Vesti

Saopštenje povodom hapšenja Ratka Mladića - YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative i Helsinški odbor za ljudska prava (26.05.2011.)Hapšenje Ratka Mladića

Nevladine organizacije sa zadovoljstvom konstatuju da je hapšenje Ratka Mladića pokazalo da u Srbiji postoji politička volja i kapacitet dovoljan da se okonča višegodišnje skrivanje haškog begunca.
Nekažnjivost kao princip koji smo godinama gledali, hapšenjem Ratka Mladića gubi svoju snagu i možemo da očekujemo da slučaj Mladić konačno iz spekulacija pređe u sudske tokove gde će se utvrditi konkretna odgovornost.

Pozitivna poruka koja se ovim činom šalje, mora da bude praćena i otvaranjem pitanja odgovornosti za zločine u Sarajevu, Srebrenici i drugim mestima na prostorima bivše Jugoslavije kako se od onih koji se nalaze na optužnicama Haškog tribunala ne bi stvarali heroji.

Hapšenjem se šalje i jasna poruka regionu o spremnosti Srbije da se upusti u ispunjavanje uslova koje nam ne nameće Evropska unija, nego zdrav razum i pravednost.

Ono što ostaje kao obaveza Srbije, kada govorimo o saradnji sa tribunalom u Hagu su hapšenje Gorana Hadžića, kao i dalja saradnja tokom suđenja Ratku Mladiću i drugima pred haškim tribunalom.

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava u SrbijiLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019