Vesti

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a učestvovao na konferenciji "Ljudska prava i poslanici" u organizaciji OSCE (06.10.2011.)Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) učestvovao je na konferenciji „Ljudska prava i parlamentarci“ koju su organizovali Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) u Beogradu i Narodna skupština republike Srbije.

U parlamentu Srbije, narodni poslanici, predstavnici civilnog sektora, nezavisnih institucija i istaknuti stručnjaci razgovarali su o ljudskim pravima, sistemima zaštite i zakonima, ali i o ulozi Parlamenta kada su u pitanju ljudska prava.

Konferenciju su otvorili Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine, Anders Džonskon, Generealni sekretar Interparlamentarne unije, Tomas Mur, Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji, Vilijam Infante, koordinaror UN u Srbiji, Nađa Ćuk, zamenica šefice kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Na skupu je predstavljena i publikacija «Ljudska prava: Priručnik za parlamentarce», za koju se opravdano očekuje da doprinese razvoju svesti narodnih poslanika o ljudskim pravima.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Milan Antonijević moderirajući sesiju o «Sistemu za zaštitu i praćenje ljudskih prava Saveta Evrope» govorio je o Zakonodavnoj i nadzornoj funkciji parlamenta i o izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Tokom diskusije predstavio je slučajeve koje Yucom vodi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a govorio je i o nemogućnosti izvršavanja presuda u slučajevima koje je YUCOM dobio pred ovim sudom.
Antonijević je ukazao i na aktuelne probleme u oblasti ljudskih prava u Srbiji.

Slavoljub Carić, predstavnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava takođe je govorio o izvršavanju presuda ESLJP, posebno naglašavajući YUCOMov slučaj VAM protiv Srbije.

Istaknuto je da je zabranjivanje Parade ponosa slučaj koji nas dodatno opominje da je neophodno raditi na smanjenju homofobije i edukaciji o važnosti poštovanja ljudskih prava.

Učešće u raspravi uzeli su i poslanici Narodne skupštine i brojni panelisti i gosti.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019