Vesti

Poziv predsedniku Tadiću da podrži “Paradu ponosa” (01.09.2011.)Organizacije civilnog društva pozivaju predsednika Srbije Borisa Tadića da primi delegaciju organizatora ovogodišnje „Parade ponosa“ i tim činom pokaže nedvosmislenu podršku održavanju ove manifestacije u Beogradu, najavljene za 2. oktobar 2011. godine.

Podsećamo da je predsednik Tadić 22. juna ove godine podržao održavanje ovog skupa, rekavši da „Paradu ponosa“ treba posmatrati pre svega kao „politički gest kojim jedna manjinska zajednica u našem društvu legitimizuje svoja ljudska i građanska prava zagarantovana Ustavom, ali kojim želi i da razbije negativne stereotipe i predrasude koji pripadnike ove grupe prate i otežavaju im svakodnevni život”. Tadić je tada naglasio da nadležni državni organi moraju da učine “sve kako bi ona prošla u miru i redu” i da Srbija mora da obezbedi svim svojim građanima punu ravnopravnost i bezbednost bez obzira na nacionalnu, versku i političku različitost, kao i razliku u seksualnom opredeljenju.

Demokratska stranka je 21. avgusta 2011. u saopštenju navela da je “polemika oko ‘Parade ponosa’ bespotrebna” i da svako ima pravo da ne bude diskriminisan niti ugrožen zbog izražavanja sopstvenog stava i opredeljenja, te da se očekuje da institucije budu “dorasle ovom zadatku i da će parada proći na miran način”.

Od velikog značaja za unapređenje standarda ljudskih prava u Srbiji je i činjenica da je predsednik Tadić i 2010. godine razgovarao sa organizatorima “Povorke ponosa” i podržao održavanje ove manifestacije.

Organizacije civilnog društva zahtevaju da Boris Tadić pokaže političku doslednost i u okviru svojih ingerencija učini sve da Srbija zaista postane društvo bezbedno za sve svoje građane. Smatramo da predsednik države ne mora neprestano da podržava održavanje “Parade ponosa”, ali i da je veoma bitno da podrška ima društveni efekat.

Pravo je svakog pojedinca i pojedinke da živi onako kako želi, bez diskriminacije, uz pravo na privatnost i jednakost pred zakonom. Niko ne bi trebalo da bude ograničen konzervativizmom, neznanjem ili netolerancijom. Ovo se odnosi na fenomen seksualnosti, kao i na pripadnost rasi, polu, religiji i nacionalnosti.

Potpisnice saopštenja:

1. Centar za razvoj civilnog društva
2. Labris
3. Centar za razvoj civilnih resursa
4. Nezavisno udruženje novinara Srbije
5. Regionalni centar za manjine
6. Građanska akcija Pančevo
7. Heartefact
8. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
9. Impuls
10. Miroslava Kojić, profesorka, vajarka
11. Dr Dragana Dulić, profesorka BU
12. Inicijativa mladih za ljudska prava
13. Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOMLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019