Vesti

Milan Antonijević za Danas o tužbi koju je YUCOM podneo protiv grada Beograda i preduzeća 'Univerzijada 2009' (28.02.2011.)Danas, 28.02.2011.
Ni posle više od godinu i po dana slučaj Romkinje Renate Ibraimović još uvek nije rešen
"Nepoznato ko je postavio ogradu"
AUTOR: M. D. MILIKIĆ

Renata Ibraimović, Romkinja koja je 30. juna 2009. godine povređena kada je na nju pala zaštitna ograda koja je postavljena oko romskog naselja u bloku 67, u neposrednoj blizini naselja Belvil, tokom Univerzijade, još čeka odgovor na pitanje ko je odgovoran za postavljanje ograde.

Komitet pravnika za ljudska prava je 31. jula 2009. godine podneo tužbu protiv grada Beograda i samog preduzeća „Univerzijada 2009“, kao odgovornih za ovu nezgodu u kojoj je Ibraimovićeva zadobila lakše telesne povrede, kao i povrede vrata i kičme.

- U trenutku pada ograde Ibraimovićeva je išla po vodu, jer je ograda postavljena neposredno uz česmu. Ograda je bila postavljena oko naselja, a na njoj su postavljeni platneni panoi sa logom Univerzijade, kako se iz naselja Belvil, u kome su boravili učesnici Univerzijade ne bi videlo neformalno romsko naselje. Kako je Ibraimovićeva bila u sedmom mesecu trudnoće, zbog opasnosti od prevremenog porođaja usled zadobijenih povreda bila je prinuđena da uzima lekove po savetu lekara, objašnjava za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

On dodaje da su navodi tuženih da je zaštitna ograda pala usled jakog vetra i da tu nema nikakve odgovornosti onih koji su je postavili nekorektni, jer je očigledno „da ograda nije propisno postavljena“.

Međutim, prema rečima našeg sagovornika problem predstavlja i dalje istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava koje je sprovedeno kako bi se otkrilo ko je izdao nalog za postavljanje ograde.

- Ni nakon višemesečnog traganja, podnošenja zahteva za slobodan pristup informacijama i mnogobrojnim žalbama Povereniku za slobodan pristup informacijama nismo uspeli da saznamo ko je izdao nalog za postavljanje ograde koja je mogla da ugrozi život stanovnika naselja, a koja je ugrozila Ibraimovićevu. Tračak nade da će se pojaviti podatak ko je postavio ogradu, dao je odgovor preduzeća „Univerzijada 2009“, da je postavljanje ograde, kako se navodi „rađeno po nalogu i o trošku Skupštine grada“, ističe Antonijević.

Nakon toga, Komitet pravnika za ljudska prava dobio je i podatak da je radove izvelo preduzeće Beograd put, ali ni posle podnošenja Zahteva za slobodan pristup informacijama o tome ko je izdao nalog i koliko su ovi radovi koštali građane, ovo preduzeće nije odgovorilo.

- Informacije koje grad i JKP Beograd put uporno skrivaju dovode nas u situaciju da se pitamo da li je ograda oko neformalnog naselja, koju su zabeležile sve kamere i mediji, uopšte postojala, što je zaista apsurdno, zaključuje Antonijević.

Danas nastavak suđenja
Nastavak suđenja na osnovu tužbe koju je Komitet pravnika za ljudska prava građana podneo protiv grada Beograda i preduzeća „Univerzijada 2009“ zakazan je za danas.

www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/nepoznato_ko_je_postavio_ogradu_.39.html?news_id=210638Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019