Vesti

Biljana Kovačević Vučo o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za podgoričke Vijesti (18.01.2008)Vijesti, petak, 18.01.2008.
KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA ZASTUPAĆE INTERESE CPC U SRBIJI

Podgorica - Povjerenik Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji Nenad Stevović opunomoćio je juče srpski Komitet pravnika za ljudska prava, koji će od sada zastupati interese CPC u Srbiji. Stevović je juče u Beogradu predao i pritužbu zaštitniku ljudskih prava Saši Jankoviću na rješenje srpskog Ministarstva vjera kojim se odbija upisivanje CPC u Registar crkava i vjerskih zajednica.

Predsjednik Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo potvrdila je "Vijestima" da će ta organizacija ubuduće zastupati interese CPC u Srbiji. Ona je kazala da su prava crnogorske nacionalne zajednice ugrožena, te da je rješenje o odbijanju registracije CPC "besmisleno, diskriminatorsko i nelogično". - Radi se o klasičnom diskriminatorskom aktu državnih organa Srbije i besmislenom obrazloženju. Ukoliko se bude poštovao zakon, rješenje Ministarstva vjera će morati da se poništi u upravnom sporu - kazala je Kovačević-Vučo.

Ona je rekla kako je "očigledno da iza takvog rješenja Ministarstva vjera stoji nametanje Srpske pravoslavne crkve i tendencija klerikalizacije države". - U rješenju se Ministarstvo poziva na autonomne propise SPC, na račun kojih odbija da registruju CPC iako ispunjavaju sve uslove po zakonu - rekla je Kovačević-Vučo.

Prema njenom mišljenju, radi se o "upadljivoj klerikalizaciji Srbije i nametanju autonomnih pravila SPC kao najjačih zakona u državi". - Rješenje nadležnog ministarstva pokazuje političku zlovolju, diskriminatorsko je i mi ćemo kao organizacija koja se bavi ljudskim pravima uraditi sve da utičemo na izmjenu ponašanja državnih organa - kazala je Kovačević-Vučo.

Janković je potvrdio "Vijestima" da je pritužba na rješenje Ministarstva vjera dostavljena. - Nalazeći da ima osnova da razmišljamo o tome da li naši propisi ograničavaju ili otežavaju ostvarivanje prava garantovanih ustavom, prava koja se tiču uživanja vjerskih sloboda, pokrenuo sam postupak na sopstvenu inicijativu u kome ću razmotriti da li ima mjesta poboljšanju tog zakona - kazao je Janković.

On je istakao da će razgovarati sa stručnjacima, međunarodnim ekspertima i zainteresovanim stranama, od kojih je jedna, pored drugih brojnih vjerskih zajednica, i CPC. - Za zaštitnika ljudskih prava ovo je problem, s jedne strane, korektnosti rada Uprave, a s druge strane ostvarenja konkretnih vjerskih prava - kazao je Janković.

On je ranije za "Vijesti" kazao da "postoji osnov za sumnju da je zvaničan stav Ministarstva vjera Srbije povodom odbijanja upisa CPC u Registar u suprotnosti sa principom odvojenosti crkve i države".

Zvanično objašnjenje odluke srpskog resornog ministarstva da "pošto u poretku pravoslavnih crkava nema CPC kao dijela koji čini kanonsko jedinstvo sa ostalim crkvama, ni država ne može da je tretira nikako drugačije nego kao građansku organizaciju", Janković je ocijenio kao stav za koji tek treba utvrditi "da li je u skladu sa zakonom". - Da li je prekršen princip odvojenosti crkve i države sa takvim praktičnim stavom Ministarstva vjera tek treba da se utvrdi - kazao je Janković.

Da li srpski zakon koji reguliše pitanje registracije crkava u potpunosti u saglasnosti sa ustavnim odredbama pitanje je koje se odavno postavlja u srpskoj javnosti, jer su nezadovoljstvo na rješenje o odbijanju registracije pokazale ranije brojne druge vjerske organizacije.

T.P.

antrfile
STEVOVIĆ: ČEKAĆEMO JOŠ DVA DANA
Povjerenik CPC za Srbiju Nenad Stevović kazao je juče "Vijestima" da očekuje da se država Crna Gora i državni organi aktivno uključe u zaštitu prava crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. - Ako nakon 20. januara predsjednik i premijer Srbije ne preinače odluku ministra vjera Radomira Naumova, poslaćemo zvaničan zahtjev državnim organima Crne Gore da se uključe u ovaj proces - poručio je Stevović.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019