Vesti

Press: Milan Antonijević o policijskoj torturi (01.07.2011.)Pandorina kutija - Snimak sa Jutjuba i reakcije države i medija ohrabrili žrtve policajaca
SVE VIŠE GRAĐANA PRIJAVLJUJE TORTURU

Snimak koji se nedavno pojavio na Jutjubu na kojem se vidi kako policajac iz Vršca Aleksandar Adamov tuče Roma Dejana Stanojevića iz Kovina ohrabrio je sve građane koji su pretrpeli sličnu torturu da to obelodane, rekao je juče Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

On je naveo da su ova organizacija, Komitet pravnika za ljudska prava i LDP samo od subote do srede primili više od 50 poziva, od kojih se većina odnosi na policijsku torturu nad Romima.

- Neki su se desili prethodnih godina, ali ima i onih od pre dve nedelje ili pre mesec dana. Mnogi kažu da su se javili zato što su ohrabreni reakcijom društva i medija - rekao je Kuzminović.

On je ozrazio bojazan da će snimaka poput onog na kojem se vidi maltretiranje Stanojevića biti još u budućnosti, dok je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava izneo dva primera torture.

- U maju ove godine žrtva policijske torture bio je Z.T. iz romskog beogradskog naselja. Na njemu je veći broj policajaca primenjivao izuzetno veliko nasilje, što je evidentirano jer je bio u Urgentnom centru - izneo je Antonijević.

Komesar za ljudska prava LDP Marko Karadžić istakao je da su žrtve policijske torture najčešće Romi, jer smatraju da oni ne smeju da prijave zlostavljanje.

- Oni koji skupe hrabrost i prijave uzalud to urade, jer se automatski protiv njih pokreće postupak za napad na službeno lice, koje se za razliku od njihove prijave procesuira po ubrzanoj proceduri - naveo je Karadžić.

Lj. RačićLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019