Vesti

Saša Janković, ombudsman: Neophodno preduzimanje dodatnih i hitnih mera Republičkog zavoda za statistiku za obezbeđivanje Popisa 2011. (21.08.2011.)Zaštitnik građana Republike Srbije zatražio je danas od Republičkog zavoda za statistiku da preduzme dodatne i hitne mere kako bi obezbedio da prilikom Popisa 2011. u područjima gde žive pripadnici nacionalnih manjina bude dovoljno popisivača koji govore njihov maternji jezik.
Zaštitnik građana Saša Janković takođe je od Republičkog zavoda zatražio da lokalnim popisnim komisijama koje su, ili koje budu netransparentno i neosnovano menjale rang liste za instruktore i popisivače, naloži da spiskove izabranih kandidata usaglase sa originalnim rang listama. Janković je tražio i da mu Republički zavod za statistiku dostavi spisak komisija iz gradova i opština koje su pokušale da, mimo objektivno postavljenih kriterijuma, utiču na izbor popisivača.

U Republici Srbiji će ove godine biti sproveden popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine uputio je pritužbu Zaštitniku građana zbog mogućnosti da među popisivačima ne bude dovoljno onih koji poznaju jezik sredine u kojoj će vršiti popis. U preventivnom postupku koji je Zaštitnik građana vodio, utvrđeno je da je Zavod preduzeo određene mere za poštovanje prava nacionalnih manjina, ali da one u pojedinim sredinama neće biti dovoljne.

Mediji su pisali o nedozvoljenim uticajima na spiskove kandidata za popisne instruktore na lokalnom nivou, a pojedini građani su Zaštitniku građana davali obaveštenja o tome.

Republički zavod je ombudsmanu potvrdio da je iz nekih lokalnih sredina dobio predloge za izbor instruktora koji nisu saglasni utvrđenoj rang listi.http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr_YU/aktivnosti/saopstenja/1460--2011-Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019