Vesti

Apel Kuće ljudskih prava Skupštini Republike Srbije (09.03.2012.)Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije skreće pažnju Narodnoj skupštini Srbije i drugim donosiocima odluka da je nedopustivo da se pitanje izmene Zakona o Zaštitniku građana i izbor Zaštitnika građana još uvek ne nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine.

Odlaganje rasprave i najave da će o pitanju izmena ovog zakona, kao i o izboru Zaštitnika građana odlučivati naredni saziv skupštine dovelo bi ovu nezavisnu instituciju u VD stanje i na taj način ozbiljno ugrozilo njen uspešan rad na zaštiti ljudskih prava i ograničilo efekte započetih procesa uređenja oblasti ljudskih prava. Neodgovornim ponašanjem i odugovlačenjem postupku izbora, može biti ugrožen i nedavno dobijen A status koji je instituciji Zaštitnika građana dodelio Međunarodni koordinacioni komitet nacionalnih institucija za ljudska prava koji deluje pod okriljem Ujedinjenih nacija. Status A Ombudsmana je istovremeno i ocena dodeljena državi Srbiji za dosadašnje rezultate na zakonskoj regulaciji ljudskih i manjinskih prava u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Od nadležnih očekujemo da uvide značaj očuvanja ugleda nezavisnih institucija koje su u Srbiji počele nastajati nakon petooktobarskih promena i da se u najkraćem roku pred narodnim poslanicima, u ovom sazivu Skupštine, nađe predlog izmena zakona, kao i da se pokrene postupak izbora Zaštitnika građana.

Kuća ljudskih prava i demokratije:
Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava Yukom
Helsinški komitete za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politikuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019