Vesti

Politika: Poverenica proziva Dragana Markovića za diskriminaciju u dodeli novca parovima u Jagodini (22.07.2011.)Poverenica proziva Dragana Markovića za diskriminaciju

Petrušić: Diskriminacija u dodeli novca parovima – Palma: Pozdravljam je, neka se ne brine za Jagodinu

www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Petrusic-Diskriminacija-u-dodeli-novca-parovima-Palma-Pozdravljam-je-neka-se-ne-brine-za-Jagodinu.lt.html

Bračnim parovima u Jagodini, prema odluci opštinskih organa usvojenoj početkom ove godine, nakon zaključenja braka – sleduje 3.000 evra, u dinarskog protivvrednosti. Iako je ova inicijativa podržana kao dobar primer za sprečavanje pada nataliteta i umiranja sela, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, po pritužbi Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) izdala je mišljenje da su pojedine odredbe odluke – diskriminišuće.

Odlukom je propisano da brak, na osnovu kojeg dobijaju pomoć, supružnicima mora biti prvi, da je bar jedno od njih starije od 38 godina, da nemaju vanbračne dece, kao i da nisu bili u vanbračnoj zajednici pre stupanja u brak. Neophodno je i da je jedno od supružnika rođeno na teritoriji Jagodine, odnosno da deset godina neprekidno živi na teritoriji ovog grada, da sklopljeni brak traje pet godina, tokom kojih su supružnici obavezni da dobiju bar jedno dete. Ovi uslovi, kako se navodi u saopštenju JUKOM-a, predstavljaju težak oblik diskriminacije prema određenim kategorijama građana, i to na osnovu njihovih ličnih svojstava: starosti, mesta rođenja, bračnog i porodičnog statusa.

– Neophodno je da se postojeći Zakon o zabrani diskriminacije primenjuje i nadam se da će svi državni organi, na čelu sa jagodinskom opštinom, shvatiti značaj ovog zakona i adekvatno reagovati. Opština nema pravo da ugrožava pojedine kategorije građana, odnosno da ih diskriminiše – rekao je za „Politiku” Milan Antonijević , direktor JUKOM-a, ukazujući na značaj inicijative samih građana da prijave slučajeve kršenja svojih prava.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kaže da nema sumnje da je odluka doneta sa ciljem poboljšanja nataliteta i sprečavanja gašenja sela, ali ističe da se prilikom donošenja ovakvih mera mora voditi računa da njihov cilj bude dopušten i opravdan.

– Spremnost organa lokalne samouprave da vlastitim sredstvima doprinesu rešavanju ovih problema, jeste dobar primer. Međutim, pojedini uslovi za dobijanje finansijske pomoći, u ovom slučaju, diskriminišući su, jer je pravo na pomoć neopravdano uskraćeno nekim kategorijama građana. Preporučili smo jagodinskoj opštini da te uslove eliminiše, jer za njih ne postoji opravdanje – objašnjava Petrušićeva za „Politiku”.

Poverenica očekuje da će SO Jagodina postupiti po preporuci, za šta, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, ima rok od 30 dana. Ukoliko do toga ne dođe, poverenica će izreći opomenu, a ako ni to ne bude dalo rezultate, sledi objava u sredstvima informisanja, kao i mogućnost pokretanja sudskog postupka.

Gradonačelnik Dragan Marković Palma ne vidi šta je sporno u odluci opštine Jagodina, a Petrušićevoj poručuje da bude bez brige.

– Pozdravljam je puno, i neka se ne brine ona za Jagodinu – kratko je poručio Marković u izjavi za „Politiku”.

Branka MališLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019