Vesti

Milan Antonijević za B92 govori o najavi Republičkog tužilaštva da zabrani rad organizacija SNP 1389 i Naši (05.11.2011.)subota 5.11.2011 | 09:50 -> 15:29
"Ne odustajemo od zabrane SNP 1389"
Izvor: B92, Beta

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=05&nav_category=12&nav_id=555194

Beograd -- Republičko javno tužilaštvo podnelo je zahtev Ustavnom sudu za zabranu organizacija SNP 1389 i Naši iz Aranđelovca. Ustavni sud primio inicijativu tužilaštva.

www.youtube.com/watch?v=80PxqEJiuME

Javni tužilac Tomo Zorić kaže da su se iz pokreta 1389 izdvojile dve organizacije koje su obuhvaćene zahtevom koji je upućen Ustavnom sudu.

"Republičko javno tužilaštvo je podnelo precizan i jasan zahtev Ustavnom sudu i za zabranu novonastalih organizacija SNP 1389 i Naši iz Aranđelovca. Suština je da niko ne može, tako što će napraviti novu organizaciju, izbeći zabranu i niko ne moće izbeći pravdu", rekao je Zorić za B92.

"Nakon javne rasprave pred Ustavnim sudom, utvrđenog činjeničnog stanja i pribavljene dokumentacije, utvrđeno je da se iz Udruženja 1389 izdvojilo novo - 'SNP 1389', čije su vođe Miša Vacić i Igor Marinković", rekao je Zorić.

On je precizirao da ta organizacija nastavlja da izaziva nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost i pokazuje aktivnu netoleranciju prema manjinskim grupama.

"Kako prvobitni zahtev nije obuhvatio to novo udruženje, Tužilaštvo je je povuklo prvobitni zahtev i podnelo novi, pre 10 dana, kojim su sada obuhvaćeni 'SNP 1389' i 'Naši' iz Aranđelovca", naveo je Zorić.

Prema njegovim rečima, nova inicijativa je precizna i omogućava Ustavnom sudu da donese ispravnu odluku, a to je, kako je istakao Zorić, da zabrani njihovo delovanje.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da je promena imena samo igra sa legalizmom i sudovima, ali da na kraju institucije moraju da pronađu odgovore."Kada analizirate statute svih tih organizacija, kako god da su se zvale u prošlosti kao i njihove akcije, tu se dolazi do jednog visokog stepena mržnje i netolerancije i kršenja svih ostalih vrednosti modernog društva, ljudskih prava i veliki nivo diskriminacije koji oni propagiraju i zbog svega toga je veoma dobro što Tužilaštvo i dalje insistira i što će se aktivno uključiti u borbi protiv ove pojave", naveo je Antonijević.

Beogradske "Večernje novosti" prenele su da je Ustavni sud Srbije obustavio postupak za zabranu rada desničarske organizacije "Pokret 1389".


Ustavni sud primio inicijativu tužilaštva

Ustavni sud Srbije primio je novi predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši", izjavila je savetnica u Ustavnom sudu Vesna Dabić.

Ona je objasnila da je Tužilaštvo 18. oktobra povuklo predlog kojim je tražilo zabranu Pokreta"1389" i istog dana podnelo novi zahtev kojim traži zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši".

"Ustavni sud je doneo rešenje o obustavi postupka za zabranu rada udruženja građana 1389, jer je Republičko javno tužilaštvo 18. oktobra obavestilo sud da je donelo odluku da odustane od predloga za zabranu rada tog udruženja", ukazala je Dabićeva.

"Tužilaštvo nije proširilo inicijativu za zabranu, već je obavestilo Ustavni sud da dostavlja novi predlog za zabranu rada udruženja 'SNP 1389' i 'Naši' iz Aranđelovca kojim se pred Ustavnim sudom pokreće novi postupak za zabranu ova dva udruženja", rekla je Dabićeva.

Ona je naglasila da se po novom zahtevu pred Ustavnim sudom vodi novi postupak protiv udruženja "SNP 1389" i "Naši".

SNP Naši odgovara na Zorićevu najavu da je to dokaz da su "smetnja režima Borisa Tadića", kao i da se oni nisu ponovo registrovali u zakonskom roku, tako da više i ne postoje u registru i samim tim, kako navode, ne mogu da budu "zabranjeni".Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019