Vesti

Saopštenje povodom policijske torture (29.06.2011.)Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Komitet pravnika za ljudska prava ocenjuju da je brza reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova i hapšenje počinilaca torture nad romskim mladićem u Vršcu dobar korak ka smanjenju policijske torture.

Ono što baca senku na ovaj slučaj je činjenica da se tortura desila 2007. godine, a da je reakcija usledila tek nakon pritiska javnosti.

Adekvatne i brze reakcije policije, tužilaštva i sudstva, koje su nedostajale u prošlosti, mogu dovesti do izvesnosti kažnjavanja počinilaca, što vodi ka prevenciji torture. Ujedno, to će doprineti spremnosti građana da prijave slučajeve torture bez straha da će kasnije biti pod pritiskom i izloženi dugotrajnom postupku sa neizvesnim ishodom.

Napominjemo da se pred unutrašnjom kontrolom MUPa trenutno nalazi veći broj slučajeva u kojima ukazujemo na postojanje torture, naročito prema marginalizovanim grupama, te očekujemo da će MUP pokazati doslednost i pravovremeno reagovati, a da će se pojedini slučajevi ponovo otvoriti i preispitati.


Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava u SrbijiLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019