Vesti

Parada.rs: Puna podrška Evropskog Parlamenta organizatorima Parade ponosa Beograd 2011 (12.09.2011.)Članovi intergrupe za LGBT prava Evropskog Parlamenta, medju kojima su i Urlik Lunaček i Jelko Kacin, danas su uputili otvoreno pismo vezano za podršku paradi ponosa predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru unutrašnjih poslova, Ivici Dačiću, ministarki pravde, Snežani Malović, ministru za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Milanu Markoviću, i gradonačelniku Beograda, Draganu Djilasu.

Članovi Evropskog parlamenta pružaju snažnu podršku organizatorima ovogodišnje Parade i prisećajući se nereda na ulicama od prošle godine, pozivaju Vlasti da osiguraju bezbednost.

U pismu se navodi da su članovi parlamenta svesni da su prošlogodišnji napadi imali jasnu političku poruku- podsećajući da su tada u neredima mete bile sedište vladajućih partija, zgrada zaštitnika gradjana, kao i medijski javni servis, zgrada radio-televizije Srbije.

Podrška ovogodišnjoj Paradi kao i obezbedjivanje najvišeg stepena bezbednosti tog skupa predstavljaće jasnu poruku da je Srbija spremna da garantuje ustavno pravo svih na slobodu okupljanja i izražavanja i pravo svih da budu zaštićeni od diskriminacije.

Predstavnici parlamenta koriste ovu priliku da čestitaju policiji na visokom nivou profesionalizma koji su pokazali i zahvaljuju se na bezbednosti koju su garantovali prošle godine, istakavsi da čvrsto veruju da će to biti slučaj i ove godine.

Saopštenje potpisuju:

Michael Cashman MEP
Co-president

Urlike Lunacek MEP
Co-president

Sophie in ‘t Veld MEP
Vice –president

Raül Romeva i Rueda MEP
Vice-president

Sirpa Pietikäinen MEP
Vice-president

Dennis de Jong MEP
Vice-president

Jelko Kacin MEP
Rapporteur on Serbia

Marije Cornelissen MEP
Member
http://www.parada.rs/index.php/sr/podrska/73-inter-grupa-za-lgbt-prava-evropskog-parlamentaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019