Vesti

RTS: Ustav, pet godina posle (11.11.2011.)Pet godina po donošenju Ustava, stranke nemaju jedinstven stav o tome da li bi sadržaj dokumenta trebalo menjati. DS smatra da o aktu treba razgovarati posle izbora, DSS i SRS smatraju da Ustav štiti državnu celovitost, dok SPO I LSV tvrde da je Ustav nerealan i da koči evrointegracije.

Na godišnjicu donošenja Ustava Srbije, parlamentarne stranke, ali i stučnjaci, različito ocenjuju sadržaj tog akta. Dok jedni smatraju da Ustav treba menjati i kritikuju preambulu o Kosovu, drugi tvrde da se Ustavom štiti teritorijalna celovitost države.


Poslanik Demokratske stranke i predsednik skupštinskog Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković kaže da o promeni Ustava Srbije treba razgovarati posle sledećih izbora "s obzirom na to da taj akt nije savršen".

"Ustav nije savršen, bio je rezulat određenog kompromisa", rekao je Ratković novinarima u Skupštini Srbije i dodao da očekuje da će široka javna rasprava o promeni Ustava Srbije početi već posle izbora.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica tvrdi da je Ustav brana za otimanje Kosova, jer "dok god važi, ne može se ozakoniti jednostrano i protivpravno proglašenje nezavisne države Kosovo".

"Kada Ustav ne bi bio bitan, ne bi se zapadne sile nijednog trenutka obazirale na stav Srbije o Kosovu. Ustav Srbije obavezuje svakog građanina zemlje, a posebno državne organe da Kosovo smatraju sastavnim i neotuđivim delom naše zemlje", istakao je Koštunica u izjavi agenciji Beta.


Predsednik DSS-a ocenio je da "činjenica da su svi narodni poslanici iz različitih političkih partija jednoglasno glasali za usvajanje Ustava i da je narod svojom slobodnom voljom glasao za donošenje Ustava, najbolje govori da je ovaj Ustav trajan i stabilan temelj za razvoj Srbije".

Sličan stav, kada je reč o Ustavu, ima Srpska radikalna stranka. Radikali ocenjuju da očigledno nema političkog konsenzusa za promenu Ustava, ali i da nijedna ozbiljna država ne menja sopstveni Ustav pet godina od proglašenja, pa to ne bi trebalo da čini ni Srbija.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Martinović rekao je da se od 2006. godine ništa nije promenilo, da je Kosovo sastavni deo Srbije, a da su albanski lideri proglasili nezavisnost Kosova što je "ništavan akt, koji je Srbija stavila van snage još 2008".

"Imajući u vidu da intenzivna diplomatska i politička borba za Kosovo traje, sada nije trenutak da se govori o promeni Ustava. Ima mnogo važnijih tema kojima Srbija treba da se bavi", smatra Martinović.


Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su potrebne određene izmene Ustava, ali ne u delu koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.

"U delu Ustava koji se odnosi na Kosovo ne bi trebalo ništa menjati, jer treba da poštujemo Rezoluciju 1244 koja Srbiji u potpunosti odgovora", rekao je Ilić.

U prilog promeni Ustava

Lider LDP-a Čedomir Jovnaović izjavio je da je Ustav "pretnja normalnoj budućnosti, jer Srbiju konfrontira sa Evropom" i isključuje svaku mogućnost razvoja demokratskog društva.

LDP-u, kaže Jovanović, smeta ambicija pisaca Ustava da ceo akt svedu na preambulu koja je izgovor za niz grešaka, poraza i unutrašnjih podela koje guše normalan život u Srbiji.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović rekao je da njegova stranka "odavno insistira na promeni Ustava Srbije, jer koči reformske procese i evropske integracije".

Jugović je u izjavi novinarima u parlamentu ocenio da "besmislena preambula o Kosovu i Metohiji, koja ne poštuje realnost, koči dalje evropske integracije zemlje".

Predsednik URS-a Mlađan Dinkić izjavio je da je za promenu Ustava kojom bi se dao osnov za dalju decentralizaciju, ali da je na prvom mestu da se važeći akt dosledno poštuje i primenjuje.

"Hajde prvo da primenimo u praksi ono što piše u Ustavu, da to ne bude mrtvo slovo na papiru, pa da ga potom u narednom periodu menjamo", rekao je Dinkić u izjavi dostavljenom medijima.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Ustav Srbije treba promeniti jer su, kako kažu, pojedine njegove odredbe direktna prepreka evropskim integracijama, a sam Ustav "u neskladu sa realnošću i potrebama društva".

Poslanik te stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je LSV tada bio usamljen u pozivu na bojkot ustavnog referenduma, ali da se danas pokazuje da je Ustav "loš za građane Srbije, Vojvodine i Kosova".

Promene deo integracija

Promene Ustava Srbije neophodne su kao sastavni deo procesa evrointegracija, složili su se učesnici konferencije U susret petogodišnjici usvajanja Ustava Srbije, koji su organizovali Srpsko udruženje za ustavno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava, Jukom.

Oni su kao najveće probleme istakli preambulu i odredbe ustava o statusu Kosova i Metohije i Vojvodine.

Profesor Stevan Lilić iz Udruženja pravnika za demokratiju rekao je da je pitanje Kosova i Metohije, kad je reč o Ustavu, ključno i da je "preambula trebalo da odigra ulogu bedema i onemogući procese koji su se pokazali kao neumitni i nesprečivi".

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević rekla je da ima brojne primedbe na položaj te pokrajine u Ustavu, navodeći da je Kosovo istaknuto čak i u samoj preambuli, dok se Vojvodina pominje tek u 183. članu.

Direktor Jukoma Milan Antonijević istakao je da je nerealno očekivati da se u predizbornoj godini menja Ustav, ali da se nada da će 2012. godine političari razmišljati o njegovoj korenitoj promeni.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019