Vesti

Komitet pravnika za ljudska prva i Inicijativa mladih za ljudska prava: Drzava da reaguje na zloupotrebu učenika u Jagodini (17.10.2011.)Komitet pravnika za ljudska prava i Inicijativa mladih za ljudska prava oštro osuđuju zloupotrebu učenika u Jagodini od strane Gradske uprave i uprava škola, koje su proglasile nedelju, 16. oktobar za radni dan i učenicima i zaposlenima uputile preporuku da tog dana dođu na doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Ovakvim postupcima Gradska uprava i uprave škola u Jagodini deci nameću izbor veroispovesti i preporučuju da nedeljom ne treba da slobodno koriste svoje vreme, već da treba organizovano da idu na doček patrijarha, zbog čega je proglašen radni dan u školi.

Zbog grube zloupotrebe dece u verske, ali i političke svrhe, tražimo hitnu reakciju Ministarstva prosvete i nauke, Zaštitnice građana za prava deteta i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Predsednik aktiva osnovnih škola u Jagodini Zoran Marković je agenciji „Beta“ rekao da
učenicima nije potrebno opravdanje za nedolazak na doček. Podsećamo i da se, prema navodima Komesarijata za ljudska prava Liberalno demokratske partije, veliki broj građana Jagodine obratio Komesarijatu zbog toga što su „pojedinci iz Gradske uprave, preko direktora škola“, ne samo preporučili, već i „naredili učenicima i zaposlenima da 16. oktobra dočekaju patrijarha”. Postavlja se pitanje kakva će biti reakcija školskih uprava na odluku zaposlenih i učenika da ne prisustvuju dočeku.

Đaci koji su dočekali dolazak patrijarha Irineja mogli su tokom školskog radnog dana da čuju gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića kako se zahvaljuje patrijarhu zato što se usprotivio održavanju “Parade ponosa”, koju je u poruci na sajtu SPC nekoliko dana pre planiranog održavanja ovog skupa nazvao “pošašću” i “paradom srama”.

Podsećamo da svako dete ima pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i da Ustav nalaže da nijedna religija ne može biti uspostavljena kao državna ili obavezna. Republika Srbija je obavezna da, između ostalog, i merama u obrazovanju podstiče razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje zbog posebnosti verskog identiteta njenih građana.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019