Vesti

Održana konferencija za novinareTanjug, 03.05.2007.

NVO za ulazak u EU

3. maj 2007. Izvor: Tanjug
Uključivanje Srbije u Evropsku uniju i evroatlantske integracije jedini su razuman put Srbije, ocenilo 14 nevladinih organizacija.

Na konferenciji za novinare, predsednik nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta pročitao je saopštenje, u kome se navodi da je što skoriji nastavak pregovora Srbije o pridruživanju sa EU "korak ka uključivanju Srbije u EU i evroatlantske integracije", koje građanima Srbije mogu obezbediti mirnu i bogatu budućnost.

NVO su dodale da je uporedo sa nastavkom pregovora neophodno da odmah budu uhapšeni Ratko Mladić i ostali haški optuženici, jer je to "preduslov da Srbija postane pravna država".

Četrnaest NVO od države traži i da prestane talas nasilja prema novinarima i nevladinom sektoru.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko rekla je na konferenciji za novinare da je u Srbiji potrebno otvoriti dijalog o evropskim integracijama.

Predsedica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo kazala da "unutrašnjim pritiskom treba okrenuti vladu ka Evropi". "Međutim, potrebno je dobiti demokratsku vladu koja će biti proevropski orijentisana", zaključila je Vučo.

Predstavnici tri grupe nevladinih organizacija demantovali su da su u sukobu zbog pisama upućenih Briselu, u kojima su iskazali različite stavove o procesu pregovora Srbije i Evropske unije o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, oni su ocenili da je "nešto što je normalna razlika u mišljenju i osnova za dijalog, zloupotrebljeno u javnosti i predstavljeno kao rascep i svađa".

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je normalno da se NVO razlikuju, jer pripadaju "civilnom društvu koje podnosi sve osim homogenizacije".

"Razlike su bile prisutne i konstatovali smo da ne samo da smo svesni tih razlika, već smatramo i da je to normalno", istakla je ona.

Nevladine organizacije - Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Građanske inicijative, uputile su pre mesec dana pismo Briselu u kojem su zatražile od evropskih zvaničnika da nastave sa pritiscima na Srbiju u smislu izvršavanja obaveza prema Haškom tribunalu i nastavku evropskih integracija.

Neposredno zatim još četiri NVO - Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Fond za otvoreno društvo i Beogradski krug, uputile su Briselu novo pismo u kome takođe traže da se intenziviraju pritisci na politički vrh u Srbiji, ali i da EU uspostavi dijalog sa društvom u našoj zemlji.

Posle ova dva pisma usledelo je i treće koje je potpisalo 17 NVO, među kojima je organizacija Sonja Liht i Evropski pokret u Srbiji, u kojem su one izrazile neslaganje sa pismima koje su uputile kolege iz druge dve grupe NVO.

Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019