Vesti

Ombudsman: Konkretnim merama do postizanja ravnomerne zastupljenosti pripadnika bošnjačke i drugih nacionalnih manjina u sastavu Policije na području Novog Pazara (08.08.2011.)Zaštitnik građana Saša Janković zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da osmisli i sprovede konkretne mere kako bi se postigla ravnomerna zastupljenost pripadnika bošnjačke i drugih nacionalnih manjina u sastavu Policije na području Novog Pazara.

Zaštitnik građana je naglasio da Ustav nalaže da se vodi računa o ravnomernoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama. Zastupljenost Bošnjaka na području Novog Pazara u strukturi stanovništva s jedne, i u redovima Policije s druge, u velikoj su nesrazmeri i to zahteva konkretne mere afirmativne akcije, naveo je Janković u preporuci MUP-u.

Zaštitnik građana je prethodno sugerisao Ministarstvu da pri objavljivanju konkursa za pripadnike Policije posebno pozove i ohrabri pripadnike nacionalnih manjina da se prijave. Ministarstvo je taj apel ombudsmana načelno odbilo, pogrešno se pozivajući na ravnopravnost svih građana. „Istinska ravnopravnost zahteva da država postupa isto prema svima koji su u istoj situaciji, ali joj i zabranjuje da postupa identično prema onima čiji se položaj bitno razlikuje“, navodi se u preporuci ombudsmana. Zaštitnik građana je ujedno izrazio očekivanje da će i na ovom primeru biti potvrđena dosadašnja uspešna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da Zaštitnika građana za najduže dva meseca obavesti o izvršavanju preporuke.
http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/aktivnosti/saopstenja/1453-2011-08-08-06-35-45Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019