Vesti

Sistem ranog upozoravanjaPoštovani,

Svi mi smo poslednjih nedelja i meseci svedoci ozbiljnog pogoršanja političke situacije i opšte atmosfere u Srbiji, koja je dramatično eskalirala nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Kao rezultat neodmerene i u mnogim aspektima samouništavajuće politike državnih organa i političkih subjekata, stvorena je nesigurna i nedemokratska atmosfera, bremenita rizicima od bezbednosno krajnje opasnih pojava. Nemiri i izlivi nasilja na ulicama Beograda 17. i 21. februara dramatično su ukazali na destruktivni potencijal u drušvu, a blagonakloni stav organa vlasti i političkih aktera prema nasilju kao sve prisutnijem obliku “komunikacije” sa neistomišljenicima na potrebu da se pažnja domaće i međunarodne javnosti usmeri ka opsnosti koju predstavljaju sve brojniji i raznovrsniji oblici kršenja ljudskih i građanskih prava i sloboda i bezobzirnog gaženja osnovnih demokratskih principa i vrednosti.

Zbog toga Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno drustvo, ustanovljava Sistem ranog upozoravanja (EWS) na ugrožavanje ljudskih prava i nepoštovanja demokratskih institucija.

U ovako otežanim okolnostima po stanje ljudskih prava i demokratske institucije neophodno je ažurno izveštavati i skretati pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na pravce i modalitete ugrožavanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, kako bi se dalja kršenja sprečila. Posebna pažnja posvetiće se na pojave (u medijima, aktivnostima političkih subjekata i državnih organa itd.) koje ukazuju na izvesnost i neposrednu opasnost od pojava kršenja ljudskih prava i demokratskih načela, što ovoj akciji daje neophodnu i u našem dosadašnjem radu nedovoljno prisutnu preventivnu dimenziju.

U tom smislu, počevši od ove nedelje, izdavaće se redovan nedeljni bilten o slučajevima ugrožavanja ljudskih prava i demokratskih institucija koji će biti distribuiran na veliki broj adresa u zemlji i u inostranstvu.

Pozivamo vas, kao organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava, promovisanjem evropskih vrednosti i demokratizacijom, na saradnju, jer samo zajedničkom akcijom možemo da upozorimo i domaću i međunarodnu javnost na sve opasnosti koje ova veštačka kvazi patriotska homogenizacija i podela na “patriote” i “izdajnike” može da proizvede u Srbiji.

Zato vas molimo da uspostavimo redovnu komunikaciju kako bismo se međusobno obaveštavali o podacima koji su značajni za sistem ranog upozoravanja, kao i da nam podatke o zbivanjima u vašoj sredini i vašim aktivnostima, značajne za nedeljni bilten, dostavljate putem e-maila YUCOM.EWS@gmail.com ili na telefone 33 44 235, 33 44 425, odnosno našem timu koji će raditi na daljoj obradi prikupljenih podataka i njihovom distibuiranju.

U nadi da ćemo ostvariti uspešnu saradnju, srdačno vas pozdravljam.

Biljana Kovačević Vučo, predsednicaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019