Vesti

Saopštenje povodom podizanja optužnice protiv novinara i urednika Nacionalnog građanskog lista (18.10.2011.)Beogradski centar za bezbednosnu politiku i sve potpisane organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju podizanje optužnice Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu protiv novinara i urednika Nacionalnog građanskog lista. Oni se naime terete zbog toga što su na osnovu uvida u poverljiv Izveštaj Vlade Odboru za bezbednost Narodne Skupštine Republike Srbije - u svom članku „Državni organi potpuno nespremni za rat”, koji je objavljen u Nacionalnom građanskom listu od 09.06.2011. godine - javnosti predočili samo neke od slabosti sistema odbrane Republike Srbije.

Smatramo da se ovim činom na nedopustiv način ugrožavaju sloboda štampe i pravo javnosti da zna. Ovo tim pre što se u ovom slučaju novinari terete za odavanje tajne za čiju zaštitu oni inače nisu obavezani prema odredbama Krivičnog zakonika, Zakona o tajnosti podataka i Zakona o javnom informisanju. Povrh toga novinari imaju pravo da štite izvore iz kojih su došli do svojih saznanja.

Na stranu to što odgovornost za odavanje tajne snose nosioci javne vlasti kojima je, po tačno utvrđenim procedurama, dozvoljen pristup poverljivim informacijama. Daleko je važnije to da nadležni državni organi, uključujući i Tužilaštvo, nisu do sada pokrenuli postupak protiv onih koji svojim činjenjem odnosno nečinjenjem ugrožavaju sistem odbrane.

Centar smatra da glavni nalazi izveštaja treba da budu dostupni javnosti, dok konkretni podaci, čije obelodanjivanje bi ugrozilo nacionalnu bezbednost R. Srbije i njenih građana i građanki, treba da ostanu poverljivi. Ovo time pre, jer građani izdržavaju, pored ostalih, i sistem odbrane, te imaju pravo da znaju kako oni koje oni plaćaju rade svoj posao odnosno da znaju ko to i kako arči njihove pare. Objavljivanje glavnih nalaza pomenutog Izveštaja može imati za cilj otklanjanje i popravljanje postojećih nepravilnosti i nedostataka u sistemu odbrane. Držimo stoga da su Jelena Spasić i njen urednik svojim delom ustvari doprineli zaštiti javnog dobra i bezbednosti građana i države Srbije.

Organizacije civilnog društva izražavaju solidarnost sa progonjenim novinarima i spremnost da sa njima zajednički rade na podizanju transparentnosti procesa kreiranja i sprovođenja politike bezbednosti R. Srbije. Ovim se pridružujemo osudama podizanja optužnice protiv novinara i urednika Nacionalnog građanskog lista koje su izneli Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku - BCBP
Žene u crnom
Centar za praktičnu politiku
Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
Grupa 484
Asocijacija za evropske integracije - AEI
Forum za bezbednost i demokratiju - FBD
Odbor za ljudska prava, Leskovac
Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om - AS
Udruženje građana Ekobečej, Bečej
Centar za jednaka prava, Zrenjanin
Udruženje izbeglica iz Republike Hrvatske
NVO Evropska Vojvodina, Novi Sad
Centar za afirmaciju civilnog društva, Grejač
Humanitarni centar za integraciju i toleranciju
Centar za istraživanje javnih politikaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019