Vesti

Koalicija za slobodu pristupa informacijama: Pokrenuti postupak izbora Poverenika za informacije (21.10.2011.)Koalicija za slobodu pristupa informacijama poziva Odbor za kulturu i informisanje Narodne Skupštine, da što pre uputi predlog za izbor Poverenika za informacije od javnog značaja I zaštitu podataka o ličnosti. Na osnovu člana 30 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jedino je ovaj skupštinski odbor ovlašćen da pokrene postupak izbora. Aktuelnom povereniku prvi sedmogodišnji mandat ističe 22. decembra 2011. U slučaju da do tog datuma ceo postupak izbora ne bude sproveden, Srbija bi neko vreme ostala bez rukovodioca ove važne institucije. Imajući u vidu mogućnost da zbog (ne)zvaničnog početka izborne kampanje rad skupštine bude blokiran, ova opasnost postaje još veća.

Budući da postupak kandidovanja nije bliže uređen, Koalicija predlaže da Odbor da spisak svih kandidatura za ovu funkciju koje bude razmatrao učini javnim, kao i podatke o kvalifikacijama kandidata i da ih brižljivo razmotri pre nego što formuliše svoj predlog.

Pošto Zakon dopušta mogućnost reizbora aktuelnog poverenika (Rodoljub Šabić), Koalicija smatra da bi njegov ostanak na ovoj funkciji i u narednih sedam godina bio najbolje rešenje, imajući u vidu dosadašnje izuzetne rezultate ovog državnog organa u ostvarivanju prava na pristup informacijama, ugled u javnosti koji poverenik lično uživa, kao i prethodne ocene same Narodne skupštine o radu ove institucije.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019