Vesti

Novi magazin: Milan Antonijević o presudi vođi Obraza (29.03.2012.)Sud sudi, "Obraz" preti

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen je na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje pred Povorku ponosa 2009. godine. Obradović je osuđen zbog organizovanja pisanja grafita koji su pozivali na mržnju protiv gej populacije ("Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti").

Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.Zaprećena kazna za delo koje je počinio osuđeni je od tri meseca do tri godine. Ramić je rekla da je sud odbacio odbranu Obradovića da je slogan "Čekamo vas" poziv na pokajanje i istakla da se tim sloganom zagovara diskriminacija prema gej populaciji i da je on pretnja i izaziva strah i osećanje ugroženosti kod gej populacije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ne veruje da 10 meseci zatvora postiže svrhu kažnjavanja. "Maksimalna kazna za to delo iznosi 3 godine i ovo spada u blagu kaznu. Ne znam šta je državi preostalo u borbi protiv organizacija koje promovišu nasilje". Nada se, ipak, žalbi tužilaštva i kaže: "Ranije smo bili svedoci postupaka koji su trajali u nedogled i zastarevali. Nadam se da će drugostepena presuda biti ubrzo napisana i da će Obeadović otići na izdržavanje kazne".

Obradović je 20. aprila 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, održane 10. oktobra 2010. godine. U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta. MUP Srbije je 2005. godine Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.

Tužilaštvo zadovoljno

Tužilastvo je zadovoljno presudom kojom je vođa "Obraza" Mladen Obradović osuđen danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, ali će odluku o eventualnoj žalbi doneti po prijemu pisanog otpravka presude.

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je Tanjugu da tužilaštvo smatra da je izrečena zatvorska kazna način da se doprinese promociji sloboda i prava svih građana zagarantovanih Ustavom i zakonom, kao i međunarodnim aktima, a pre svega Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama kojom je propisana sveobuhvatna zaštita lica od diskriminacijskih akata i sličnih postupaka".

On je istakao da je presuda Obradoviću prva te vrste u praksi Srbije i čak u regionu. Prema njegovim rečima, stav tužilaštva je da je ovakva sankcija efektivnog zatvora, put kojim se može unaprediti zaštita od diskriminatornog postupanja kako bi se ubuduće mogle zaštiti najveće vrednosti civilnog društva i demokratije u kojem se poštuju ljudska prava i manjinske slobode.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019