Vesti

Komitet pravnika za ljudska prava učestvovao na okruglom stolu " Jačanje mehanizama javnih saslušanja i učešća organizacija civilnog društva u javnim konsultacija" (19.03.2012.)U ponedeljak 19. marta 2012. u hotelu Zira u Beogradu održan je okrugli sto sa temom "Jačanje mehanizama javnih slušanja i učešća organizacija civilnog društva u javnim konsultacijama", na kojem je predstavljen nacrt studije i preporuka koje su zajedno izradili eksperti Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Biroa za društvena istraživanja – BIRODI i Centra za unapređenje životne sredine - CUZS. Skup su podržali OEBS i USAID.

Javna slušanja, kao relativno nov institut u Narodnoj skupštini, predstavljena su kao mogućnosti da se u skupštini čuje misljenje civilnog drustva, da se poboljša zakonodavna aktivnost, kao i kontrolna funkcija parlamenta. Ujedno javna slušanja doprinose boljem razumevanju rada skupštine i njenoj otvorenosti ka gradjanima i stručnoj javnosti.

U konstruktivnoj diskusiji koja je usledila nakon predstavljanja nacrta preporuka učestvovali su Pavle Dimitrijević – BIRODI, Milan Antonijević – YUCOM, Gordana Čomić – potpredsednica Narodne skupštine Srbije, Mirjana Radakovic – pomoćnica Generalnog sekretara Narodne skupštine, Mladen Mladenović – zamenik Generalnog sekretara Narodne skupštine, profesor dr Dragan Golubović, Ivan Knežević – Evropski Pokret u Srbiji, Nikola Tarbuk – pomoćnik Generalnog sekretara SKGO za zastupanje, Miljenko Dereta – Građanske inicijative i mnogi drugi. Prisutni predstavnici parlamenta, organizacija civilnog drustva, međunarodnih organizacija i eksperti dali su svoje viđenje javnih slušanja i mogućnosti njihovog unapređivanja.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019