Vesti

Povodom saopštenja YUCOM-a i porodica zrtava radnika RTS-a od 13. marta 2012. godine, u petak, 23. marta, u Republickom javnom tužilaštvu održan je sastanak sa zamenicom RJT-a, Gordanom Janićijević (24.03.2012.)Zamenica republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević izjavila je da će “nadležno tužilaštvo” bez odlaganja razmotriti nove dokaze i pokrenuti postupke protiv lica odgovornih za pogibiju šesnaestoro tehničara Televizije Beograd, tokom intervencije NATO 1999.
“Obavešteni smo da ima prostora za dalje istražne postupke”, rekla je u petak gđa Janićijević na sastanku sa predstavnicima porodica sa RTS-a i Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal početkom februara obavestilo je Republičko javno tužilaštvo da bi pojedina lica, koja nisu bila obuhvaćena suđenjem bivšem direktoru RTS-a Dragoljubu Milanoviću, mogla biti podvrgnuta krivičnom gonjenju na temelju dostupnih dokaza.
Predstavnici porodica izvestili su republičko tužilaštvo o svom zahtevu da se ta lica u eventualnim optužnicama – bez obzira koje tužilaštvo za njih bude nadležno - tretiraju kao funkcioneri konkretnih državnih tela koji su primili i izvršili konkretna naređenja, a ne kao izolovani pojednici.
Porodice su prve krupne dokaze o eventualnoj krivici vojnog i državnog vrha za smrt svojih najdražih podneli Specijalnom tužilaštvu pre šest godina, a pre tri godine i formalni zahtev za pokretanje procesa, potkrepljen novim dokazima.
Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac obratile su se u novembru. Razgovor u petak usledio je nakon javnog apela YUCOM-a od 12. marta ove godine.

U Beogradu, 24. marta.2012. godine


Za Komitet pravnika za ljudska prava
YUCOM
Milan Antonijević, direktor


Za porodice,
Žanka Stojanović,
učiteljica u penzijiLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019