Vesti

emg.rs: Ukloniti zastarela rešenja iz Krivičnog zakonika (30.09.2011.)Iz novog Krivičnog zakonika treba ukloniti sva zastarela i prevaziđena rešenja koja su u suprotnosti s modernijim propisima, pa čak ugrožavaju i ljudska prava, ocenili predstavnici nevladinih organizacija i pravosuđa.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je u razgovoru o anahronizmima u krivičnom pravu koji je organizovala ta nevladina organizacija da pravni sistem Srbije sadrži brojne zastarele i prevaziđene zakonske odredbe. Dimitrijević je podsetio da je i dalje na snazi zakon koji zabranjuje građanima Srbije da otvaraju račune u inostranstvu, iako je danas to masovna praksa kojoj pribegavaju i predstavnici vlasti.

Advokat Slobodan Beljanski rekao je da pojedine odredbe o krivičnom delu protiv Ustava i bezbednosti predstavljaju dogmu koja je odavno napuštena u pravu suverenih država i međunarodnim odnosima. "Međunarodni odnosi ne mogu se više zamisliti bez ugovora koji države dovode čak i u podređen položaj", rekao je Beljanski i ocenio da krivična dela protiv Ustava i bezbednosti moraju pretrpeti temeljne izmene.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se preispitaju i propisi koji se odnose na Vojsku Srbije i izbegavanje vojne obaveze jer se njima sankcioniše građanska neposlušnost čija je etička vrednost veća od povinovanja zakonu. Svaki građanin prema sopstvenom osećaju pravde koji može biti i objektivan, ima pravo da ne učestvuje u oružanom sukobu, objasnio je Beljanski.

Beljanski je kritikovao najavu da će krivično delo zloupotrebe službenog položaja biti ukinuto za tri godine, pošto bude okončano oko 800 sudskih postupaka. On je rekao da ta najava pored ostalog predstavlja i svojevrsan pritisak na sud kojem se sugeriše da u postupcima protiv osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja donese osuđujuće presude.

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazao je da je neophodna i izmena zakonskih odredbi kojima je predviđeno da u krivičnim delima protiv polne slobode postupak protiv osumnjičenih pokrenu žrtve.

Ocenio je da su neophodne promene odredbi koje se odnose na uvredu i klevetu, kao i novine u kaznenoj politici, naročito u pogledu odmeravanja kazne i olakšavajućih okolnosti, jer neke od njih nisu primerene da se uzimaju u obzir.

Krivični zakonik Srbije poslednji put izmenjen je 2009, a Ministarstvo pravde je najavilo da do kraja 2011. treba da bude završen i usvojen novi predlog izmena usklađenih s propisima Evropske unije, koje se u najvećoj meri odnose na dela u oblasti privrednog kriminala.http://www.emg.rs/vesti/srbija/165136.htmlLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019