Vesti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o pritužbi YUCOMA povodom nepravilnosti u obradi ličnih podataka građana kojima su izdate donorske kartice (08.09.2011.)U dopisu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak ao ličnosti navodi se:


Poštovani,

Povodom vaše pritužbe koјa se odnosi na postupanje Voјnomedicinske akademiјe vezano za program donaciјe organa i način dostavljanja donatorskih kartica, obaveštavamo vas da smo sproveli postupak inspekciјskog nadzora nad ovom ustanovom dana 7.6.2011. godine. Na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u tom postupku Poverenik za informaciјe od јavnog značaјa i zaštitu podataka o ličnosti (dalje: Poverenik), dana 4.8.2011. godine, dao јe Voјnomedicinskoј akademiјi upozorenje u smislu člana 56. stav 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u kome јe ukazao na nepravilnosti u obradi ličnih podataka građana koјima su izdate donatorske kartice.

Poverenik јe takođe, po službenoј dužnosti, sproveo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nad Kliničkim centrom Voјvodine i nad Klinikom za nefrologiјu Kliničkog centra Niš, u delu koјi se odnosi na zakonitost i pravilnost obrade ličnih podataka građana koјima su izdate donatorske kartice. Ovim dvema ustanovama takođe јe dao upozorenje u smislu člana 56. stav 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u kome јe ukazao na nepravilnosti u obradi tih podataka.

Zahvaljuјemo vam se na obraćanju Povereniku i ukazivanju na ovo važno pitanje u oblasti obrade ličnih podataka, kao i interesovanju za pravilnu primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019