Vesti

Gay Serbia: "Problemi Đilas i Dačić, ne Parada" ( 23.08.2011)Brojne NVO oštro kritikuju izjave gradonačelnika Beograda i ministra policije, optužujući ih za nespremnost da otvoreno i iskreno podrže Paradu ponosa.

Centar za evroatlantske studije izjave Dragana Đilasa i Ivice Dačića o predstojećoj Paradi ponosa ocenjuje sramnim i navodi da "padaju maske kvazidemokratije".

Pored osnovne funkcije, ukazivanja na probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe i zahteva za poštovanje prava koja im se neretko uskraćuju, Parada je i test za društvo i državu, navodi ta organizacija.

"Tokom njene najave, pripreme i eventualnog održavanja, padaju maske kvazidemokratskih lidera, jasnije se vidi nivo tolerancije koji je društvo postiglo, kao i stepen volje i moći države da se suprotstavi paravojnim formacijama koje se nasilnički bune protiv održavanja mirnih skupova. Upravo su one te koje su prošle godine ugrožavale bezbednost učesnika parade, ostalih građana Beograda i pripadnika policije, a ne učesnici i organizatori parade, kako se to implicira u poslednjim sramnim izjavama ministra policije Ivice Dačića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa", navodi se u saopštenju CEAS-a.

CEAS navodi da Dačić nije vlasnik privatne firme za obezbeđenje, kako bi se iz njegovih nedavnih izjava lako moglo zaključiti, već ministar policije, državne institucije za koju svi plaćaju porez da im pruži bezbednost bez diskriminacije u ostvarivanju prva koja su im ustavom zagarantovana.

"Đilas i Dačić treba da se upitaju šta su oni kao važni funkcioneri svojih stranaka, države Srbije i grada Beograda, postigli u proteklom periodu na smanjenju verovatnoće da paravojne formacije opet haraju Beogradom, kao i nedavno Jarinjem. CEAS smatra da je nereformisani sektor bezbednosti, koji nije u stanju da izvrši ili ima moć da odbije realizaciju datih naređenja koja su u skladu sa ustavom i međunarodnim sporazumima, najveći problem sa kojim se Srbija suočava", navodi se na kraju saopštenja.

"Populistička retorika protiv ljudi koji žive u strahu"
Osudi Đilasove izjave su se pridružile i organizacije za ljudska prava.

"Koristeći populističku retoriku, gradonačelnik poredi probleme u društvu i ignoriše prava LGBT populacije, koja se svakodnevno suočava sa diskriminacijom i govorom mržnje i živi u strahu od nasilja. Nažalost, diskriminaciju i govor mržnje sve češće doživljava i od države i političara, koji treba da štite prava svih građanki i građana Srbije", navodi se.

"Ako su prava definisana zakonom i ako je posao gradonačelnika i zaštita ljudi, kako navodi Đilas, pozivamo gradonačelnika da bude dosledan, podrži održavanje Parade ponosa i učini sve da bezbednost građana ne bude ugrožena ni na koji način", navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava, Regionalnog centra za manjine i Fonda za humanitarno pravo.

Dokukino: Opasna Đilasova zamena teza
Centar za nove komunikacije Dokukino zahteva od državnih organa da podrže održavanje Parade ponosa i tako omoguće ostvarivanje Ustavom i zakonom zagarantovanih prava svim građanima i građankama Srbije.

"Najoštrije osuđujemo izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da Srbija ima važnijih problema od održavanja Parade ponosa, kao i opasnu zamenu teza kojom Đilas okrivljuje učesnike i organizatore Parade za probleme u ekonomiji ili za stanje ljudskih prava na Kosovu", navodi se u saopštenju.

"Samo se napornim i koordiniranim radom državnih organa i celog društva može unaprediti položaj LGBT osoba, a Parada ponosa je jedan od mehanizama za to. Stoga očekujemo i da Demokratska stranka, kao vladajuća i najveća partija u Srbiji, jasno iskaže svoj stav, podrži održavanje Parade ponosa i omogući ostvarivanje zakonskih prava i u praksi", navodi se.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019