Vesti

Saopštenje Radija Slobodna Evropa o pretnjama novinarima (28.10.2011.)Neprihvatljive prijetnje novinarima RSE
Utorak, 01. novembar/studeni 2011

www.slobodnaevropa.org/content/ekstremisticka_organizacija_snp_nasi_pretnje_radio_slobodna_evropa_i/24373044.html

Srpski narodni pokret ¨Naši¨ objavio je u srijedu 26-og oktobra poziv svojim članovima da telefonski pozivaju redakciju Radija Slobodna Evropa u Beogradu i zahtijevaju da se sa naše web stranice ukloni mapa Srbije na kojoj nema Kosova. Naš biro u Beogradu je nakon toga primio desetine telefonskih poziva.

Ne vidim nijedan razlog da bilo koja grupa u Srbiji bude spriječena u izražavanju svojih stavova. To je pravo legitimno sve do trenutka kada izražavanje mišljenja počinje da biva prijetnja. Tačno se to i dogodilo u ovom primjeru. Niko nema pravo da prijeti novinarima i ja to vidim kao ugrožavanje novinarske slobode te kao miješanje u našu uređivačku politiku. Očekujem od vlasti u Srbiji da zaštite naše kolege u beogradskom birou i omoguće nam da nastavimo sa radom u normalnim uslovima.

Principi naše uređivačke politike su poštovani od strane naših slušalaca i čitalaca koji su sa nama već 18 godina i zahvaljujući čijem povjerenju smo u nedavnoj prošlosti zabilježili i rekordnu slušanost našeg radija baš u Srbiji. Radio Slobodna Evropa će nastaviti sa svojim objektivnim izvještavanjem o događajima u Srbiji i regionu. Kao dio tog izvještavanja svaka politička grupa, neovisno koliko se na političkoj sceni nalazi, na lijevoj ili desnoj strani, će imati i dalje pravo da izrazi svoje stavove.

Nenad Pejić
Radio Slobodna Evropa
Regionalni direktorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019