Vesti

Održana tribina pod nazivom "Šta zamerate Ustavu - prioriteti civilnog društva" (03.06.2011.)Na inicijativu Komiteta pravnika za ljudska prava, a uz podršku NED-a, u okviru projekta “Promene Ustava za demokratsku Srbiju u Evropskoj uniji”, u petak, 3. juna, održana je tribina „Šta zamerate Ustavu RS – prioriteti civilnog društva”. Tribina je održana u velikoj sali u zgradi Gradske uprave , kao deo pratećeg programa Sajma Organizacija Civilnog Društva.

Šest govornika iz vladinih, nevladinih i akademskih sektora prezentovali su svoja gledišta na pitanje promene Ustava, dok su prredstavnici različitih organizacija civilnog društva dobili priliku da iskažu svoje komentare i sugestije tokom diskusionog bloka. Svi učesnici složili su se u tome da odredbe važećeg Ustava pokazuju veliki stepen nedoslednosti, uglavnom u načinu na koji promovišu zaštitu ljudskih prava. Glavni problem izazvan tom nedoslednošću jesu različite interpretacije Ustava u praksi.

Mnogi učesnici izrazili su mišljenje da bi buduće Ustavne promene trebalo da prate smer evropskih integracija. Glavne promene koje treba uključiti trebalo bi da se bave zaštitom ljudskih prava. Kako bi se potrebne promene sprovele na najefikasniji način, potrebno je podići svest civilnog društva o potrebi koja postoji za takvim promenama. Takođe, neophodno je približiti rad različitih organizacija civilnog društva.

Najvažnija poruka koja je proizišla iz ove tribine jeste ta da bi prolongiranje postojana važećeg Ustava kao pravnog i političkog dokumenta značila dalju pretnju reformama koje su do sada postignute. U zaključku, promena Ustava je najvažniji korak kojim se dolazi do optimalih uslova za dalji demokratski i ekonoski razvoj.

Na tribini su govorili:
• Saša Janković – Ombudsman
• Dr. Oliver Nikolić
• Prof. dr Stevan Lilić – profesor Pravnog fakulteta u Beogradu
• Nevena Petrušić - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
• Jadranka Jelinčić – Direktor Fonda za otvoreno društvo
• Milan Antonijević – Direktor YUCOM-aLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019