Vesti

YUCOM za Blic o visini kazne izrečene pripadnicima Obraza (22.04.2011.)"Obrazu" kazna blaga i bez očekivanih efekata
M. Ilić | 22. 04. 2011. - 10:30h | Foto: N. Marković |

BEOGRAD - Pravni stručnjaci su podeljeni oko ocene o visini kazni izrečenih vođi “Obraza” Mladenu Obradoviću i trinaestorici učesnika nereda tokom Parade ponosa, a različito gledaju i na efekte presuda u borbi protiv nasilja na javnim mestima.

www.blic.rs/Vesti/Hronika/249653/Obrazu-kazna-blaga-i-bez-ocekivanih-efekata

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže da je sud izrekao blage kazne.

- Ove kazne su ispod zakonskog minimuma koje je zakonodavac propisao za organizatore i učesnike nasilja. Kada se ima u vidu da smo za vreme Parade ponosa imali nerede, da je teško povređeno više ljudi, pre svega policajaca, da je u Beogradu praktično bilo opsadno stanje, onda svakome postaje jasno da je to blaga kaznena politika - ocenjuje Antonijević.

Njegovo mišljenje deli i profesor kriminologije dr Dobrivoje Radovanović koji smatra da se za vreme prošlogodišnjih oktobarskih nereda dogodilo dosta toga što bi moglo da predstavlja otežavajuću okolnost po aktere ovog događaja.
- Ako je utvrđeno da su osuđeni bili organizatori, odnosno neposredni počinioci ovog krivičnog dela, onda su kazne doista blage. Posebno otežavajuća okolnost jeste ta što je povređeno toliko policajaca i što je pričinjena dosta visoka materijalna šteta. Ovi elementi ne dopuštaju tako niske kazne. A ako je tako presuđeno, onda je možda moglo da se razmišlja i o odluci o naknadi štete - iznosi Radovanović.

Gej aktivista Predrag Azdejković kaže da je dobro što je najzad neko u Srbiji osuđen zbog homofobije u Srbiji, ali i on ocenjuje da je zatvorska kazna Obradoviću od dve godine mala ako se uzme u obzir materijalna šteta koja je pričinjena gradu.
- No, biće dobro i toliko ako on stvarno odleži u zatvoru 24 meseca. Da ne bude ono “mi ga osudili, a onda ga pustili”. Očekujem da se tužilaštvo oglasi i traži veću kaznu - kaže Azdejković.

Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, kaže da nije dobro ako je u ovom slučaju primenjen egzemplarni način kažnjavanja.
- Uvek sam bio protiv toga da od više slučajeva izaberete jedan i onda kaznite malo više i žešće aktere nekog krivičnog dela nego što bi to učinili u normalnim situacijama. Mislim da je najvažnije da se u svakom sudskom postupku bude pravedan - kaže Ćirić.

Uz ogradu da ne zna šta je dokazano na sudu, advokat i bivši sudija Božo Prelević kaže da, kada je reč o kaznama za ovo krivično delo, nikada nije čuo za strožu presude od ove koju je Viši sud u Beogradu izrekao vođama i članovima “Obraza”.
- Mislim da se ovom presudom neće postići bogzna kakav afekat jer generalna prevencija sa velikim kaznama nije dala naročite rezultate. Međutim, dobro je što se država preko suda relativno brzo opredelila u odnosu na tu vrstu nasilja - ističe Prelević.

Kada je reč o poruci koja je ovakvom presudom poslata, Milan Antonijević veruje da ona može da ima otrežnjujući efekat na ljude koji žele da promovišu i vrše nasilje na ulicama.
- Pre svega, presuda je za srpske uslove i našu sudsku praksu doneta u zaista efikasnom postupku, s porukom da će svako ko učini krivično delo snosite posledice - kaže Antonijević. On smatra da će presuda Obradoviću i ostalim pripadnicima “Obraza”, ipak, uticati na odnos protivnika Parade ponosa prema LGBT osobama.

Profesor Radovanović, međutim, ne očekuje neku naročitu promenu u ponašanju “Obraza” i sličnih desničarskih organizacija. To praktično znači, procenjuje on, da posle ovakvih kazni građani neće imati neko naročito osećanje bezbednosti ako izađu da podrže manifestaciju koja se ne sviđa pripadnicima “Obraza”.

- Srbija kreće ka desničarskim ideologijama i vrednostima i to se vidi ne samo po bujanju organizacija koje zastupaju neofašističku i nacionalističku ideologiju, po jačanju desničarskih partija, huliganskih navijačkih grupa, već i po ovakvim presudama i nemoći demokratskih snaga i vlasti da nešto efikasnije preduzmu. Ali taj ideološki aspekt “Obraza” nije mogao da ceni Viši sud u Beogradu. To je u nadležnosti Ustavnog suda - napominje Radovanović.

Na pitanje “Blica kada će najviši pravni arbitar u zemlji razmatrati zahtev republičkog tužilaštva za zabranu rada “Obraza”, iz Ustavnog suda su odgovorili da je ovaj predmet “uvrstio u plan rada za april-jul 2011”.


Tužilaštvo ulaže žalbu
Kako “Blic” saznaje, Više tužilaštvo u Beogradu će uložiti žalbu na presudu Obradoviću i ostalim članovima “Obraza”.

- Tužilaštvo će uložiti žalbu jer je nezadovoljno visinom izrečenih kazni. Procenjeno je da žalba ima šanse na uspeh i da će Viši sud odrediti veće kazne - kaže izvor “Blica” iz pravosuđa.


Sud iskoristio mogućnost iz zakona
Za najteži oblik nasilničkog ponašanja na javnim skupovima - za koji je Mladen Obradović osuđen na dve godine zatvora, Damir Grbić i Krsta Milovanović na po godinu i po, a Jelena Ćalić na godinu dana kućnog pritvora - zakon propisuje kazne od tri do 12 godina.

Zakon takođe omogućava da se kazna za najteži oblik ovog krivičnog dela ublaži na godinu dana zatvora. Milošu Popoviću i još devetorici pripadnika “Obraza” izrečene su kazne od osam meseci do 24 meseca zatvora, a za lakši oblik nasilničkog ponašanja na javnim skupovima zaprećene su kazne od jedne do osam godina zatvora. I u ovom slučaju zakon dozvoljava sudu da izrekne kaznu ispod minimuma, odnosno da umesto jedne godine izrekne tri meseca zatvora.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019