinih organizacija Regionalni centar za manjine i Komitet pravnika za ljudska prava da budu u sudnici. Ona je objasnila da se te organizacije ne bave prvenstveno zaštitom maloletnika, već da imaju druge ciljeve, pa zbog toga nema potrebe da prisustvuju suđenju. Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava tim povodom je izjavio: – Kao organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava danas smo ponovo pokušali da prisustvujemo suđenju maloletnom B. J. iz Jabuke. Nažalost, sudsko veće nas je sprečilo u tome i neprijatno smo iznenađeni takvom odlukom. Moram da kažem da smo nezadovoljni i izveštavanjem vašeg lista o ovom sudskom procesu jer su iznete brojne činjenice sa samog toka postupka, kao i ime i prezime maloletnika, što nije dozvoljeno. Podjednako je nedopustiva i izjava višeg javnog tužioca objavljena u vašem listu jer je to anticipiranje konačnog ishoda sudskog procesa. Naša organizacija je htela da prisustvuje ovom suđenju jer smo često do sada pratili i druge sudske procese maloletnicima koji su bili optuženi za najteža krivična dela, tako da ne razumem zašto nam je predsednica sudskog veća u ovom slučaju to onemogućila.

Borka Vasić iz Regionalnog centra za manjine, koja se bavi zaštitom ljudskih prava Roma, rekla je da će se ta organizacija obratiti svim relevantnim domaćim institucijama i Evropskom centru za prava Roma povodom odluke sudskog veća da joj ne dozvoli praćenje suđenja.

– Želim da svi znaju da ćemo se obratiti sudu i da ćemo tražiti izuzeće svih članova sudskog veća i porotnika jer je do sada učinjen niz zloupotreba – naglasila je ona.

M. G.

www.pancevac.eu/index.php?module=article&issue_id=327&id=49377&comment=trueLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019