Vesti

Ustavni sud RS ustanovio povrede ljudskih prava Žena u crnom (26.03.2012.)Ustavni sud Srbije ustanovio je da je udruženju Žene u crnom zabranom skupa "Sto godina borbe" 8. marta 2008. godine, na stogodišnjicu ovog praznika, Srbija povredila niz ljudskih prava - pravo na slobodu okupljanja, pravo na pravično suđenje, pravo na suđenje u razumnom roku i pravo na delotvorni pravni lek. Ove beskompromisne braniteljke ljudskih prava zastupali su advokati Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM.

Njihovo okupljanje tada je zabranjeno bez obrazloženja, a u postupku koji je usledio pred državnim organima i sudovima, Direkcija policije je navela da predmetni skup nije odobren jer "kritičnog dana na teritoriji grada Beograda održano više sportskih, kulturnih i drugih manifestacija povišenog rizika, gde se osnovano moglo očekivati okupljanje neformalnih grupa i ekstremnih navijačkih grupa, što bi za posledicu imalo ugrožavanje bezbednosti i imovine".

Istovremeno, da podsetimo, osmi mart su na Trgu Republike proslavljale mnoge organizacije, među kojima i Sigurna kuća, Forum žena Demokratske stranke, Fond Katarine Rebrače.

Tadašnja odluka o zabrani održavanja skupa u pokretu braniteljki ljudskih prava predstavljala je arbitrernu odluku zasnovanu na političkim motivima. Komitet pravnika za ljudska prava ocenjuje da je odluka Ustavnog suda odličan osnov da se sadašnji Zakon o okupljanju građana hitno izmeni i time omogući ostvarivanje i zaštita slobode okupljanja u skladu sa demokratskim standardima.

Dana 26.03.2012. godineKomitet pravnika za ljudska pravaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019