Vesti

Omogućeno raseljavanje stanovnika iz naselja Pregrevica odlukom Grada Beograda i Direkcije za građevinsko zemljište (08.09.2012.)Augusta prošle godine, nekoliko nevladinih organizacija među kojima je bio i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)podržali su zahteve stanovnika naselja Pregrevica u ostvarivanju njihovih prava u smislu nalaženja adekvatnog rešenja za raseljavanje zbog izgradnje mosta Zemun - Borča.

Stanovnici ovog naselja smatrali su da postupak teče nelegalno i protivno Zakonu te da su im ugrožena svojinska, stečena, građanska i ljudska prava.

Nakon apela nevladinih organizacija i protesta stanovnika ovog naselja sa zadovoljstvom ističemo pozitivnu odluku Grada Beograda i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kojom će se omogućiti raseljavanje stanara iz naselja Pregrevica. Nakon višemesečnih pregovora, tokom kojih su stanarima uručivana i rešenja o iseljenju i vršeni drugi vidovi pritisaka, ipak se došlo do rešenja koje će omogućiti da građani koji žive u ovom naselju dobiju stanove u naselju Bele vode.

Očekujemo da će grad i u drugim slučajevima prinudnih iseljenja i raseljavanja imati vise sluha i izlaziti u susret građanima, ne praveći diskriminaciju po bilo kom osnovu.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019