Vesti

Zaštitnik građana: Odgovornost za štetu i nasilje imaju oni koji ga organizuju, sprovode i tolerišu(30.09.2011.)Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je nadu da Parada ponosa neće ponovo biti iskorišćena kao povod za nasilje, podele i destrukciju.

U razgovoru sa organizatorima Parade ponosa u Beogradu, Janković je istakao da niko nema pravo da od njih zahteva da se odreknu svog Ustavom zagarantovanog prava na mirno okupljanje, i da za eventualnu štetu i nasilje odgovornost imaju samo oni koji ga organizuju, sprovode i tolerišu.
„Postojanje različitosti je činjenica u svakom društvu i vremenu, i samo na nama je da li ćemo ih proglašavati za pretnju i kuražiti se na njima, ili ćemo sve različite grupne i individualne potencijale angažovati radi rešavanja pravih i teških, nagomilanih problema“. Janković je organizatorima Parade ponosa rekao da će, kao zaštitnik građana, čija je dužnost da posebno štiti prava ranjivih grupa, podržati svaku njihovu odluku u vezi sa održavanjem događaja.

Predstavnici organizatora, Goran Miletić i Jovanka Todorović, istakli su odlučnost da iskoriste pravo na mirno okupljanje i preneli Zaštitniku građana razočarenje zbog zamene teza u delu javnosti da su za eventualno nasilje, troškove i štetu krivi oni, a ne nasilnici i vandali koji su i prošle godine rušili Beograd i zbog kojih je i potrebno angažovanje snažnih policijskih snaga.

Na sastanak kod Zaštitnika građana u vezi Parade ponosa bila je pozvana i organizacija Dveri, ali je njihov uslov za razgovor bio da Parada ponosa predhodno bude otkazana.http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr_YU/aktivnosti/saopstenja/1511-2011-09-29-09-40-51Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019