Vesti

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević za NoviMagazin o odluci Apelacionog suda da prepolovi kazne osuđenima za ubistvo Brisa Tatona (23.02.2012.)Onima koji vrše krivična dela protiv pripadnika drugih grupa šalje se poruka da ne moraju mnogo da razmišljaju jer će im pritisak javnosti i različitih centara moći smanjiti kaznu ili učiniti da ne budu kažnjeni.

Poruka poslata odlukom Apelacionog suda da se prepolovi kazna osuđenima za ubistvo Brisa Tatona veoma je loša, naročito ako se ima u vidu da je isti princip smanjenja kazne primenjen i za osobe u bekstvu, kaže Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Kome je smanjenjem kazni upućena loša poruka?

To je loša poruka javnosti i svima onima koji u ovom trenutku jesu na ivici da pribegnu nasilju, a takvih je među navijačima veliki broj. Ne govorim o svim navijačima, nego o grupama koje stvaraju sliku da sport beži sa terena i prelazi u nasilje i politiku i to u njen destruktivniji deo. Grupe o kojima je reč postaju snaga kojim se manipuliše i koja je tu da nas podseti da su famozne devedesete još prisutne u javnom diskursu.

Smatrate li da je problem u blagoj kaznenoj politici?

U proteklom periodu imali smo potpunu nekažnjivost krivičnih dela povezanih s nasiljem navijačkih grupa i vođama tih grupa. Imali smo ogroman broj krivičnih prijava koje ili uopšte nisu došle do suda, ili su zastarele, ili ništa nije učinjeno po njima. Država sada tvrdi da kaznena politika prestaje da bude blaga, ali vidimo da smanjuje kazne. Koji su motivi države da izbegava da uznemirava nasilnike, ne želim da nagađam.

Kazne za nasilje navijačkih grupa ipak su pooštrene.

Država pokušava da šalje poruke da nasilje više neće biti tolerisano, ali s druge strane je činjenica da je ono dugo bilo poželjno i podsticano od strane centara moći u državi. Država, može se reći, sada pravi raskid sama sa sobom. To je dobro, ali odluka Apelacionog suda koji oprašta pola kazne zamagljuje sliku odlučne države. Ne vidim kako je moglo da se dogodi da sud u prethodnom postupku napravi tako veliku grešku da odredi duplo veće kazne, pa da se one sada prepolove.

Tačno je da sam postupak protiv osuđenih za ubistvo Tatona nije bio savršen i da mnogo dokaza nije bilo moguće izvesti. Ali, presuda je utemeljena, zbog čega čudi blaga nagodba države sa onima koji su izvršili krivično delo. Ja shvatam da su mladi ljudi bili izmanipulisani, ali ne vidim da je poruka da im se smanjuju kazne dobra.

Da li to znači da strahujete da bismo mogli da se vratimo u vreme kada su ovakvi prekršaji, kako ste rekli, bili nekažnjivi?

Očigledno je da postoji opasnost da se vratimo u vreme nekažnjivosti. Ovakav pristup države proizvodi efekat koji bi mogao da bude porazan. Imali smo, recimo, saopštenje SVM koja traži smanjenje kazni za osuđene za krivično delu u Temerinu. Ukoliko nije reč o ironiji, to ukazuje na tendenciju da se svim nasilnicima iz Temerina osuđenim na teške kazne traži smanjenje kazni. Problem je mnogo širi i sada možemo da imamo zahteve za smanjenje kazni i u drugim postupcima. Traži se pravda za Uroša (navijač osuđen za napad bakljom na policajca), pravda za Temerin... Pravda se izmešta iz sudnice i svodi na grafite i nagodbe. Onima koji vrše krivična dela protiv pripadnika drugih grupa šalje se poruka da ne moraju mnogo da razmišljaju jer će im pritisak javnosti i različitih centara moći smanjiti kaznu ili učiniti da ne budu kažnjeni.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019