Vesti

YUCOM-ov forum "Otvorena vrata parlamenta" u Blic-u (31.03.2011.)BEOGRAD - Institucija parlamenta u Srbiji nije dovoljno razvijena, između ostalog, zbog nedostatka političke i pravne kulture, jedan je od zaključaka danas održanog foruma u organizaciji Komiteta za ljudska prava YUKOM.

Na forumu "Otvorena vrata parlamenta" na kome su govorili predstavnici skupština Srbije i Vojvodine Judita Popović i Maja Sedlarević, poverenik za informacije Rodoljub Šabić, predstavnici civilnog društva Sonja Liht i Saša Gajin ukazano je na to da u Srbiji mora puno da se radi kako bi parlament postao centralna institucija.

Potpredsednica Skupštine Srbije Judita Popović izjavila je da je parlamentarizam u Srbiji kompromitovan i da svi učesnici u tom procesu treba da rade na njegovom unapređenju kako bi se obezbedila sadržinska rasprava o važnim pitanjima.

"Slika u parlamentu je nevesela, ali ona odražava stanje u društvu i državi", rekla je Popović i podsetila da građani ne znaju šta se dešava u bilo kojoj državnoj instituciji osim u parlamentu.

Predstavnik centra za unapređivanje pravnih studija Saša Gajin ocenio je da u Srbiji postoji politička ali ne i pravna kultura čiji je nedostatak opisao kao dramatičan deficit. Prema njegovim rečima, dramatičan deficit u pravnoj kulturi poslanika ogleda se na polju sadržaja, predlaganja i kasnije sprovođenja zakona.
Prema njenim rečima, veliki problem za rad republičke skupštine stvaraju i neregulisani odnosi te institucije sa vladom, kao i odnosi vladajuće većine i opozicije.

"Većina zakona usvaja se po hitnom postupku, bez adekvatne pripreme i plana, što rezultira da su diskusije o tim zakonima daleko ispod nivoa", kazala je Popović.

Opozicija retko može da računa da će njihovi predlozi ući u skupštinsku proceduru i po pravilu napada sve predloge vladajuće većine, čak i kada su važni zakoni u pitanju, rekla je ona.

Na forumu je ukazano da je neophodno da se u rad parlamenta više uključe svi faktori za koje vrata te institucije moraju biti otvorena.

Popović je podsetila da Ustav Srbije, pravo na predlaganje zakona daje poslanicima republičke i pokrajinske Skupštine, Vladi, ombudsmanu i potpisima 30.000 građana, ali da čak 99,9 odsto predloga zakona stiže iz Vlade.

Prema njenim rečima, od 2008. godine do danas usvojen je samo jedan zakon koji nije predložila vladajuća koalicija, a to je zakon o zabrani neonacističkih ili fašistickih organizacija - predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine - stranke koja je ipak deo te koalicije.

Sedlarević: Loš odnos republičkih i pokrajinskih organa
Predsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je kao "neopravdano loš" odnos republičkih organa prema pokrajinskim i potkrepila ga činjenicom da nijedan predog iz AP Vojvodine nije stigao do republičkih poslanika.

"Od 2000. godine do danas iz AP Vojvodine u Skupstinu Srbije upućeno je 39 predloga zakona, od kojih je usvojeno samo pet", rekla je ona.

Prema njenim rečima, loš odnos se ogleda i u tome što nijedna jednina osoba iz pokrajinskih institucija nije bila uključena u rad nijednog tela ili radne grupe koja je radila na Ustavu Srbije.

Poverenik za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da će jedan od problema sa kojim će se Srbija suočiti biti usklađivanje zakona sa zakonodavstvom EU.

"Na osnovu iskustva iz Slovenije, gde je obavljen taj proces, čeka nas mnogo posla, a ne znam ko će da izmeni sve te zakone", rekao je on.

Liht: Vidljiv problem niske političke kulture
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da se problem niske političke kulture vidi u svim institucijama i da on dovodi do "velikog nerazumevanja uloge parlamenta i parlamentarne demokratije".

"Parlament mora da bude centralna institucija koja neće samo donositi zakone već i pratiti njihovu realizaciju", kazala je ona i dodala da bez toga ne može biti ni parlamentarne demokratije.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/245018/Parlamentarizam-u-Srbiji-nedovoljno-razvijenLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019