Vesti

Inicijativa za osnivanje "Kuće ljudskih prava" (12.10.2011.)Beograd će od 12. do 15. oktobra obeležiti Evropsku nedelju lokalne demokratije (ENLD), koju promovišu zemlje članice Saveta Evrope u cilju ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou.

www.beograd.rs/cms/view.php?id=1469813

Tema ovogodišnje nedelje biće ljudska prava na lokalnom nivou. Prvog dana ENLD-a predstavljena je inicijativa za osnivanje "Kuće ljudskih prava", jedinstvenog prostora koji će omogućiti partnerski rad organizacija civilnog društva i grada Beograda na unapređenju ljudskih prava, lokalne demokratije i vladavine prava.

Konferencija za novinare povodom osnivanja "Kuće ljudskih prava" održana je u sredu 12.10.2011. godine u 11 časova u Medija centru u Beogradu.

www.mc.rs/kuca-ljudskih-prava.4.html?eventId=8183

Govorili su:

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa
Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava
Vesna Petrović, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava
Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava
Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda

Centralni deo ENLD biće održan na Trgu republike od 13. do 15. oktobra, gde će od 12 do 18 časova biti postavljen štand grada Beograda i partnerskih organizacija. Na ovom štandu će zainteresovani moći da se informišu o načinima zaštite ljudskih prava.

Evropska nedelja lokalne demokratije obeležava se sa idejom da se ukaže na značaj poštovanja Evropske povelje o lokalnoj demokratiji, koju su 15. oktobra 1985. godine usvojile države članice Saveta Evrope.

Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima obeležava ENLD u saradnji sa zaštitnikom građana, Kancelarijom za mlade Beograda, Građanskim inicijativama, Komitetom pravnika za ljudska prava (JUKOM), Beogradskim centrom za ljudska prava, Helsinškim komitetom za ljudska prava, Inicijativom mladih za ljudska prava, Centrom za integraciju mladih i magazinom "Liceulice".Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019